The winds of change are blowing

Monique Teggelove

Wie net als ik dol is op de Chocolat-serie van schrijfster Joanne Harris, herinnert zich wellicht de woorden ‘Le vent souffle’. De wind waait; er hangt verandering in de lucht. Al doe je nog zo je best, de wind laat zich niet negeren en voert je mee naar een nieuw hoofdstuk van je leven.

Heel zachtjes streelde de wind mijn gezicht al een paar keer in 2019. De zaadjes van verandering werden geplant. De manier waarop mijn leven was ingericht, paste niet meer bij me; de jas zat te strak. Hoe harder ik mezelf vertelde dat ik nog op de juiste plek zat en het juiste ding deed, hoe meer de jas begon te knellen. Pogingen om zakelijk versterking te krijgen om op persoonlijk vlak ruimte te creëren, leverden geen resultaten op. Was het dan toch nog niet de juiste tijd voor verandering?

Transitiejaar 2020

Met een big bang kwam de wereld in maart 2020 tot stilstand. Van zeven werkdagen per week ging ik naar een lege agenda. Te midden van de wereldwijde chaos en angst voelde ik een immense rust. Er was ruimte; voor mij en voor alles wat zich mocht aandienen. Ik had tijd om mijn boek naar het Engels te vertalen, om kasten uit te mesten en om te voelen wat er voor mij aan de orde was.

Ibrahim en ik kwamen tot de conclusie dat het moment daar was om als goede vrienden verder te gaan. Een crisis is de ideale tijd om met de stroom mee te gaan en om nieuwe kansen te grijpen. De wind waaide inmiddels stevig door zowel mijn zakelijke als persoonlijke leven en gaandeweg merkte ik dat Mali niet meer de juiste plek voor mij is om te wonen.

Kantelpunten
Foto: Monique Teggelove – selectie van produkten uit Papillon Fairtrade

In between time

Een paar dagen na de heropening van het vliegveld in Bamako, vloog ik begin augustus naar Nederland. Een nieuwe fase is aangebroken, een fase van afscheid nemen van wat was en van omarmen van wat mag zijn. Met tijd om te helen wat geheeld mocht worden en tijd om toe te geven aan mijn behoefte van contact met familie, vrienden en de natuur. Terwijl mijn ‘oude’ leven langzaam van me wegglijdt, dienen de bouwstenen van mijn nieuwe levenshoofdstuk zich beetje bij beetje aan. Ik geniet volop van de mij gegeven tussentijd, in de wetenschap dat er meer verandering in de lucht hangt.   

Zodra een deur sluit, dient een andere deur zich aan om geopend te worden. Ruim tien jaar nadat ik met het idee voor Papillon Reizen en Papillon Fairtrade wakker werd, was er ruimte om invulling te geven aan het tweede bedrijf. Met mooie handgemaakte producten, virtuele tours en mijn boeken, is Papillon Fairtrade me op het lijf geschreven. Je kunt een meisje uit Mali halen, maar Mali niet uit het meisje. En dus starten de webshop en de virtuele tours met een focus op dit bijzondere West-Afrikaanse land. Het land waar ik zoveel leerde en waar ik zo veel prachtige mensen ontmoette. Met de mensen en het land in mijn hart, stap ik weer de wijde wereld in. Klaar voor nieuwe avonturen en voor de taken, die er elders op me te wachten liggen.

Kantelpunten
Heerlijke gerechten uit de Malinese keuken

Kerst

Nu de webshop online is, dient de decemberrealiteit in Nederland zich aan. Het voelt nog wat onwennig al die kerstmuziek; ik ben de feeling met deze tijd van het jaar een beetje kwijt, merk ik. Of is het misschien eerlijker om te zeggen, dat de feestdagen gewoon niet zo mijn ding zijn? De leukste kerstherinneringen zijn toch die aan de klusdagen met mijn broer. We leerden onszelf behangen en muurtjes metselen onder het genot van kerstdeuntjes. In onze werkkloffies genoten we van het resultaat en van een kerstmaaltijd van restjes uit de diepvries.

Dit jaar ga ik bovenal genieten van tijd met familie en opvolging geven aan de verzoeken om Tika Dègè, Tion Tion en Fakoye op tafel te zetten.
Kerst in Nederland, geserveerd met een flinke vleug Mali.

Ook een Malinese maaltijd op tafel zetten? Een virtuele tour naar Mali maken of een mooi handgemaakt Malinees product kopen? Speciaal voor De Wereldwijven is er de kortingscode WW2020, die t/m 31 december 2020 recht geeft op 10% korting.

Over dit Wereldwijf: Monique Teggelove - Nederland

Hallo, ik ben Monique. Na jaren over de wereld gereisd te hebben, woonde ik tien jaar in Mali, waar ik Papillon Reizen oprichtte. Tijdens de wereldwijde crisis van 2020 verhuisde ik terug naar Nederland, waar ik Papillon Fairtrade startte, waarin ik mijn liefde voor Mali en de wereld kwijt kan. Naast reizen, wandelen en koken, schrijf ik graag. Voor De Wereldwijven schrijf ik over mijn tijd in Mali en over mijn reizen.