Marieke uit Dominica: “Ik droom van een boom vol mooie herinneringen.”

Begin november beginnen op Dominica al de eerste kerst voorbereidingen. Alle feestdagen worden hier gevierd maar alleen met kerst wordt er echt uitgepakt. Zeker dit jaar, waarin alles anders is, zijn veel mensen al heel vroeg bezig om het huis aan te kleden. Op Dominica hoort daar dan ook de kerst schoonmaak bij. Het huis wordt in alle hoeken en gaten geveegd en gesopt. Te vergelijken met de manier waarop onze moeders met de Nederlandse voorjaarsschoonmaak fris de lente en zomer in wilden gaan. Traditioneel worden er kerstgordijnen opgehangen en bijpassende kleden op de tafel gelegd om alles extra in de kerstsfeer te brengen.

In dit bizarre en bijzondere jaar is iedereen hier op Dominica op zoek naar gezelligheid en kerst is daarvoor uitermate geschikt. Bovendien is mijn gevoel dat omdat het eiland zeer regelmatig met alles verwoestende orkanen te maken heeft, mensen het leven willen vieren. Niet alleen vanuit een religieus standpunt maar ook als ‘licht brengen in donkere dagen’. Tien jaar geleden maakte ik voor het eerst kerstmis mee in Costa Rica op z’n Latino’s. Van de schoonmaak begin november en de speciale gordijnen tot de winkels vol met kerstdecoraties, in alle kleuren van de regenboog. Met vooral veel glitter en lichtjes. Ik vond het destijds een belevenis om dat allemaal van dichtbij mee te maken bij mijn gastgezin.

Dit wordt mijn vijfde kerst op Dominica. En ik heb alle mogelijke varianten meegemaakt. Het eerste jaar was de meeste eenzame ooit. Ik had net mijn relatie beëindigd en woonde alleen in een uitgeleefd huis, met ratten als huisgenoten, boven op een berg in de stromende regen. Het tweede jaar was een aantal maanden na orkaan Maria. Het werd onverwacht een heel gezellig intercultureel kerstfeest met mensen van diverse hulporganisaties. Iedereen bracht iets mee want er was op dat moment nog niet heel veel verkrijgbaar. Nog weer een jaar later werd ik uitgenodigd bij lokale vrienden en vorig jaar was ik alleen thuis. Met een goed gevulde koelkast en een splinternieuw Netflix abonnement was het goed toeven.

Kerstmis buitenland
Foto’s: Marieke van Asten

Kerstballen als dierbare herinneringen

Dit jaar had ik me verheugd om kerst weer eens in Nederland te vieren, helaas steekt Covid daar een stokje voor. Zelf heb ik nog geen kerstboom staan en dat zal dit jaar ook niet gebeuren. Niet omdat ik geen kerstboom heb. Er ligt er eentje al een heel jaar te wachten om te worden opgezet. Ik kreeg hem van een collega inclusief alle decoraties. De versiering vond ik echt spuuglelijk en heb daarom alles, behalve de boom, gedoneerd aan een plaatselijke school voor hun yard sale. Ik zou natuurlijk alle ballen, glitters en lichtjes nieuw kunnen kopen. Er is voldoende aanbod.

Alleen heb ik het plan opgevat om mijn boom te versieren met kerstballen die een mooie herinnering of betekenis hebben.

Ik merk dat ik, naarmate ik langer in het buitenland woon, mijn huis graag inricht met dingen van betekenis. Een gelukspoppetje dat ik ooit kreeg van een inmiddels overleden vriendin, foto’s van familie en vriendinnen, zelfs afscheidskadootjes van collega’s krijgen een plaatsje. In Nederland had ik dat een stuk minder, hier ben ik veel sentimenteler en misschien is dat ook wel de leeftijd, wie zal het zeggen. 

Graag had ik de kerstballen van mijn ouders in de boom gehangen. Helaas zijn de meeste kerstornamenten tijdens hun laatste een verhuizing allemaal verloren gegaan. Het verhuisbedrijf had alles laten vallen. Zoveel jeugdherinneringen in één keer aan diggelen. Kerstballen die ik mijn ouders ooit cadeau heb gegeven, of de eerste kerstballen die ze als echtpaar kochten. Zelfs de kerststal, met de al tig keer gelijmde kameel viel niet meer te repareren deze keer.  Zeker nu mijn ouders overleden zijn koester ik allerlei tastbare herinneringen aan hen.

Je moet je eigen kerstslingers ophangen

Vorig jaar ben ik begonnen met aan familie en vriendinnen één kerstbal te vragen en die traditie wil ik dit jaar voortzetten. Hoe het idee van een kerstboom met herinneringen precies is ontstaan weet ik niet meer, vorig jaar was het er opeens. Het gevoel dat ik graag mijn boom versier met ornamenten waar ik een fijne herinnering aan heb of die voor mij een speciale of betekenis hebben. Het heeft al een paar hele mooie exemplaren opgeleverd. Als ik dan ergens volgend jaar weer naar Nederland kan reizen, neem ik ze zelf mee naar Dominica, zodat ik zeker weet dat ze de reis goed overleven.

Met mijn Stichting werk ik met kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en mijn idee is om ook met hen kerstversieringen te maken voor in de boom. Ik ga er vanuit dat ik volgend jaar een geschikt gebouw heb gevonden, om in te wonen en om met de kinderen te werken. Uiteraard met een mooie plek om de boom op te zetten. Ik weet inmiddels dat niet ieder gezin zich hier een kerstboom kan veroorloven en als je zelf je kunstwerk in de boom mag hangen, is dat extra leuk. Wat verheug ik mij op die eigen boom gevuld met al die mooie herinneringen en ornamenten.

Ik woon alleen en bij anderen op bezoek gaan met kerstmis is hier niet heel gebruikelijk en vanwege Covid wordt dat ook nog eens sterk afgeraden. Om toch gezellig kerstsfeer op te kunnen snuiven heb ik daarom besloten mezelf te trakteren. Ik neem lekker een paar dagen mijn intrek in een lokaal hotel van Nederlandse vrienden. Geen gedoe met reizen en quarantaine, heerlijk relaxen aan het zwembad, lekker eten, een goed boek en vooral genieten van hun hotel in kerstsfeer. Heerlijk weer even Nederlands kletsen en wie weet kom ik nog aan schrijven toe. 

Vanaf zonnig Dominica wens ik iedereen fijne gezellige kerstdagen en een fantastisch, voorspoedig en vooral gezond 2021. Maak er ondanks alle beperkingen toch iets moois van!

Over dit Wereldwijf: Marieke van Asten - Dominica

Hi, ik ben Marieke sinds 2016 woon ik in Dominica, een eiland in het Caribisch gebied. Op deze prachtige plek dompel ik me onder in de lokale cultuur en alles wat daar mee te maken heeft. Naast mij fulltime baan als office manager bij een bouwbedrijf, ben ik druk mijn Breadfruit House Dominica Foundation op te zetten, een creatief centrum voor kinderen. Graag neem ik jullie mee in dit avontuur op The Nature Island.