Bedrijf van een wereldwijf – Carlien: “Voor mij betekent ondernemen vrijheid”

Marijke Rolf

Sokken voor op het strand! Carlien van Hemert ontwerpt beschermende beachsocks voor kinderen. Kinderen, die net als haar eigen kroost lekker naar de zee willen rennen over brandend zand. Genoemd naar zoon Duuk houden de vrolijk gekleurde strandsokken naast zand, zowel steentjes, schelpjes als UV-licht tegen. Ze kwam op het idee voor beachsocks tijdens een vakantie in Spanje.

‘Jaarlijks tijdens onze vakantie in Spanje hadden de kinderen last van het gloeiend hete zand. Een ouderwetse waterschoen hielp onvoldoende en daar zwommen ze bovendien niet lekker mee. Plus dat zo’n gespje vaak niet echt meewerkt. Bij toeval zag ik in Santa Monica een beach-volleybalteam op soortgelijke sokken. Bij navraag bleken ze niet voor kinderen te bestaan. En zo besloot ik zelf de markt op te gaan.’

Sinds onze studententijd in Amsterdam ken ik Carlien als een enthousiaste en ondernemende vrouw. Van nature staat ze in de startblokken om iets te doen en om mensen met elkaar in contact te brengen. Altijd belangstellend, dol op gezelligheid.

Wereldwijd comfort

Sterk gericht op comfort deelt Carlien haar weetjes en ontdekkingen met vrienden en familie. Bij de aanschaf van iets nieuws roept zij direct: ’Dat moet jij ook kopen! Echt ik meen het, dit is net iets voor jou!’ Vanuit deze levensinstelling bedient Carlien van harte de markt. 

Duukies Beachsocks heeft inmiddels, zoals te verwachten, tevens een collectie voor volwassenen. ‘Twee jaar geleden zijn we inderdaad met de volwassen beachsocks begonnen. We kregen zoveel vraag naar grotere maten. Als de kids zonder pijn de zee in kunnen lopen, dan willen de ouders dat ook graag! En ja, zo draag ik ze zelf in de zomer in Spanje. Daarnaast trek je Duukies Beachsocks bijvoorbeeld aan in openbare zwembaden of douches en wc’s. Het voelt hygiënisch en je glijdt niet uit.’

Online en via geselecteerde winkels gaan Carlien haar Duukies Beachsocks sinds 2013 vanuit Brabant de hele wereld over. Iets wat zij zelf ook het liefste doet.

Carlien met haar Duukies Beachsocks

Fast, faster, fastst

Een paar dagen na het afronden van haar studie ‘Boekhandel en Uitgeverij’ solliciteerde Carlien spontaan via een piepkleine advertentie in de krant: men zocht een journalist die met een concorde de wereld om wilde. Lekker snel werken, mensen ontmoeten en gezichten onthouden: dat is Carlien in een notendop! 

Na dat avontuurlijk jaar als journalist belandde ze in verschillende marketingbanen. Al haar ervaring komt nu goed van pas in haar eigen bedrijf. Overtuigd van het idee voor beachsocks vloog ze doelbewust naar Azië op zoek naar een producent.

‘De productie gebeurt in China, heel fijne mensen daar om mee te werken! Duukies Beachsocks zijn nog niet van gerecycled materiaal maar we zijn daar wel mee bezig, om te kijken wat er allemaal mogelijk is. De ontwerpen worden hier in Nederland gemaakt.’ 

Fun in the sun 

Carlien stuurt bij het ontwerpen van de beachsocks aan op het gebruik van felle kleuren en vrolijke dessins. Bijvoorbeeld watermeloenen en flamingo’s! De sokken stralen plezier uit. Ik word altijd blij van een nieuwe post van Carlien op Instagram.

Duukies Beachsocks

‘Kinderen moeten onbezorgd spelen en ontdekken.’

Als kind verhuisde zij zelf met haar ouders en zusje tot twee keer toe voor een periode van een kwart jaar naar Suriname. Brielle vormde het echte thuisfront, waar ze opgroeide met het strand van Rockanje. De warmte van de zon, afkoelen in zee: Carlien is echt verzot op het strand.

‘In mijn oude blauwe, zachte strandhanddoek die al jaren met mij meegaat, zit de geur van zoveel vakanties! Ik ontspan al wanneer ik hem vastpak.’

Ondernemen

Met haar vaders apotheek als voorbeeld, een Rotterdamse werkmentaliteit en een avontuurlijke instelling gaat het ondernemen Carlien heel natuurlijk af. ‘Voor mij betekent ondernemen vrijheid, in alle opzichten. Mijn eigen tijd indelen, zelf beslissingen maken etc. Dat wil niet altijd zeggen dat het daarom juist makkelijk is. Je moet echt op zoek naar af en toe wat feedback om te toetsen of je nog op de goede weg zit.’

‘Delen is vermenigvuldigen!’

Carlien spreekt om die reden regelmatig met anderen af. Astrid van der Hoeven van ME&MATS bijvoorbeeld is al jaren een goeie vriendin. De dames houden elkaar scherp, delen hun enthousiasme en durf. Voor afspraken met startende ondernemers neemt Carlien expliciet de tijd.

‘Ik ben zo dankbaar voor de hulp die ik kreeg in het begin van mijn onderneming, dat ik nu afspraken met starters maak voor een videocall of koffie met afstand. Delen is vermeningvuldigen!’

Energiek en fanatiek

Ochtendmens Carlien is door de week altijd al op de hoogte van het wereldnieuws én het wel en wee in haar sociale kring voordat ze aan de slag gaat. Wanneer hun drie kinderen naar school zijn, laadt ze even op met wat tijdschriften en de krant. Net zoals vroeger, toen die onder haar schoolboeken lagen. In plaats van huiswerk maken, voedde Carlien haar brede belangstelling. Wanneer ze echt door iets gegrepen wordt, komt haar fanatisme naar boven. Als middelbare scholier bijvoorbeeld volgde zij de vooropleiding van het conservatorium in Rotterdam. 

‘Kom je nog toe aan pianospelen? Op dit moment ligt je focus zowel op Duukies Beachsocks als op de kinderen. Zie je eenzelfde muzikaliteit bij ze terug?’ 

‘Nee, geen van allen zijn ze muzikaal helaas! Maar de kids zijn wel sportief.’ 

Carlien is een echte moeder, heeft oog voor de durfal en de creatieve denker. Ze moedigt graag aan. Dus met die kinderen van haar en Maarten komt het zeker goed. Samen onderhouden zij sociale contacten en genieten met vrienden en familie van het leven, liefst in de zon… Daarnaast gunt Carlien haar klanten eenzelfde plezier, zachtheid en SPF 50 UV-veiligheid in de vorm van Duukies Beachsocks. Haar geluksgevoel over zoiets simpels en praktisch eigenlijk, verkoopt zichzelf. En vooral zoon Duuk is supertrots!

Stralende strandfoto’s en de collecties voor jongens, meisjes, dames en heren vind je hier.

Over dit Wereldwijf: Marijke Rolf - Nederland

Hoi! Ik ben Marijke. Sinds 2008 woon ik weer in mijn geboortestad Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Voor mijn debuut #Oesterparel volgde ik schrijfcursussen aan de Schrijversvakschool in mijn studentenstad, Amsterdam. Creatieve schrijfopdrachten vervul ik via mijn website. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen die mij raken vanwege hun onafhankelijk denken en handelen.