Lilian uit Qatar: “Kom maar op 2021. Onze toekomst begint vandaag!”

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 12 december 2020Tags: , , , , ,

I want to inform you that your visa requests are approved and you can pick up the passports tomorrow…
Voor deze dame op de Zuid Afrikaanse Ambassade een hele simpele administratieve handeling, voor ons een nieuwe toekomst. Na tien jaar in Qatar is het roer om, we gaan ons definitief vestigen in Zuid Afrika. En niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Tien jaar geleden, in januari 2011, pakten wij al onze zes kinderen op en emigreerden naar Qatar. De oudste was negen, de jongste bijna twee en er zitten er dus nog vier tussen. Met zes kinderen vloog ik onze toekomst tegemoet. Mijn lief had het huis op orde en stond ons op te wachten in ons nieuwe thuisland. We werden ontvangen door dames in zwarte abaya’s en heren in lange witte jurken met de welbekende theedoek op hun hoofd. We waren onmiddellijk gefascineerd door de volledig andere cultuur en gingen vol enthousiasme ons nieuwe avontuur aan.

Opgroeien in Qatar

Voordat we het wisten zaten we in een ritme en vonden we regelmaat. Kinderen naar school, weekend aan het strand, vakantie, boodschappen doen, eten maken, werken en weer naar school. Hetzelfde als overal. Ondertussen maakten we vrienden, gingen vrienden weg en ontmoetten we heel veel nieuwe mensen die noch vrienden noch vage kennissen werden. Vragen hadden ze allemaal.

‘Hoe weet je nou of je de goede keus hebt gemaakt? Moeten jullie niet terug om de kinderen in Nederland op school te doen? Hoe lang blijven jullie dan nog? Hebben ze geen Nederlandse les?!?’ Om nog maar te zwijgen van de meningen die ze er op na hielden. Wij hebben nooit lange termijn plannen gemaakt. Wij leven ons leven dag voor dag, vertrouwen op onze gut-feeling en vinden het vooral belangrijk dat we allemaal happy zijn.

Cliché hè? Het Midden Oosten is geen makkelijke omgeving om te wonen, maar voor ons was het perfect. Wij bleken gelukkig heel flexibel en dus laveerden wij relatief makkelijk door alle uitdagingen heen. Qatar heeft ons super veel gebracht. Wij zijn niet alleen als gezin enorm gegroeid, maar ook als individu.

Foto credit's: Lilian Hasenkamp
Zoom met de kinderen in alle windstreken.

Grenzen vervagen

Onze oudste zoon studeert inmiddels al drie jaar Physics aan de universiteit van Leeds (Engeland), onze volgende zoon studeert al twee jaar Astro Physics and Computer Science aan de universiteit van Birmingham (Engeland) en onze oudste dochter is dit jaar begonnen met Neuroscience aan de universiteit van Dundee (Schotland). Onze volgende dochter is dit schooljaar klaar! Zij is op haar zestiende naar Nederland gegaan en is daar Sportmanagement gaan doen aan het MBO. Zij rondt haar studie af met prachtige cijfers en haar afstudeerrichting is gericht op werken met mensen met een beperking. Ze is 19. Ze kan alle kanten op die ze wil.

Ik kan niet eens beschrijven hoe trots ik ben. En dat is niet omdat ze allerlei ingewikkelde studies doen, maar vooral omdat ze het alleen doen en vooral omdat ze het doen. Ze gaan gewoon. Zij zien geen grenzen, zij gaan waar zij het interessant vinden en vinden daar hun weg. Dat vind ik zo mooi om te zien.

Om dus even terug te komen op al die vragen van de afgelopen jaren. Ik kan nu volmondig zeggen: Wat hebben wij het goed gedaan. Ik ben er meer dan honderd procent van overtuigd dat zij deze kansen niet gehad zouden hebben als wij in Nederland gebleven waren. Ik ben er ook van overtuigd dat wij niet zo een fijn hecht gezin waren geworden als we in Nederland zouden zijn gebleven. Gut-feeling is dus zo slecht nog niet.

Bestaat het beloofde land

Ik geloofde dat nooit zo. Dat je voor het eerst in een bepaald land komt en dat je je er dan meteen thuis voelt. We hadden al best wat landen bezocht en Zuid Afrika stond als volgende op de bucketlist. Een paar jaar geleden togen we dus met ons hele gezin richting de Big 5.

Wat een heerlijke vakantie was dat, wat een toffe vibe in dat land. We genoten allemaal met volle teugen van de afwisseling, het klimaat, de mensen en het eten. Een half jaar later gingen wij terug; dit vroeg om meer. Ik stapte het vliegtuig uit en kreeg een brok in mijn keel. Van een super lelijke zonsopkomst op het vliegveld nota bene. Hoe dan! Bizar. Ik moest er om grinniken. We kochten die vakantie ons droomhuis. We zijn niet zo van die twijfelaars. Het bestaat dus wel, dat je ergens komt en weet dat je er thuis bent.

