De magische kracht van zwemmen met wilde dolfijnen

door gepubliceerd op 10 januari 2021Tags: , , , ,

Amsterdamse Simone leidt een reizend en schrijvend bestaan met haar Californische partner Oshen. Tijdens hun winterreizen kopen ze handgemaakte schatten in die ze in de zomer op markten in de Verenigde Staten verkopen. Momenteel is Simone vanwege Covid gestrand op The Big Island of Hawaii...

Maar wat een voorrecht om op het prachtige en krachtige eiland midden in the Pacific Ocean te mogen verblijven. Vooral het zwemmen met wilde dolfijnen is onvergetelijk. 

Onderwaterwereld
Hoofdfoto, foto duiker & foto dolfijnen: Hitomi K. Miyoshi

Mijn eerste contact

De eerste keer dat ik oog in oog met een wilde dolfijn was, gebeurde in de South Pacific Ocean ten oosten van het Zuid Eiland van Nieuw Zeeland. Het was zwaar weer, bewolkt en het waaide. We zaten op een boot die een uur op de golven beukte waardoor tenminste de helft van de opvarenden zeeziek was en kotsend over emmers gebogen zat. Vakkundig werden de emmers steeds opgehaald, uitgewassen met hogedruk spuiten en dan weer terug in handen geduwd. 

Maar deze zeerot was niet ziek en sprong vol overgave de onstuimige oceaan in. We hadden instructie gekregen om geluiden te maken door je snorkelbuis, wat de dolfijnen naar je toe zou lokken. Door de kou en de hoge golven was het lastig adem halen en stootte ik wat klanken uit die toch het gewenste effect hadden. Want plotseling dook daar in de donkerte een jonge dolfijn op die mij rechtstreeks aankeek. BENG! Mijn eerste dolfijn contact kwam diep binnen. Die nacht droomde ik heel intens en ongewoon. Meestal herinner ik me mijn dromen niet maar nu wel en ik wist dat de dolfijn-energie mijn dromen had beïnvloed.

Daar heb je Flipper

Je weet niet van welke kant ze komen omdat je ze niet kunt horen. Het gebeurt dus dat je in een reflex naast je kijkt en dat er dan eentje een meter van je af is en je aankijkt. Wauw, dat is zo gaaf en ook hilarisch omdat ze het expres doen. Of dat je om kijkt en er een school van een dozijn of wat van achter op dezelfde hoogte aan komt zwemmen met allemaal lieve lachende snuiten. Soms maken ze geluid dat we wellicht allemaal nog kennen uit de Amerikaansen televisie serie: Daar heb je Flipper. Ik neurie vaak. 

Foto: Joan Ocean. Speuren naar dolfijnen vanaf het strand en dan het water in om naar ze toe te zwemmen… hoe mooi is dat?

Ik heb hier een gepensioneerde dame ontmoet die elke dag komt snorkelen. Ze zingt voor de dolfijnen en maakt foto’s. De dieren herkennen haar onmiddellijk en komen als opgewonden kinderen heel dicht bij haar alsof ze allemaal op de foto willen. Meestal zijn ze met enkele tientallen en gaan ze in groepjes. Er zijn altijd jongen bij die heel dicht bij hun moeders blijven. Zo zwommen er twee moeders onder mij door die met hun staartvin twee babydolfijntjes via hun rugvinnetjes meenamen. ‘Kijk eens hoe mooi ze zijn!’

Een dolfijn zwemt rondjes om je heen. Je wilt contact met haar houden dus je zwemt mee in het rondje. Tot ze zo dichtbij is dat je om je as moet draaien om haar bij te houden. Wat natuurlijk mislukt want ze zijn zo snel!

Spelen en pret

Als je grote boom bladeren meeneemt en die laat zweven in het water, pikken de dolfijnen die op met hun snuit. Ze vangen het blad op met hun zijvin en laten het afglijden naar hun staart vin. Een andere dolfijn pikt het blad dan weer op. Zo ontmoette ik een dolfijn die met een blad op haar zijvin naar mij toe zwom en het blad voor me los liet. Ik zwom er even mee en liet het toen gaan. Een andere dolfijn nam het weer mee op haar zijvin.

Soms komt er een groep om je heen zwemmen: aan beide kanten naast en onder je. Alsof ze je meenemen. Dolfijnen zwemmen soms vin aan vin, alsof ze hand in hand zwemmen. Ze dwarrelen heel gracieus om elkaar heen. Of ondersteboven buik tegen buik. Jongere dolfijnen vinden het heerlijk om te racen, uit het water te springen en een paar schroeven te draaien in de lucht om plat op het wateroppervlak neer te komen. Daarom heten ze Spinner dolphins. Deze soort is iets kleiner dan de ‘dolfinarium dolfijnen’. 

Je voelt de pret dat ze hebben.

Stevig, zacht en glad

Ik ontmoette een grote dolfijn met een wond op zijn rug en wenste dat de wond snel zou helen. Die dolfijn kwam steeds terug om naast me te zwemmen. Ik voelde het contact. Toen ik omringd was door enkele dolfijnen, waren ze zo dichtbij dat ik ze bijna kon aanraken. Ik wilde dat ook graag dus ik stak mijn arm uit. Toen ik er eentje bijna aan kon raken sprintte ze met een krachtige staartbeweging van me weg. Een andere kwam vervolgens heel dichtbij. Ik stak mijn hand uit en ze liet toe dat ik haar even aanraakte… Stevig en zacht en glad.

Ik las eens een boekje, geschreven door een vrouw die al decennia’s met dolfijnen verkeert, over de telepathische gaven van dolfijnen. Nu weet ik dat toevallige dolfijn ontmoetingen niet bestaan maar dat de dolfijn onze energie en gedachten oppikt. 

REISTIP Als je meer dolfijnen pret wilt hebben kijk dan hier. Het geeft goed weer wat wij hier ervaren. En mocht je ooit hier in Hawaii zijn, Joan Ocean is al decennia actief met spinner dolphins op the Big Island en organiseert boattours. 

Over dit Wereldwijf: Simone van Harten - Hawaii-VS

Aloha! Ik ben Simone (Amsterdamse van oorsprong) en samen met mijn Californische partner leid ik een reizend en schrijvend bestaan. Tijdens onze reizen kopen wij allerlei schatten in en we verkopen die op markten aan de westkust van de VS. Vanwege covid zijn wij nu gestrand in het paradijs van Hawaii.