Thema van de maand januari: Veerkracht

Ingeborg van t Pad Bosch

There’s a crack in everything that’s how the light gets in.’, zong Leonard Cohen jaren geleden. En gelukkig is er ook licht aan het eind van de Corona-tunnel. Al duurt het allemaal wat langer in Nederland, het vaccinatie-programma start deze week en het vertrouwen in het vaccin stijgt gestaag. Nog een paar maanden…

Maar de start van het nieuwe jaar voelt deze keer toch anders dan anders. De dagen rijgen zich aaneen in lockdown en misschien mis je net als ik dat ‘frisse nieuwjaarsgevoel’. Goede voornemens staan in een ander licht want, zoals het filmpje van de Britse comediènne Robyn Schall laat zien, wat is daar vorig jaar immers van terecht gekomen? Het leven vervolgt in een soort ‘blur’. Weet jij nog wanneer het weekend is? 

Change is coming

Voor velen van jullie zal er dit jaar nog veel veranderen of is er de afgelopen tijd al heel veel veranderd. Misschien krabbel je net uit een diep dal, verhuis(de) je naar een ander land, ben je je baan verloren, nam je afscheid van het ‘oude’, verloor je een dierbare of ben je een heel nieuw avontuur gestart. 2020 heeft de boel natuurlijk behoorlijk op z’n kop gezet. Maar waar deuren sluiten, openen zich anderen. Al heb je wel een hoop positiviteit en veerkracht nodig om door de opening te stappen en het licht te zien.

Volgens wetenschappelijk onderzoek in de psychologie is optimisme een van de belangrijkste factoren in de menselijke psyche die voor veerkracht zorgen. Als je er in gelooft dat jou goede dingen gebeuren, dan is het vaak makkelijker om je door donkere tijden heen te worstelen, op te krabbelen en te excelleren na al het nare of onverwachte dat je is overkomen. 

Can do- mentaliteit

Maar er zijn nog drie persoonlijkheidstrekken die verband houden met veerkracht. In een onderzoek uit 2018 over Personality and Individual Differences komt naar voren dat (zelf)bewustzijn, extraversie en emotionele stabiliteit voor een beter zelfvertrouwen zorgen en dat helpt om uit een diep dal te krabbelen of om te gaan met grote veranderingen. 

Levenservaring speelt ook een rol. Natuurlijk hebben we nog nooit met een pandemie te maken gehad maar mensen die al grote stressoren in het leven hebben meegemaakt zijn vaak beter voorbereid op de onzekerheden die op hun pad komen. Als je in het verleden immers met een aantal grote uitdagingen te maken hebt gehad en over de ellende bent heen gekomen, denk je vast: ‘Als ik het mij hiervoor is gelukt dan kan ik deze ellende zeker nog een keer aan.’ Het is die can-do mentaliteit.

Veerkracht als inspiratie

Wat ik in ieder geval zeker weet, is dat veel wereldwijven door het leven dat ze leiden over veerkracht beschikken of mensen om hen heen kennen die over veel veerkracht beschikken die heel inspirerend kan zijn voor anderen. Opnieuw beginnen, jezelf heruitvinden, ondanks vervelende omstandigheden gelukkig zijn, mindfull leven, tegenslagen overwinnen, genieten van kleine dingen, ondernemen en op avontuur gaan ondanks tegenvallers en uitdagingen.

Of het nu gaat om hun eigen verhaal, dat van mensen om hen heen of van personen die ze in het (lokale) nieuws bent tegen gekomen, deze maand lees je bij de Wereldwijven human interest verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen . Juist omdat iedereen die positiviteit, dat zetje of steuntje in de rug nu heel goed kan gebruiken. Met volle VEERKRACHT vooruit!

Namens de wereldwijven een heel happy and healthy 2021.

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!