Kookheld(in) in een handomdraai

Als we allemaal toch ‘indoors’ gaan en koken met en voor eigen familie laten we er dan een inspirerend feestje van maken. Wat is jouw signature dish voor kerstmis?, was mijn vraag aan de Wereldwijven. Mijn inbox stroomde vol met prachtige taarten en buitenlandse recepten.

Je kunt ze bij wijze van spreke door je scherm heen ruiken en proeven. We moeten wat hè in deze rare tijd. So what’s cooking?

Een rondje wereldwijven

Ceciel die dit jaar verhuisde van Peru naar Nederland heeft een nieuwe familie traditie ingevoerd: het Kook-diner op zondagavond. ‘Om de beurt koken we dan voor elkaar in wisselende tweetallen. Dit jaar wordt het kerstdiner de avond voor een compilatie van de meest succesvolle recepten. Ik verwacht lomo saltado (Peruaans) wat wel bijzonder is aangezien we nooit vlees eten. Behalve als we lomo (varkensfilet red.) eten.’

Janneke zweert bij deze ijstaart gemaakt met ambachtelijk gemaakt vanille of yoghurtijs van een ijssalon en Tony chocolony chocolade. Heerlijk en super makkelijk. 

Astrid uit Zuid Afrika moet even nadenken want met al dat koken van de afgelopen maanden heeft ze niet zo’n zin in kerst. ‘Ik kook overigens wel steevast een 4 of 5 gangen dinertje maar dat is veel werk voor twee mensen. Maar helemaal niets is ook zo weinig. Soepje moet iets met garnalen worden, stukje venison en dit jaar aardappelkroketjes want die heb ik onder de knie gekregen. Rode kool want dat doet me aan mijn moeder denken en huis gemaakt roomijs caramel met advocaatje en cheesecake na.

Saskia uit San Diego houdt het dit jaar simpel, op z’n Hollands: kroket, friet & appelmoes. En bij Ing uit Florida mag iedereen zijn eigen bik maken. ‘Elk jaar gourmet, zou niet anders willen in verband met dieet wensen van iedereen. Maar uitsluitend met de beste producten… geen spul uit de supermarkt.’

Maar de absolute keukenheldin is toch wel Limburgse Bonny uit Oostenrijk:

Varkenshaas met Limburgs mosterd-biersausje, witte kool met stroop en aardappelpuree

Ingredienten voor 4 personen

1 spitskool of een kleine witte kool
puree-aardappelen
3 kleine lichtzure appels (Elstar is perfect)
grove mosterd (kunt evt ook mosterdpitjes met mosterd mengen)
1 eetlepel appelstroop
1 varkenshaasje van 500-600 gram
kookroom
creme fraiche
melk
1 scheut (Limburgs) bier
nootmuskaat
poedersuiker

Bereidingswijze – voorbereiding

 • Schil de appels, klokkenhuis eruit en snijd in blokjes. Bak de appelpartjes in een koekenpan met een beetje boter en wat poedersuiker. 
 • Pel de spitskool of witte kool en snijd de bladeren vervolgens in lange stroken. Kook de kool beetgaar met wat zout. Na het afgieten roer je de helft van de appelstukje erdoor.
 • Schil en kook de aardappelen met een snuf zout. Pureren en met een beetje nootmuskaat, een klets melk of kookroom en klontje boter flink roeren tot er een romige puree ontstaat. Meng de helft van de appelblokjes onder de puree

Bovenstaand kun je allemaal eventueel ruim van tevoren voorbereiden en opwarmen zodra het vlees gereed is.

Vlees en sausjes bereiden:

 • Bak de varkenshaas met peper en zout snel dicht in een pan met hete boter. Neem het het vlees uit de pand en smeer het aan alle kanten in met de grove mosterd. Bak gaar totdat de binnenkant nog een beetje rosé is.
 • Als het vlees gaar is: 
  • inpakken in alufolie. 
  • Deglaceer de aanbaksels van het vlees met een flinke scheut (Limburgs) bier. 
  • Een theelepel grove mosterd, 1 eetlepel appelstroop, een scheut kookroom en 1 flinke eetlepel crème fraîche erbij. Goed roeren met een garde en goed warm laten worden. 
 • Sausje voor de kool: 2 eetlepels appelstroop in een steelpannetje met een scheutje azijn en wat peper en zout erbij warm laten worden totdat het een ‘lopend’ sausje is.
 • Vlees trancheren

Serveren

 • Getrancheerde varkenshaas op bord, biersausje eroverheen
 • Aardappel/appelpuree evt met een ijslepel mooie bolletjes van maken.
 • Appel/kool op bord met stroopsausje erover

Het resterende bier kun je er lekker bij opdrinken.

Smakelijk eten!

Wil jij deze tijd ook goed gebruiken en je ontwikkelen tot keukenheld(in)? De Kookuniversiteit biedt nu met fikse korting een online kookcursus aan!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.