360 met de Wereldwijven: Wanneer word jij gevaccineerd?

Ingeborg van t Pad Bosch

De wereld kampt nog steeds met het virus dat zich ook nog eens flink aan het muteren is. Het vaccin lijkt de remedie in de strijd tegen Covid. Natuurlijk zijn er voorstanders, twijfelaars en tegenstanders. En de snelheid van vaccineren verschilt nogal in de wereld. In Israël zijn immers de pubers al aan de beurt terwijl in Zuid Afrika waarschijnlijk geen geld is om het vaccin te bestellen en er net als in Guatemala een run is op alternatieve medicatie. Ook in de Verenigde Staten lopen ze hopeloos achter en Nederland staat als laatste op het lijstje in Europa wat het vaccinatietempo betreft.  Wanneer ben jij eigenlijk aan de beurt voor het Coronavaccin?

Dat is de vraag die ik de Wereldwijven stelde. Hoe divers de groep is, laten de reacties in onze besloten FB groep zien. Assia uit Zimbabwe zegt: ‘Het is er niet, het komt er niet, dus ik hoef mij er ook heerlijk niet druk om te maken.’ ‘Never the nooit niet.’, reageert Lizzy uit Griekenland…’Ik voel mij bevoorrecht.’, zegt arts Danielle uit Londen die de prik al ontvangen heeft…

Wanneer? Geen idee…

Ik ben altijd pro vaccinatie geweest en dat ben ik ook nu zeker weer. Ik zou dus zo in de rij gaan staan, maar de boel in de VS is nogal vertraagd. Mijn vertrouwen in de reguliere wetenschap is groot en ik denk zeker te weten dat die in dit geval zijn uiterste best heeft gedaan het succes zo groot mogelijk te maken en de risico’s zo klein mogelijk. De twijfelaars probeer ik te begrijpen (en kan me de twijfel over het vaccin voor jongeren en Big Pharma ook nog voorstellen) maar heb moeite met het wantrouwen in de wetenschap en de onderzoeksinstellingen dat gezaaid wordt op voornamelijk sociale media. Ik vind dat een zeer gevaarlijke ontwikkeling. Hoe en wanneer ik de vaccinatie zelf kan ontvangen, is in de staat New York nog niet duidelijk. Sinds 3 november heeft de boel hier aardig stil gelegen maar gelukkig is Fauci weer op TV en zetten Biden en Harris er de spurt in.

Ashia is net zo’n voorstander als ik van vaccineren. Zij heeft astma en zit in de risicogroep. ‘Ik vind vaccineren heel belangrijk, zeker voor kinderziektes. Daarom ben ik in 2018 samen met een kennis een Facebook groep en een infopagina begonnen over vaccinaties.” Er bestaat bij Ashia nog veel onzekerheid over wanneer ze in Nederland gevaccineerd zal gaan worden. Toen ze contact opnam met haar huisarts, zei die niets te weten over hoe het vaccineren in zijn werk zal gaan. Vervolgens nam ze contact op met de GGD, die haar terug verwees naar de huisarts. “Ik weet dus niet zeker of ik ook onder de risicogroep gerekend zal worden.” Ashia heeft begrip voor de twijfelaars.

“Maar de weigeraars die actief misinformatie verspreiden begrijp ik daarentegen helemaal niet.”

In Groot Britannië werden als eersten de 85 plussers en de healthcare workers die met de meest kwetsbare mensen werken en die de vaccins uitdelen ingeënt. Danielle is arts en kreeg het vaccin zelf al. Er wordt daar enorm hard gewerkt om zo snel mogelijk de meest kwetsbaren gevaccineerd te krijgen.

“We vaccineren zeven dagen per week van 8 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond. Mensen zijn zo dankbaar. Ik sprak met mensen die al maanden niet de deur uit geweest waren en nu eindelijk licht aan het einde van de tunnel zagen. Er is een duidelijke afname van het aantal nieuwe besmettingen. Met name in de brandhaarden in Zuid Oost London. Ziekenhuisopnames lopen altijd een beetje achter en overlijdens nog een beetje meer. Maar we zien ook dat de ziekenhuis opnames plateau-en. Gelukkig maar, want iedereen raakt hier een beetje uitgeput.”

Volgens Marieke op Dominica is eerst de vraag wanneer ze daar überhaupt vaccins binnen krijgen. “De WHO en PAHO hebben aangegeven dat de bedoeling is voor eind maart. En dan is iedereen hopelijk voor eind juni, begin juli gevaccineerd. Ik neem aan dat er nu beleid gemaakt wordt voor het moment dat de vaccins hier aankomen. Onze bevolking is klein, en er zijn overal health centers, volgens mij kan het dan snel gaan. Ik ga er nu vanuit dat ik ergens in augustus wel gevaccineerd ben zelf.”

Snelheid en beschikbaarheid

Maar nergens ter wereld gaat het zo snel als in Israël. Tamar heeft haar eerste vaccin twee weken geleden gekregen en krijgt dit weekend haar tweede. En ook Sissy uit Jeruzalem heeft half januari haar eerste vaccinatie gekregen en krijgt in de eerste week van februari haar tweede. “Je krijgt direct een bewijsje mee en ter plekke worden de dosis met nummer van het vaccin in je digitale patiëntendossier genoteerd.” En nu zijn de tieners vanaf 16 jaar de komende week daar al aan de beurt!

