Carol uit Jordanië: “Mijn scheiding was confronterend maar worth it!”

Ingeborg van t Pad Bosch

Het kan ons allemaal overkomen. Hoe verliefd je ook bent geweest en hoe hecht de liefde ook was, er kan een moment komen waarin scheiden de enige optie is die jou nog gelukkig maakt. Meestal is de beslissing moeizaam, ingewikkeld en verdrietig maar het kan nog wat gecompliceerder zijn als in het buitenland woont en/of je een andere nationaliteit hebt dan je echtgenoot… 

In deze serie verhalen over internationaal scheiden komen wereldwijven aan het woord die dat hebben meegemaakt. Zowel vrouwen die in het buitenland woonden ten tijde van hun scheiding als vrouwen die getrouwd waren met een buitenlandse partner. Wat zijn de hobbels? Hoe regel je het goed? Wat kan er mis gaan? Wat zou je met de wetenschap van nu anders doen?

Het verhaal van Carol uit Jordanië

Na een paar jaar getrouwd te zijn geweest volgens de Sharia wetgeving, werd de sociale druk Carol te veel. Onderwerpen zoals het bekeren tot de Islam en moslima worden en de verschillende levensstijl van vrouwen ten opzichte van Nederland, ze kon er niet aan wennen.

“Dat Moslim worden is echt iets wat leeft onder Moslim mannen. Ze mogen je er niet toe dwingen maar het is voor velen de grootste wens om hun vrouw tot het geloof te bekeren, zodat ze zelf meer ‘bonuspunten’ krijgen. Ook bleek dat de man waar ik mee samen was, niet zo modern als op het eerste opzicht gedacht. De druk van de familie, het getrouwde leven en daarmee de grotere invloed van de Islam maar zeker ook de hele conservatieve cultuur maakten zijn gedachtegang steeds conservatiever. Ik had het gevoel dat ik mezelf aan het verliezen was. Het was gewoon geen succesformule.”

Wat waren mijn rechten?

Gelukkig waren er voor Carol geen kinderen in het spel en kon ze met het opgeven van de rechten die ze had, gewoon weg.

“Als je in Jordanië trouwt, dan teken je een contract waarin de bruidsschat word aangegeven maar waarin ook een bedrag staat waar de vrouw recht op heeft op het moment van scheiding. Echter, je moet natuurlijk beiden dat contract ondertekenen. En als de man dat weigert dan heb je twee keuzes. Je blijft of je geeft het recht op die ‘scheidingssom’ op. Misschien zijn er nog wel meer mogelijkheden maar daar kwam het destijds voor mij op neer.” 

“Ik heb nooit spijt gehad van mijn beslissing om naar Jordanië toe te gaan en te trouwen of de beslissing om te gaan scheiden. Wie zou ik vandaag zijn zonder die ervaring? Het was natuurlijk wel gewoon handig geweest als ik alle informatie over trouwen, scheiden en al de rechten en plichten die daar mee gemoeid zijn van te voren had geweten…”

Waarom zou ik scheiden?

“Mijn gevoel zegt tot op de dag van vandaag dat ik destijds een heleboel mannen heb beledigd. Ik had vergeleken met andere dames veel vrijheden. Shoppen in een andere stad, op vakantie gaan, etc. Hoezo ging ik dan scheiden? Ik had toch eten, een dak boven mijn hoofd en al die ‘privileges’? Dat was voor de lokale dames natuurlijk niet weggelegd. Bovendien werden zij niet alleen door schoonfamilie maar ook door eigen familie nauw in de gaten gehouden.” 

“Dat ik wou scheiden omdat ik geen interesse had in een relatie die alleen op de bovenstaande zekerheden gebaseerd was, is voor ons Nederlanders heel normaal maar wel heel gek voor de lokale cultuur in Jordanië en de mensen daar. Dat ik weg ging, zorgde natuurlijk ook voor twijfels over hun eigen huwelijken en ik gaf al helemaal het verkeerde voorbeeld aan lokale vrouwen.”

“In een kleine gemeenschap van ‘ons kent ons’ mocht en kon niemand mij helpen bij mijn scheiding. Ook al omdat men mijn man dan afviel. Het maakte het proces moeizaam en alleen. Er werd gezegd dat scheiden onmogelijk was en dat ik geen enkele advocaat kon vertrouwen. Uiteindelijk heb ik toch zelf een advocaat gevonden en was de scheiding er uiteindelijk snel door toen ik het recht op de scheidingssom opgaf. Ik had nooit super veel geld en geen kinderen en dus minder te verliezen.” 

Toch weer getrouwd voor de Jordaanse wet

“Mijn scheiding is ondertussen al een hele poos geleden. En je gelooft het niet maar ik ben ondertussen weer voor de Jordaanse wet getrouwd. Deze keer met een Egyptenaar. Nu heb ik twee zoontjes. Maar omdat we beiden buitenlander zijn gelden in Jordanië voor ons weer andere regels. Of eigenlijk bestaan er helemaal geen regels voor onze situatie. Het vermogen dat ik heb opgebouwd deel ik, maar daar kan verder niemand bij behalve ik.”

“Mijn tip aan vrouwen die in dezelfde situatie als ik destijds zitten? Laat je niets wijsmaken en investeer in een goede advocaat die je kan helpen om alles uit te zoeken. Vergeet jezelf niet, bedenk wat jou gelukkig maakt en zorg vooral dat je financieel onafhankelijk bent van je partner!”

Scheiden in het buitenland

Woon jij in het buitenland of heb je een buitenlandse partner en denk jij na over scheiding? Voor een echtscheiding met internationale aspecten kun je bij GMW advocaten terecht. GMW advocaten beschikt over specialisten met veel ervaring op het gebied van internationale echtscheidingen. Mocht je in het buitenland wonen dan helpen zij je graag via telefoon, Skype of Microsoft Teams. Je kunt via een afspraak maken of bellen met het nummer +31 70 361 50 48.

Op elk moment kun je bovendien de gratis whitepaper voor Nederlanders in het buitenland met de top 10 FAQ over scheiden hier downloaden.

*Pseudoniem

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Ingeborg van t Pad Bosch - VS
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!