Een eigen plekje in Nederland, wat zou dat fijn zijn!

Ingeborg van t Pad Bosch
door gepubliceerd op 18 januari 2021Tags: , , , ,

Ieder jaar komen wij in de zomer een paar weken naar Nederland en vaak zijn we er ook een keertje in de winter of het voorjaar. Dat voelde in het begin als een feestje, logeren bij opa en oma, in een hotel of in huizen van vrienden. We reisden heel Nederland rond om iedereen te zien en leefden uit onze koffers. Het hoorde bij wonen in het buitenland, vonden we. Doodmoe maar voldaan vertrokken we dan na drie weken weer naar huis om daar bij te komen van onze ‘social tour’.

Maar steeds vaker zeiden we bij thuiskomst tegen elkaar: ‘Hoe fijn zou het zijn om een eigen plekje te hebben in Nederland. Eentje waar je ook tot rust kunt komen met het gezin en je eigen spullen om je heen hebt.’ Helemaal nu Covid rondwaart, ervaar ik het als een enorm gemis om geen eigen plek te hebben in Nederland. Daar ben ik niet alleen in want veel Nederlanders die in het buitenland wonen, denken er na dit rare jaar over om een vakantiehuis te kopen in hun moederland.

Vakantiehuizen
Hoofdfoto artikel: recreatiepark Beekbergen. Foto hierboven: Landgoed de Scheleberg – Deluxe 6 personen woning

Dromen van een huisje

Daphne uit Oostenrijk herkent het fijne gevoel van een vakantiehuisje op eigen bodem.

‘Vroeger hadden heel goede vrienden van ons een huisje. We waren er vaak en dat was altijd zo heerlijk: even een weekendje weg zonder veel voor te bereiden, behalve een kleine tas met kleren. Verder is alles er al en je voelt je ook thuis, je bent thuis en toch weg, van niets afhankelijk. Vanaf het moment dat ik in het buitenland terechtkwam, is dat ook mijn droom: een eigen vakantiehuisje in Nederland.’

Daphne heeft Nederland altijd gemist maar mist Nederland steeds meer. Maar helemaal teruggaan is moeilijk.

‘We wonen niet al te ver weg, ‘slechts’ 12 uur rijden. Voor een weekendje misschien net iets te ver. Maar voor een midweek? Als je alleen maar een tas met kleren hoeft mee te nemen, alles er al is, je toch in je eigen bed slaapt dan ben je toch weer even ‘thuis’. Wat zou dat heerlijk zijn. Ik geef de droom niet op, wie weet, misschien lukt het me in een niet al te verre toekomst mijn droom te verwezenlijken.’

Dichtbij de zee

Voor Marije uit Frankrijk biedt haar huisje in de buurt van de zee in Noord Holland nu absoluut uitkomst. Ze kocht het anderhalf jaar geleden voor Covid tijd. 

‘Wij wilden meer vrijheid wanneer we in Nederland op vakantie waren. Bovendien willen we met twee kinderen niet de hele tijd bij familie in huis logeren. We wilden ook graag investeren in een huis, en aangezien we nog nergens echt gesetteld zijn was dit de beste oplossing.’

Voor Marije moest het vooral een plek zijn waar zij zich met haar familie fijn voelde. 

‘Zelfs als je er maar een paar weken per jaar verblijft is het belangrijk dat het voelt als thuis. Dit is dichtbij familie, en tevens een zeer populair vakantieoord voor Duitse toeristen. De rust, dichtbij zee, een achtertuin…Dat is een grote luxe want die hadden we in de grote stad niet. Op een dag hopen wij op een extra inkomen wanneer we dit huis aan kunnen bieden aan vakantiegangers.’

Vakantiehuizen
Foto: Landgoed de Scheleberg – Superieur 6 personen woning

Een veilige haven

Ing uit Florida kocht ruim drie jaar geleden een eigen huis in Nederland aan de rand van een natuurgebied.

