Ook wat doen tegen de seksuele uitbuiting van 2 miljoen kinderen per jaar? Doneer je stem!

door gepubliceerd op 23 november 2020Tags: , , ,

Free a Girl heeft inmiddels 4.788 meisjes in Azië bevrijd uit illegale bordelen, bars en hotels. Jaarlijks worden naar schatting wereldwijd 2 miljoen kinderen, waarvan 95% meisjes, seksueel uitgebuit en geexploiteerd.

Samen met bekende vrouwen zoals Nobelprijswinnaar voor de Vrede Nadia Murad, Famke Janssen, Yolanthe Cabau, Gwen van Poorten, Monic Hendrickx, Marieke Elsinga en Merel Westrik roept Free a girl andere vrouwen op om letterlijk hun stem te laten horen voor minderjarige slachtoffers van seksuele exploitatie. Hiermee moedigen ze meisjes aan om aangifte te doen en zich uit te spreken over de misdaden die tegen hen zijn gepleegd. Tot nu toe gebeurt dit nauwelijks omdat de meisjes zich vaak schamen. Hierdoor worden de daders zelden gestraft (minder dan 1%).

School for Justice

In andere situaties zijn de slachtoffers bang voor represailles of ze geloven simpelweg niet in het rechtssysteem. Vaak ziet de maatschappij de meisjes niet als slachtoffer. Op deze manier blijft de mensenhandel, die na drugshandel de meest lucratieve business is en waarmee jaarlijks meer dan 150 miljard wordt verdiend, ongestraft bestaan.

Met het School for Justice programma heeft Free a Girl de eerste stap gezet om deze straffeloosheid te bestrijden. In 2017 lanceerde de organisatie dit baanbrekende initiatief in India, waar inmiddels de eerste studente afgestudeerd is als jurist. Het programma biedt onderwijs aan om minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting op te leiden tot advocaten, journalisten, politieagenten en rechters.

Dit alles met één doel: seksuele uitbuiting van kinderen bestrijden door het systeem van binnenuit te veranderen en de criminelen, die de meisjes ooit als hun eigendom behandelden, achter tralies te zetten. Inmiddels zijn er twee scholen in India en wordt er deze week een derde school officieel gelanceerd in Nepal samen met de wereldwijde campagne #voiceforjustice.

Voice for Justice

De #voiceforjustice campagne is een wereldwijde oproep van vrouwen aan vrouwen om Renuka Sherpa, een slachtoffer van seksuele uitbuiting en een studente van de School for Justice in Nepal, een stem te geven die haar zal steunen en motiveren om aangifte te doen tegen de criminelen die haar seksueel hebben uitgebuit. Het grotere doel is dat vele meisjes haar voorbeeld zullen volgen.

Free a girl
Foto’s: Tom van Cakenberghe / Free a Girl

‘’Mijn naam is Renuka Sherpa. Ik was 11 jaar oud toen ik werd verkracht door een oude man. Ik huilde veel en het deed zoveel pijn, zelfs lopen lukte niet. Daarna werd ik verkracht door een buurman en werd ik opnieuw slachtoffer van seksueel geweld. Ik kwam terecht in een bar en werd daar gedwongen om klanten seksueel te bevredigen. Na twee jaar werd ik bevrijd.

Eindelijk was ik veilig. Maar ik schaamde mij. Toen hoorde ik dat survivors in India aan de School for Justice kunnen studeren om straffeloosheid te bestrijden. En dat Free a Girl ook een school in Nepal zou openen. Ik wil officier van justitie of rechter worden, zodat ik seksuele uitbuiting van kinderen kan bestrijden en minderjarige slachtoffers kan helpen om hun daders achter de tralies te krijgen.’’

Slachtoffers steunen

Alle stemmen van vrouwen over de hele wereld zijn waardevol. En hoe meer stemmen, hoe meer slachtoffers zich gesterkt voelen om aangifte te doen en gerechtigheid te krijgen. Door de aanklacht van Renuka voor te lezen wordt er een stem gegeven aan alle meiden die dat zo hard nodig hebben.

Wil jij ook je stem doneren? Klik dan hier en lees Renuka’s aanklacht voor.

De gedoneerde stemmen zullen worden samengevoegd tot één groot audiobestand dat zal worden gebruikt als een petitie-tool. Deze auditieve petitie wordt vervolgens gebruikt om te lobbyen bij overheidsinstanties in Azië en zal worden aangeboden aan belangrijke autoriteiten wereldwijd.

Doe je mee? Dankjewel!

Over dit Wereldwijf: Free a Girl

Free a Girl is een internationale organisatie die zich inzet voor de bevrijding van jonge meisjes die gedwongen worden tot prostitutie. Dat doen ze door onderdak te bieden en te zorgen voor de berechting van misdadigers. In de afgelopen 8 jaar heeft Free a Girl zo bijgedragen aan de bevrijding van duizenden meisjes uit bordelen en hen ondersteund bij hun herstel en reintegratie in de maatschappij.