Dat is wel anders in Afrika dat waarschijnlijk achteraan in de vaccin rij staat. Volgens Ilse uit Zambia is er ook veel fake news en misinformatie. “Deze week circuleerde op social media een neptweet van president Lungu waarin hij aankondigde 8.7 miljoen vaccins te hebben bemachtigd. Onzin helaas. Inmiddels lijkt de Covid situatie nu ernstiger dan tijdens de eerste piek. Meer besmettingen, meer zieken en meer doden. Ook in onze eigen omgeving. Welke variant? Geen idee.

“Op de begraafplaats achter ons huis is het in elk geval drukker dan ooit.”

Angela heeft dagelijkse contact met haar klanten in 26 verschillende landen in Noord en West Afrika. Haar bekruipt het gevoel dat vaccinatie nog niet hoog bij hen op de agenda staat. “Zij beschouwen Covid-19 als iets dat is overgewaaid uit Europa (jawel, niet uit China). Bovendien is het aantal Coronagevallen en -doden zoveel lager dan in Nederland omdat er geen betrouwbare rapportage voorhanden is.”

“Er heerst daarnaast een soort gelatenheid. Voor HIV kwam immers ook een ‘oplossing’ en de medicijnen zijn vandaag te dag gratis voor iedereen beschikbaar. Dat zal voor Covid ook wel een keer het geval zijn. Zelf ben ik voorlopig nog niet aan de beurt hier in Nederland. Ik val niet in een speciale groep en wetende dat AstraZeneca 60% minder vaccins kan leveren dan gepland, verwacht ik dat de vaccinatieroute nog een aantal keren zal wijzigen. Ik wacht het rustig af.”

In Guatemala gaat het nog wel even duren voordat het vaccin het land bereikt. Wat niemand volgens Ingeborg in Guatemala echt verbaast. “In mijn omgeving wordt er vrij laconiek op gereageerd, want inmiddels weten de mensen wel dat de regering er geen zier om geeft om de bevolking te redden. Iedereen doet vooral aan automedicatie op basis van ‘horen zeggen’ en er worden zogenaamde wonderremedies die op Facebook verschijnen driftig gedeeld.”

Inmiddels zijn er in Guatemala ook oplichters aan de gang die verdienen aan de voorlopige afwezigheid van het vaccin. “De krant meldt dat er uit verschillende delen van het land berichten binnen komen van groepen die huis-aan-huis bezoeken afleggen en het Covid-19 vaccin aanbieden tegen een prijs van omgerekend 1 Euro. Wat mensen precies ingespoten krijgen, weet uiteraard niemand. Het vaccin in in ieder geval nog lang niet gearriveerd in Guatemala, de financiering is nog niet eens rond, volgens de berichten die ik gelezen heb.”

Ook in Thailand is er nog geen vaccin. Hanneke: “En als zij hier beginnen met vaccineren, staan wij als ‘Farang’ (buitenlander), als laatste in de rij. Het is dus nog erg onzeker of en wanneer wij gevaccineerd zullen worden.”

Doen of niet?

Kitty uit Nieuw Zeeland, waar geen Covid meer is, zou het vaccin voorlopig niet willen nemen om verschillende redenen. “Niet omdat ik een ‘anti vaccin persoon’ ben maar omdat de lange termijn effecten onduidelijk zijn. Dekt het ons doel wel? Ik vind het zorgelijk dat we wellicht gepusht worden door een vaccinpaspoort.”

“Kortom ik sta niet vooraan voorlopig en hoop nog steeds dat er alternatieve keuzes komen.”

Astrid uit Zuid Afrika vraagt zich af of ze de prik wel wil als ze aan de beurt is. Er rijzen namelijk steeds meer vragen. Eerst zou het vaccin in het eerste semester beschikbaar zijn. Bij de tweede persconferentie, nog voordat het Zuid Afrikaanse virus werd ontdekt, werd gezegd in het eerste half jaar. “Nu moet er meer onderzoek plaatsvinden om te zien of het gemuteerde virus wel zal reageren op het al ontwikkelde en ‘aangekochte’ vaccin. Het is mij onduidelijk of het vaccin al betaald is, wat wel gezegd wordt. Krijgen we wel het juiste vaccin? In de media, wordt ondertussen steeds meer gesproken over een alternatief medicijn dat omstreden is omdat ‘t vooral in de diergeneeskunde gebruikt wordt. Dit is Afrika, we wachten nog maar eens rustig af hoe dingen zich ontwikkelen.”

En ook Antonietta gaat liever achteraan in de rij staan. Zij woont nu weer in Nederland maar in Groot Brittanië waar ze als laatste woonde gaat het erg snel. “Mijn zoon zit daar nog (19) maar ik kan bij een crisis niet naar hem toe. Heel eng idee. Mijn man is Brit en kan alleen vaccinatie in UK krijgen vanwege zijn immuunsysteem. Helaas kan hij nu ook voorlopig niet naar zijn thuisland reizen.”

Ingeborg vertelt dat er in Guatemala (ooit) vaccins komen voor zo´n 60% van de bevolking. “Aangezien ik geen kritisch beroep heb, niet in een kwetsbare groep val en gewoon een volwassen, gezonde buitenlander ben, verwacht ik niet dat ik in aanmerking zal komen voor een vaccinatie. Tenzij ik daar een aardig bedrag voor neertel, want met geld is hier alles te regelen. Persoonlijk verwacht ik dat rijke, gezonde Guatemalteken met connecties de eersten zullen zijn die het vaccin zullen “krijgen”, niet de mensen die het werkelijk nodig zullen hebben. Ik wacht liever even af wat er allemaal gaat gebeuren.

Hoewel ik me wel afvraag wat er gebeurt als ik niet gevaccineerd word. Kan ik dan überhaupt nog reizen of naar Nederland of gaat voor niet-gevaccineerde mensen de wereld simpelweg op slot?”

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!