‘Elke keer als we in Nederland op vakantie kwamen logeerden we bij (schoon)ouders. Op zich heel gezellig maar na een paar dagen misten we toch altijd tijd voor elkaar en een plek voor onszelf. Tijdens de paar weken Nederland vlogen we van hot naar her om iedereen maar gezien te hebben. Het begon als verplichte nummers te voelen en daar begonnen we tegenop te zien aangezien we meer vermoeid thuis kwamen van vakantie dan dat we er aan begonnen. De tussenoplossing was een huisje huren op een vakantiepark. Dat beviel beter omdat dan iedereen naar ons kon komen, dat gaf meer rust.’

Maar na diverse jaren in Amerika en Europa voelden Ing en haar gezin enorm de behoefte om behalve een huis in het buitenland, ook een fijne plek in Nederland te hebben waar ze altijd terecht konden, ongeacht de omstandigheden. Een veilige haven. 

‘De tijd was rijp een huis te kopen en dat hebben we dus ook gedaan. Het is het beste besluit ooit. We wilden een ruim huis met een fijn stuk grond in de buurt van natuur. Maar we wilden ook niet in the middle of nowhere wonen, gemak dient immers de mens. Bovendien wilden we niet al te ver van Schiphol wonen. Mijn ouders en veel goede vrienden wonen op een half uurtje rijden wat ook een pré is.’

Het beste besluit ooit

Het bleek een goede beslissing want Marije en haar gezin wonen er nu tijdelijk vanwege Covid.  Marije kreeg advies van haar makelaar over de ‘juiste bank’ aangezien niet iedere bank tegenwoordig staat te springen om een hypotheek aan expats te verlenen. De bank dacht echter goed mee over de mogelijkheden en het bleek mogelijk het huisje te kopen.

Ook Ing heeft net als Marije enorm veel voordeel van hun huis nu in Nederland. 

‘Als we geen eigen huis hadden gehad in NL, was ik zeker niet zo vaak naar Nederland gereisd de afgelopen maanden. Het is eenvoudig om je terug te trekken in je eigen huis zonder dat je iemand anders potentieel in gevaar brengt. Je kunt bijna alles online kopen en af laten leveren, je kunt je dus prima aan de tien dagen quarantaine houden.’ 

Ing en haar man hebben het huis gekocht zonder hypotheek. Voor hen is het dus ook een investering. Toen Ing jaren terug een jonkie was op afdeling beleggingen bij een bank zei een senior adviseur haar ooit: ‘Investeer altijd in een huis voordat je in andere zaken belegt. Dan heb je altijd een dak boven je hoofd, wat er ook gebeurt.’ Het is haar altijd bijgebleven. Het beste advies ever.

Wil jij ook een eigen plekje?

Misschien is juist nu wel de beste tijd om die droom te verwezenlijken en te investeren in dat lang gekoesterde vakantiehuis in Nederland. Of je nu in het buitenland woont of niet. Want door alle negatieve reisadviezen naar het buitenland en gesloten grenzen zijn vakanties in eigen land populairder dan ooit en de verwachting is dat dit ook de komende jaren zo zal blijven. De gemiddelde bezetting op vakantieparken is in Nederland op dit moment uitzonderlijk hoog en dat zorgt weer voor hoge en stabiele huuropbrengsten. Het beleggen in een vakantiewoning is dus niet alleen fijn voor jezelf maar ook een veilige en rendabele investering!

Bovendien zijn vanaf 1 januari 2021 de bedragen waarover negatieve spaarrente (-0,5%) wordt berekend flink verlaagd. Mocht je geld hebben staan op een spaarrekening in Nederland, kan het dus juist nu interessant zijn om alternatieven te zoeken voor banksparen. Een vakantiewoning in een sterke en stabiele sector kopen is zo’n alternatief waarbij je kunt profiteren van hoge netto rendementen.

Bij topparken kun je vrijblijvend naar de mogelijkheden vragen!

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Ingeborg van t Pad Bosch - VS
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!