2020… Zeker toch een jaar om te bewaren

2020, een bizar jaar. In november blik ik altijd terug op het afgelopen jaar, en vooruit op het jaar dat komen gaat. En zoals aan het begin van ieder nieuw jaar, stap ik er boordevol nieuwe ideeën in: ik ga dit doen. Ik ga dat doen. Hetzelfde geldt wellicht voor jou. Nou ik beken, in 2020 sloeg de verlamming sneller toe dan in andere jaren…

Moesten we als gezin meer schakelen dan ooit en deelde ik ineens maandenlang 24/7 ons huis met hond, manlief en kinderen. Lag ik met mezelf in spagaat en voelde ik me schuldig dat ik af en toe echt iedereen het huis uit wenste. Zelfs de hond. Ik snakte naar rust. En een aantal uur gewoon geen rommel! En toch… na al die maanden van ontwrichting, kom ik tot een conclusie: ik ben een bofkont. 

Uit de moestuin in een kookboek

Want, na maanden van social distancing en strenge lockdowns realiseer ik me dat ik niet alleen wel degelijk persoonlijke ontwikkeling heb doorgemaakt maar ook extra kostbare tijd heb gekregen. Het eerste is dat ik een moestuin ben begonnen die een andere hobby -koken- een nieuwe impuls gaf. Hoe tof is het om je eigen tomaatjes en paprika’s in zelfgebakken broden te verwerken of je eigen likeurtjes en cocktails te maken met wat in je tuin groeit? Helemaal fantastisch als je al dit lekkers fotografeert en met het recept erbij bundelt in een uniek kookboek?

Gewoon je eigen culinaire redacteur zijn is echt heel simpel. Zo kun je op deze website ontelbare creatieve opties vinden om iets moois aan de muur maar ook je eigen foto-kookboek te maken. Niet alleen leuk voor jezelf maar ook om cadeau te geven, zeker als je bijvoorbeeld alle familierecepten op die manier bundelt.  

Natuurfenomenen om de hoek

Behalve veel tijd in mijn moestuin, zijn we verrassend vaak op pad gegaan. We dachten dat we al onze plannen vanwege de reisrestricties moesten parkeren maar realiseerden al snel dat dat erg meeviel! Want reizen kan ook dichtbij … en soms realiseer je je door je eigen dagelijkse beslommeringen niet eens dat je zelf midden in een vakantiebestemming woont. In ons geval, San Diego! De natuur in Zuid Californië heeft zoveel te bieden: de bergen, de woestijn en natuurlijk de kust. En door de onmetelijke ruimte is social distancing easy peasy.

Bovendien kregen we dit jaar een paar prachtige natuurfenomenen cadeau. De oceaan leek wekenlang ‘s nachts betoverd door een prachtige blauwe fluorescerende kleur, veroorzaakt door bijzondere algen en de woestijn stond weer in bloei! Tel daarbij de zeeleeuwen-kolonie op die hier vlak voor de kust woont en je snapt, ik verveelde me niet en schoot duizenden foto’s. Momenten die we anders wellicht helemaal gemist hadden als we wel het vliegtuig waren ingestapt naar een verre bestemming…

Herinneringen aan de muur

Reizen is voor ons samen herinneringen maken. Letterlijk en figuurlijk beelden vastleggen. Fotograferen doe ik sowieso veel en tijdens een vakantie de hele dag door. In mijn hoofd, met mijn hart en … voor op de muur. Ik kan intens nagenieten van een reis als ik door mijn foto’s ga en uitzoek welke in een mooi fotoalbum zullen komen of welke juist levensgroot een eigen plek verdienen aan de muur.

Goede kwaliteit van je afdrukken is belangrijk. Bij Albelli ben je daarvan verzekerd en binnen ‘no time’ heb je een tastbare herinnering om op ieder moment van de dag naar te kijken. Dus, 2020? Ja het was een ingewikkeld jaar. Een jaar van ‘zoeken’ maar ook zeker een jaar van ‘vinden’. En daarom ook een jaar om te bewaren. In mijn hoofd, mijn hart en… aan de muur!

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.