Kitesurfster Nora: “Tijdens het surfen voel ik mij vrij. Het is inspanning en ontspanning tegelijkertijd.”

door gepubliceerd op 24 november 2020Tags: , , , ,

Mijn broertje en ik kunnen in veel opzichten niet meer van elkaar verschillen. Zat ik vroeger met mijn neus in de boeken, ging hij voor de lol even een rondje hardlopen. En als we op de veerboot naar Terschelling staan, waar onze ouders wonen, krijg ik altijd een les in ´de wind´. Aflandig, aanlandig en dan hebben we het nog niet eens gehad over de verschillende zeestromingen.

Ik doe altijd maar alsof ik het begrijp, want dan kunnen we zo snel mogelijk naar het café aan boord. Sinds een poosje voel ik echter zo nu en dan een beetje jaloezie. Hij is namelijk inmiddels samen met Nora, en Nora kan net als hij heel goed kiten. En dat doen ze dan ook veel. Samen of met vrienden in binnen- of buitenland. En hoe gaaf is dat?

Ik vraag me ineens af hoe je aan zo´n kite-avontuur begint. Ik vind vliegeren al spannend en heb er nul talent voor. Maar goed, Nora was ook niet altijd de watersporter die ze nu is.

¨Ooit ben ik een keer op duikvakantie geweest. Telt dat als watersport? Verder echt nooit iets aan watersport gedaan. En ook geen board-sport. Het was dus allemaal nieuw. De wind, het water, het board en natuurlijk de kite.

Ik begon in 2016 toen ik een lesje deed met een vriend. Dat vond ik enorm spannend. Ik begreep er niks van. Hoe werkt de wind? En wat moest ik nou doen met die kite? Ik vond het wel meteen heel leuk. In 2017 ben ik serieus begonnen. Mijn toenmalige vriend deed al veel langer aan kitesurfen en van hem heb ik veel geleerd. Toen ik de wind eenmaal begreep was ik echt verkocht. Het voelt daardoor ineens veel rustiger en veiliger.¨

De mooiste Kitesurf plek  

¨Inmiddels ben ik op best heel veel plekken geweest om te kitesurfen. Elke plek heeft z’n eigen charme. Op de ene plek heb je heel veel windzekerheid, op de andere locatie juist vaak een vlakke zee of hoge golven, en weer ergens anders heb je lekker warm water. Maar als ik moet kiezen ga ik toch voor een ´downwinder´ in Nederland. Een downwinder betekent dat je van plek A naar B kunt kiten, bijvoorbeeld van Scheveningen naar Noordwijk. Nederland heeft vaak goede wind en de voorspellingen zijn hier heel duidelijk dus je weet wat je kunt verwachten. Toch zijn de condities door de veranderende kustlijn en bijvoorbeeld stromingen elke 100 meter anders. Dat maakt het heel uitdagend en leuk. Bovendien… Nederland is lekker dichtbij!

In het buitenland zou ik Kaapstad kunnen zeggen, dat is ook prachtig met harde wind. Maar dat zegt iedereen. Ik vond Kalpitya in Sri Lanka heel erg leuk, omdat toen ik er was het nog erg onontdekt was en daar konden we downwinders doen. Van het ene eiland naar het andere eiland met een groot stuk open zee ertussen, dat was te gek!¨

Makkelijk of moeilijk?

¨Razend moeilijk was vooral het leren, daar heb ik heel lang over gedaan. Je moet eigenlijk drie dingen leren: omgaan met het board, de wind en met de kite. En dat dan gecombineerd. Maar dat zijn de dingen die nu juist vanzelf gaan. Ik kan er nu voor kiezen om relaxed een beetje heen en weer te gaan en daar hoef ik niet meer bij na te denken.

Het moeilijkste is, maar dat maakt het ook zo tof, dat de condities elke keer anders zijn. Soms is het heel druk met andere surfers, soms moet je heel goed op veranderend weer letten. Het is niet verstandig om een grote vlieger op te laten als er donkere wolken aankomen. Je moet goed blijven focussen. In het minst erge geval lig je zelf met je kite in het water als je niet oplet. Maar in het ergste geval veroorzaak je een ongeluk. Dan vaar je bijvoorbeeld op iemand in. Gelukkig is dat me nog nooit overkomen.

Ik probeer de uitdaging er voor mezelf ook wel in te houden. Ik gebruikte altijd een ´twin tip board´ en kan daar wat trucjes mee. Maar ik wilde niet meer trucjes leren en ben nu aan het leren om een ´wave board´ te gebruiken. Dan zijn je voeten los. Ik lig nu weer met elke bocht in het water, verschrikkelijk frustrerend, maar als het dan lukt geeft dat zo’n goed gevoel! Dat leer ik trouwens van je broertje, hij is – heel irritant- veel beter. Maar ik spring weer hoger! Het is niet zo dat ik echt een doel heb, ik bekijk per keer wat voor nieuws ik zou willen leren.¨

¨Tijdens het surfen voel ik me vooral vrij en en na het surfen voldaan en compleet uitgeput… Het is inspanning en ontspanning tegelijkertijd. ¨

Tips and tricks

¨Zoek contact met anderen, want de meeste kiters zijn bereid te helpen. Zeker in het begin is het fijn als iemand je even helpt met je vlieger oplaten. Of als je tijdens het kiten je board kwijt raakt. Op een normaal board staan je voeten in een soort slippers. Als je valt glijden je voeten daaruit. Dan lig jij met je kite, ergens anders dan je board. Je moet dan ´body draggen´. Naar je board toe komen. Maar je kite trekt je juist meestal verder van je board vandaan. Het is wel lekker als iemand je board dan even naar je toegooit of roept ´daar ligt ie´. Dan weet je welke kant je op moet.

Er is ook een enorme keuze aan materiaal. Kites en boards zijn er in alle soorten en maten! Het is dan prettig als iemand met meer ervaring je helpt, want soms zie je door de bomen het bos niet meer.

Maar de belangrijkste tip is… Kom kitesurfen gewoon eens een keer proberen. Veel mensen zijn daarna helemaal verkocht!¨

Bij Telstar vind je alles wat je nodig hebt om jouw kite avontuur te beginnen en jouw skills verder te ontwikkelen.

Over dit Wereldwijf: Floor Veer - Colombia

Hola! Ik ben Floor Veer en woon sinds 2011 in Colombia. Samen met mijn man heb ik een exportbedrijf van biologisch fruit. Daarnaast ben ik lokale vertegenwoordiger voor PUM. Colombia is een heel mooi, maar vaak ook spannend land, met behoorlijk wat corruptie en inkomensongelijkheid. Welke impact dat heeft op vrouwen en meisjes, zet ik graag voor de Wereldwijven op papier!