Podcast tip: Kunnen we zonder?

Loeke de Waal

Minder sociaal contact, minder erop uit, minder inkomen, minder content. Maar ook minder ‘ambitie’ (wat dat ook voor je moge zijn), minder moeten en minder druk. 2020 was voor mij absoluut een jaar van minderen. Niet vanuit het oogpunt of de ideologie van het minimalisme, maar het mentaal minderen. Mezelf minder dwingen, wringen, worstelen.

Maar makkelijk is anders. Een proces dat al jaren in gang was gezet door kritisch nadenken over mijn eigen gedrag en keuzes. Met hoofdpijn inzien dat je soms niet in je eigenbelang of met het beste voor anderen in gedachte hebt gehandeld. 2020 was het laatste zetje dat ik nodig had. Of de druppel die de emmer deed overlopen. Hoe je er ook (positief of negatief) naar wil kijken: door het te veel, moest ik naar minder. En in tijden van een pandemie en crisis is dat soms een gevecht.

Moeten, moeten, moeten

Ik moest tijdelijk terug naar Nederland en Los Angeles even – voor wie weet hoe lang – achter me laten. Ik mócht op een gegeven moment zelfs niet meer terug. En hoewel ik abrupt tot een halt werd geroepen, kwam het nooit als een echt harde klap. Ja, de aanpassing naar Nederland was moeilijk en soms onzichtbaar, dus geniepig. Maar het leven moet blijkbaar ook gewoon door.

En dat moeten, daar ging ik over nadenken. Want als je dat doet, ontdek je hoe vaak je tegen jezelf zegt dat iets moet. “Ik moet even boodschappen doen”, “ik moet even focussen”, “ik moet even iemand bellen”, “ik moet dat mailtje nog beantwoorden”, “ik moet even liggen”, “ik moet eerst nog even mijn bankrekening checken”, “ik moet deze factuur nog sturen”. Ik moet, ik moet, ik moet, moet, moet, moet.

Alles perfect toch?

Dat ik ondanks de crisis hier en daar heb kunnen blijven werken, is voor velen geen gegeven (geweest). Dat ik de kosten voor mijn levensonderhoud tot een minimum heb kunnen beperken, was ook niet voor iedereen weggelegd. En dat ik dit jaar mijn levensstijl heb kúnnen overwegen en aanpassen, is een luxe. Daar ben ik me terdege bewust van. Toch zijn er denk ik dingen die we allemaal doen, die niet meer hoeven en ook ons overleven niet garanderen óf in de weg zitten.

Moet je namelijk jezelf zo op je kop geven als je vanwege de stress of aanhoudende onzekerheden toch een keer een hele in plaats van halve zak chips hebt opgegeten? Ben je inderdaad beter af alleen, zonder hulp van anderen in je carrière? Moet je de kantoorroddel van de maand doorvertellen? Moet je tien- of zelfs honderdduizenden euro’s op je spaarrekening hebben staan voor je 35e, 45e, 55e? Moet iedereen überhaupt rijkdom, een groot huis en een dikke baan ambiëren? Moet je altijd wanneer je – waar dan ook – gepoept hebt even je neus ophalen als je de deur uit loopt om mensen niet te laten denken dat jij die – heel menselijke – geur veroorzaakt hebt?

(Menta)minderen

Moet alles perfect? Moeten we overal wat van vinden en dat ook zeggen? Waarschijnlijk niet. Zeker niet allemaal tegelijk. Door minder werk, kreeg ik meer tijd. En in die tijd stond ik stil bij alle dingen waarvan ik denk dat ik zonder zou kunnen, voor een leuker en comfortabeler leven. Met mezelf en anderen. Toch moest ook ik weer wat van mezelf. Stilzitten is ons verteld dat dat alleen mag als je het hebt ‘verdiend’. Dus deed ik er samen met collega-journalist Mari Meyer wat mee. Samen startten we de productie voor de podcast ‘Kunnen We Zonder…?‘ over al dat minderen en hoe het te doen of (uit)proberen. Maar hopelijk doen we het nu anders. Met minder druk, minder stress, minder moeten en méér zin en betekenis. Think about it. Waar kun jij wel zonder in je leven?

De podcast is te beluisteren via Spotify, Apple podcast en alle andere bekende platformen.

Over dit Wereldwijf: Loeke de Waal - VS

Hi there! Ik ben Loeke en ik woon in Los Angeles; the City of Angels. Als documentairemaker, journalist en copywriter beweeg ik me van wijk naar wijk en evenement naar evenement, want met Hollywood op steenworpafstand is er hier op het gebied van entertainment, horeca én nieuws altijd wel wat te beleven. Mijn op jonge leeftijd ontwikkelde liefde voor Amerika heeft me hier gebracht, maar mijn ambities in de media zullen mij hier voorlopig houden!