Ing uit Florida: “Trump kreeg eerst van mij het voordeel van de twijfel.”

Veel vertrouwen in de voormalige host van The Apprentice heb ik nooit gehad. Maar zijn onconventionele aanpak in eigen boardroom vond ik toch wel vermakelijk. Toen Trump in 2016 gekozen werd tot 45e president van de Verenigde Staten besloot ik hem het voordeel van de twijfel te geven… 

Je weet namelijk nooit hoe iemand zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Achteraf kan ik alleen maar concluderen dat hij zich niet heeft ontwikkeld maar eerder is ontspoord.

De hoogtepunten

Direct na zijn inauguratie in 2016 wilde Trump in sneltreinvaart laten zien dat hij een man van zijn woord was. Hij liet er geen gras over groeien om zijn America First! plannen uit te voeren. Dat leidde binnen enkele dagen tot de moslimban. Maar er volgde meer. Immigrantenkinderen werden in kooien gevangen gehouden aan de Mexicaanse grens. Er kwam een langdurige handelsoorlog met China en hij dacht vriendschap te sluiten met de onberekenbare dictator Kim Jong-un. Hij zorgde ervoor dat Amerika de WHO verliet tijdens de pandemie en uit het klimaatverdrag stapte van Parijs. Zo maar enkele ‘hoogtepunten’ van Trumps presidentschap. 

Genoeg mensen delen mijn mening over zijn ontsporing niet en zijn nog altijd blij met Trump. Zij waarderen zijn besluit om de NAVO flink de duimschroeven aan te draaien. Zijn er trots op dat de Amerikaanse ambassade van Israel is verhuisd van Tel Aviv naar Jeruzalem. 

En een groot deel van zijn aanhang kan weer opgelucht ademhalen nu het hoge gerechtshof voor de komende jaren, mogelijk decennia, aartsconservatief is. Vanuit rechts gezien heeft hij echt wel wat voor elkaar gekregen en is zijn populariteit bij 74 miljoen kiezers dus te verklaren.

De linkse media en fake news

Maar hij heeft meer gepresteerd. Hij vond de term fake news uit en is daar trots op. Ooit betekende het niets meer dan dat nieuws onjuist was. Maar nog voordat hij voet zette in het Witte Huis had die kreet al een andere lading gekregen. Nieuws dat hem niet beviel of waarvan hij niet wilde dat zijn kiezers het zouden geloven bestempelde hij als fake news. De toon was gezet en het propagandamiddel geboren. 

Zijn slechte relatie met de fake news media was dagelijks in het nieuws. De meeste nieuwszenders zijn links georiënteerd en kritisch op Trump. Kraken vrijwel alles af wat hij doet besluit of zegt. Dat stak en dus zag je hem via die kanalen niet. Het rechtse Fox News was één van de weinige zenders waar hij zijn gal kon spuwen en waar hij gelijkgestemden trof. Maar de loyaliteit van deze news outlet werd minder en daarom zocht de president zijn heil ook bij nog rechtsere media zoals Newsmax en Breitbart. 

Armpje drukken in Silicon Valley

Sociale media speelden een dubieuze hoofdrol in Trumps presidentschap. In het begin waren het voor hem dankbare platforms waar hij zijn volgers direct kon bereiken. Verkondigde keer op keer dat hij de fake news media helemaal niet nodig had omdat hij immers Twitter had. Inmiddels is Trump zijn ‘megafoon’ kwijt want zijn Twitter account is voor altijd opgeschort en is het nog maar de vraag of hij ooit nog iets kan posten via zijn Facebook of Instagram account.

Het armpje drukken met Silicon Valley heeft Trump voor nu verloren, maar hebben deze tech bedrijven eigenlijk wel het recht om dit te doen? Zijn zij de democratie aan het beschermen of valt dit onder censuur? Trump verzint er vast wel iets op om met zijn fanbase te communiceren. 

Met de rellen in DC is de Amerikaanse democratie diep in het hart geraakt maar toch heeft bijna de helft van de republikeinse kiezers begrip voor de bestorming van de senaat. Interesse zal er dus wel zijn.

Parallelle waarheden

Voor- en tegenstanders van #45 staan na vier jaar lijnrecht tegenover elkaar. Amerikanen halen hun informatie van media die hun politieke voorkeur heeft en geloven de waarheden die ze daar voorgeschoteld krijgen. Weinigen hebben interesse in andere geluiden en dus is de wereld op zowel links als rechts ééndimensionaal. Zolang president Trump en alle rechtse media blijven roepen dat de verkiezingen frauduleus zijn verlopen, zullen de rechtse stemmers dat dus geloven.

Wat mij betreft was de Trump-trein al aan het ontsporen maar is deze na de bestorming van Capitol Hill abrupt tot stilstand gekomen. Hoe Biden en Harris dit land weer terug op de rails moeten krijgen is mij een volslagen raadsel. 

Over dit Wereldwijf: Ingeborg Hofman - VS

Ingeborg Hofman - VS
Hi there, mijn naam is Ing(eborg) Hofman. Momenteel woon ik in de buurt van Miami in Amerika. Mijn man werkt vanuit NYC, onze dochter studeert in Maastricht en onze zoon zal over niet al te lange tijd gaan studeren ergens in Amerika. En ik? Ik probeer tussen alle verhuizingen door, gemiddeld elke twee jaar, een beetje te genieten van en te schrijven over dit (te) gekke land!