Geloof ik nog in the Californian dream?

Terwijl ik in de zon aan mijn eerste blog als wereldwijf begin (22 graden in november, het kan slechter!), vraag ik mij hardop af: ‘Wat maakt het leven hier in California nou zo fijn?’ De afgelopen acht jaar zijn voorbij gevlogen. Los Angeles, de geboorteplaats van mijn jongste zoon, is de stad waar we onmisbare vrienden hebben gemaakt met compleet uiteenlopende achtergronden. Een plek waar we enorm van de ruimte en de ruimdenkendheid genieten.

Een dagje strand dit weekend met onze Nederlandse school. Hollywood vandaag en snowboarden op Mammoth Mountain het weekend daarna. Beide liggen op (Amerikaanse) steenworp afstand bij ons vandaan. En dan eindigen met een openlucht concert in de Hollywood Bowl. Zon op je huid, wind door je haren, live muziek in je oren, craft biertje in je hand… What’s not to love?

Het land van contrasten

Genieten van het leven nemen ze hier serieus. Als ik iets heb geleerd van mijn tijd hier is het dit: Alles kan! Soya lattes en glutenvrije vegan burritos, jezelf opnieuw (uit)vinden en uitdagen. Mensen zijn buitengewoon creatief, innovatief en zijn niet bang om te vallen en weer op te staan. The sky is the limit. Maar het is natuurlijk niet alleen rozengeur en maneschijn. Wij zijn hier ook zéker op de proef gesteld. Toen mijn man een paar jaar geleden zijn baan kwijtraakte, stond ons leven hier gelijk op losse schroeven. Want zonder baan en de daarbij behorende medische verzekering sta je echt letterlijk zo op straat. Het ene moment kan het niet beter, het volgende moment lig je uit het systeem. En als je pech hebt in de goot. Het is een land van enorme contrasten.

Anne-Marije Corporaal

Zo was er altijd al een groot aantal daklozen in LA, maar nu met het coronavirus is dit exponentieel gestegen. De hartverscheurende verhalen van mensen die tussen de villa’s in Venice Beach hun plekje hebben ingenomen in een tent zijn er legio. Zonder uitzicht op een betere toekomst is het leven hier genadeloos hard. Extreem hoge huisprijzen, belastingen en afnemende sociale voorzieningen dwingen velen te vertrekken naar een andere staat. Op zoek naar een beter leven. De massale Black Lives Matter protesten in juni smeken om aandacht voor racisme en armoede. In LA county is bijvoorbeeld minder dan 10% van de bevolking zwart maar van alle daklozen is bijna de helft zwart. De verhoudingen zijn scheef.

In vuur en vlam

Een andere schaduwkant van het leven in een zonnig klimaat is… het klimaat! Het wordt droger en de temperaturen stijgen. Ik heb het gemerkt in de acht jaar dat ik hier woon. Een paar jaar geleden was ik ooggetuige van een brand bij ons in de buurt. Vlammen, die zich razendsnel verspreidden, zetten binnen no time een hele berg in vuur en vlam. Enorme eikenbomen gingen als luciferhoutjes in vlammen op. Nu zag ik met eigen ogen de verwoestende krachten van de natuur. Ik heb mijn kinderen gegrepen en tijdelijk ergens anders onderdak gezocht. Het liep gelukkig voor ons met een sisser af maar helaas zijn er dit jaar alleen al in Californië door bosbranden, mensenlevens en duizenden huizen verloren gegaan.

Ieder jaar, als het regenseizoen aanbreekt en alles in een noodtempo groen is en begint te groeien, groeit bij mij van binnen de onrust. Al dit groen is voer voor het vuur. Het brandseizoen schijnt steeds heftiger te worden en eerder te komen. En steeds dichterbij… Onze favoriete camping, waar we altijd met ontzettend veel plezier gaan kamperen met onze vrienden werd al verwoest door de Thomas fire.

Kantelpunten
Foto’s: Anne Marije Corporaal – Kamperen met de Nederlandse School North Hollywood

Zo ben ik met heel veel geluk nèt op tijd thuis gekomen na een road trip naar San Diego met een van mijn beste vriendinnetjes. The Saddlerich Fire had aan beide kanten van de Freeway, één van de drukste snelwegen van Amerika, de boel in lichterlaaie gezet. Ramen en deuren moesten wekenlang dicht, vanwege de brandlucht. Een bijkomstig aslaagje had de hele buitenboel besneeuwd. Buiten zijn was ineens niet zó fijn meer.

When the shit hits the fan

Klimaatverandering zou een onderwerp moeten zijn dat hoog op de politieke agenda staat. Ware het niet dat we nu ineens met een pandemie werden geconfronteerd. Van de één op de andere dag gingen wij massaal van een vol sociaal leven naar…. zero! Hier krijgen de kinderen vanaf april online les met geen uitzicht op wanneer de scholen weer open gaan. Californië heeft zojuist een sombere mijlpaal bereikt: 1 miljoen COVID-19 cases. En zolang het aantal corona-patiënten en sterfgevallen blijft groeien, mogen de publieke scholen niet open. Ik heb twee kleine stuiterballen die zes dagen per week (Nederlandse school op zaterdag) achter hun computertje zo goed en zo kwaad als het gaat hun schoolwerk doen. Dan ga je onbewust toch vraagtekens zetten bij The Californian dream.

In de afgelopen maanden heb ik een nieuw kantelpunt bereikt. Het heeft me gedwongen om mijn leven hier onder de loep te nemen en ik realiseerde mij: ‘Ook al woon ik alweer bijna mijn halve leven in het buitenland, Nederland wint het nog altijd voor mij. De vrijheid, de gezelligheid, de mensen die mij lief zijn… Dat alles staat voor mij op nummer 1.’

De dilemmas van een wereldburger

Het helpt natuurlijk niet mee dat we van de zomer met onze neus in de boter zijn gevallen en ondanks Corona een onvergetelijke tijd hebben gehad in Nederland. Ondertussen zijn er het afgelopen jaar dierbare Nederlandse vrienden mij voorgegaan. En ook zij vinden het fijn om weer om op Nederlandse bodem te zijn. Maar die tweestrijd blijft.

Zo zaten wij met hen op het strand, terwijl in de verte dolfijnen in het water speelden, een groep pelikanen laag over het water voorbij vlogen, onze kinderen lekker een stukje aan het varen waren. We kwamen tot de conclusie dat het leven in Californië en in Nederland net zo min met elkaar te vergelijken is als appels met peren. Ook al voelt allebei als thuis. Terwijl ik in de Californische zon zit en alles op een rijtje zet, neem ik een besluit: als er een tijd is om mijn nieuwsgierigheid naar het leven in Nederland te bevredigen, dan is het nu.

“The biggest adventure you can ever take is to live the life of your dreams.” ~ Oprah Winfrey

Over dit Wereldwijf: Anne-Marije Corporaal - VS

Hoi, ik ben Anne-Marije. Reizen zit in mijn bloed. Mijn grote liefde is Australië, gevolgd door Zuid-Afrika. Al reizend ben ik in Engeland terechtgekomen. Ik zou hier één jaar blijven voor mijn studie. Negen jaar later vertrok ik, hoogzwanger, met Engelsman en kleuter naar de Verenigde Staten. Het leven zit vol verassingen! Sindsdien genieten wij volop van “LA, baby!”