Door het oog van de naald

door gepubliceerd op 7 januari 2021Tags: , , , , , ,

Wij liggen heerlijk ‘op anker’ in een baaitje bij Musket Cove op de Fiji eilanden; een populaire plek bij cruisers, zoals de rondvarende zeilers vaak genoemd worden. Wij houden altijd het weer in de gaten. Je moet wel, als zeiler. Zeker nu het officiële cycloon-seizoen hier net begonnen is. Zonder het Coronavirus waren we hier niet meer geweest, maar goed…

Het is dinsdag 8 december. We zien op één van de weermodellen, die we altijd raadplegen, een cycloon aankomen. Maandag leek die nog ver weg te zijn, maar we vertrouwen het toch niet. Woensdagochtend checken we het nogmaals, maar het ziet er nog steeds niet goed uit. Better safe, than sorry. We besluiten dus terug te keren naar Vuda marina; de haven waar je redelijk veilig ligt, tijdens een cycloon. Je wilt tijdig terug zijn, om je schip zo goed mogelijk voor te bereiden. Dat kost je minimaal een dag of twee.

Natuurgeweld cycloon
Foto: Vuda Marina

De voorbereiding

Vuda marina is een ronde haven. In het midden is een groot tandrad van een oude fabriek afgezonken. Voorafgaand aan een cycloon worden de ankerkettingen van alle schepen, die in het water liggen (er liggen er ook op het land), vastgemaakt aan dit tandrad. Ieder schip spant haar ketting aan. Aan de spiegel (kont) van het schip bevestigen we kettingen en touwen naar de kant.

Om zo min mogelijk vatbaar te zijn voor de wind, halen we alle zeilen eraf. Ook gaat de sprayhood (buiskap) en de bimini (zonnescherm) eraf. Een zware klus! De stootwillen worden vastgebonden, met touwen onder het schip door. Als de schepen erg bewegen, kunnen die stootkussens zich anders naar boven werken en hebben ze natuurlijk geen nut.

Natuurgeweld cycloon
Foto: Anneke van der Heide

De weersvoorspelling

Uiteraard bekijken we iedere dag meerdere keren, na iedere update, de weersvoorspellingen. Helaas, helaas, het lijkt er toch echt op dat die cycloon Fiji gaat raken. Soms lossen cyclonen toch nog op, soms kiezen ze een ander pad, maar deze komt toch echt onze kant op. We moeten er rekening mee houden dat we vol geraakt zullen worden. En het is een cycloon van de zwaarste categorie, categorie 5.

In de haven is het een drukke bedoening. De meeste mensen zijn behoorlijk nerveus. De medewerkers zijn druk met het aan de kant maken van het terrein. Alles kan rond gaan vliegen, als de wind eronder komt. Van de eilanden komen de kleinere motorbootjes binnen, die op de kant gezet worden en vastgebonden. Booteigenaren zijn druk in de weer om hun boot zo goed mogelijk vast te leggen en klaar te maken. Alle losse zaken van het dek afhalen, et cetera. En natuurlijk boodschappen doen! Tijdens de cyclonemeeting, ter voorbereiding, wordt benadrukt dat je zo’n veertien dagen zelfvoorzienend moet kunnen zijn. De meeste cyclonen gaan gepaard met hevige regenval. Wegen spoelen weg, bussen rijden niet, winkels gaan dicht, oogsten gaan verloren, elektriciteit wordt preventief afgesloten en drinkwater is de eerste tijd vaak vervuild vanwege de regen en modder. Wonder boven wonder blijft internet vaak intact.

Natuurgeweld cycloon
hoe paarser, hoe harder de wind

En dan:

Zien we steeds meer tekenen in de weermodellen dat de cycloon niet aan onze kant van het eiland zal passeren, maar tussen de 2 grote eilanden door zal gaan. Voor ons op Viti Levu, bij Lautoka, goed nieuws. Voor de mensen op Vanua Levu, het 2e grote eiland van Fiji, slecht. Uiteindelijk komt cycloon Yasa op donderdag 17 december aan land. Ze gaat tussen Viti Levu en Vanua Levu door.

Ze richt grote schade aan op Vanua Levu, waar de bekende zeilersplaats Savu Savu ligt. Een aantal schepen, waar gelukkig niemand aan boord was, liepen op de rotsen of zijn zelfs gezonken. Op luchtfoto’s is te zien dat op sommige plekken 80% van de huizen verwoest zijn. De huizen in Fiji zijn over het algemeen erg eenvoudig, met weinig inventaris. Voordeel is dat ze daardoor ook snel weer te herbouwen zijn.

Ook op de bij Vanua Levu nabij gelegen eilanden, zoals Koro, is het heftig. Later vernemen we dat er vier mensen omgekomen zijn in Fiji als gevolg van Yasa.

Bij ons is het gelukkig erg meegevallen. We hebben flinke wind gehad en regen. Maar al snel hervat het normale leven zich al weer behoorlijk. Op de haven gaan het winkeltje en het restaurant weer open. In de avond is het gezellig in de bar. Iedereen is erg opgelucht, dat we er zo goed vanaf gekomen zijn. Maar uiteraard zijn we enorm begaan met de mensen waar Yasa wel huisgehouden heeft. Er komen allerlei initiatieven van de grond, om zoveel mogelijk hulp te gaan bieden. Zo zijn er geldinzamelingen, voedselinzamelingen en gaan er zeilers met goederen naar getroffen gebieden. Ook grote bedrijven en de overheid gaan naar getroffen gebieden om te helpen.

Helaas is het cycloonseizoen pas net begonnen. We houden er rekening mee, dat we nog een paar keer met dit scenario te maken zullen krijgen. Hopelijk komen we er dan weer zo goed vanaf en zijn de komende cyclonen minder zwaar dan Yasa. 

Hoofdfoto: Alison Smith

Over dit Wereldwijf: Anneke van der Heide - Wereld

Bula! Mijn naam is Anneke van der Heide. Ik ben sinds juni 2015, samen met mijn man, op wereldreis op onze zeilboot NOK. Na zo'n 43.000 km varen zijn we nu in Fiji beland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld, dus. Ik hoop jullie te kunnen inspireren met verhalen over onze belevenissen onderweg.