Corona break

Toen Covid19 zich aandiende, hebben we wederom snel gehandeld. We zijn op vakantie gegaan naar Zuid Afrika ons realiserende dat we daar wellicht een paar maanden zouden moeten blijven. Dat het een half jaar zou worden, hadden ook wij niet verwacht. Dat we zulke heerlijke maanden zouden hebben, was ook buiten verwachting. We zaten vast in ons eigen paradijs, ver van grote groepen mensen en ver van Covid19. We bouwden een mega pizza oven, kookten en bakten wat af en mijmerden ondertussen over onze toekomst. Een toekomst waar we ons van af vroegen wanneer die zou beginnen. Er werd vanuit Zuid Afrika online school gedaan en ook werktechnisch ging alles gewoon door. Net echt.

Verhuizen Zuid Afrika

Onze toekomst begint nu

En dus. Zou het zo niet gewoon kunnen? Zouden we niet gewoon hier onze basis kunnen hebben? Onze jongste twee kinderen voelen zich in Zuid Afrika al veel meer thuis dan in Qatar; of we niet meteen konden blijven. Mijn drukke, volle leven was inmiddels een stuk minder druk en al helemaal niet vol meer met vier kinderen uit huis en daarbij ben ik in Zuid Afrika gewoon echt thuis. Simpel. We hebben een heerlijke B&B Lodge waar niet alleen ruimte is voor onze kinderen en vrienden, maar ook voor gasten. Mijn hospitality achtergrond is altijd sluimerend aanwezig gebleven en ik ben zo blij dat ik nu weer heerlijk aan de slag kan; mijn gasten zullen enorm in de watten gelegd worden!

Het Midden Oosten is toch eigenlijk een bubbel van luxe, overvloed en gemak. Maar jongens, wat hebben we er van genoten. Ik zou het onmiddellijk over doen. Zeker nu ik het antwoord op al die vragen weet.

Nu kijk ik vooral uit naar een nieuw land, een nieuwe cultuur en heel veel nieuwe avonturen. Of het niet te ver weg is, voor onze bloedjes in de UK en NL? Mijn oudste dochter beschreef het heel mooi; zo’n lange vlucht is uiteindelijk niet veel meer dan binge-watchen waarbij je zelfs eten en drinken geserveerd krijgt. En zo is het precies. Hoe mooi is het dat we allemaal een eigen plek op deze wereld gevonden hebben waar we gelukkig zijn, en dat dat niets afdoet aan het hebben van een hecht gezin.

Foto credit’s: Lilian Hasekamp

Geduld en vertrouwen

Ja, ook wij moeten geduld hebben voordat we elkaar weer zien. Afgelopen zomer ging niet lukken en kerst missen we dit jaar ook. Daar kunnen we heel veel moeilijk-kijkende-emoticons en dramatische insta-posts aan wijden, maar wij kiezen ervoor om gewoon een beetje geduld te hebben en vertrouwen in het feit dat we straks elkaar weer zien. We hebben een heerlijk lange, avontuurlijke vakantie gepland in de zomer van 2021, met z’n allen. In de Afrikaanse bush, zonder telefoons en met extra quality time.

Ik zie dat onze kids dat vertrouwen ook hebben. Ze maken een feestje van elke dag; er wordt gekookt, gebakken, er worden spelletjes gedaan, er wordt gegamed en gesport. We zijn maar wat rots op al deze jong volwassenen die met hun sterke persoonlijkheden, positieve instelling en flexibiliteit de wereld allemaal een beetje mooier maken.

Knopen hakken en door

In juni, midden in de Corona crisis, besloten we dat het moest kunnen. Weer een besluit voornamelijk op basis van gut-feeling, want elke keer weer geldt: Hoe weet je nou zeker of je er goed aan doet? Nooit. Simpel. Je gut-feeling is alles wat je hebt en het heeft ons nog nooit in de steek gelaten. Aan de slag dus.

We regelden een school omdat we er toch nog waren, we vroegen verhuisoffertes aan, we regelden transport voor onze honden en we verzamelden alle benodigde documenten voor de visumaanvraag. Begin december kregen we onze visa en boekten de zeer gewenste enkele reis Zuid Afrika. Begin januari vliegen wij onze nieuwe toekomst tegemoet. Kom maar op 2021, ik heb er zo een zin in!

—————————–

As Salamu Alaykum! Ik ben Lilian en sinds 2011 woon ik met mijn gezin in Doha, Qatar, maar heb mijn hart verloren aan Zuid Afrika waar wij een heerlijke lodge hebben. In de super lange vakanties genieten we daar van de natuur, de prachtige dieren en het buitenleven. We ontdekken elke keer weer nieuwe landen, dieren, mensen en culturen. Wil je bij ons overnachten, dat kan! Kijk op hasekampfamilylodge en waan je heel even in een andere wereld. Op onze facebookpagina staan updates en aanbiedingen.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.