Thema februari: Changemakers

‘We leven niet alleen in een tijdperk van verandering maar ook in een verandering van tijdperk.’ Het is een uitspraak van Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid. Verandering en vernieuwing zijn immers aan de orde van de dag. Er schuurt en wringt van alles. Op het gebied van sociale ongelijkheid, duurzaamheid, macht, dierenleed, milieu en nog heel veel andere zaken. Zijn motto is: niet alleen denken en praten; maar vooral ook DOEN.

In deze tijd zijn er mensen nodig die de nodige veranderingen en vernieuwingen vorm kunnen geven en die op zoek zijn naar oplossingen voor de toekomst. Changemakers dus! Het zijn die mensen die op een creatieve manier actie ondernemen om een maatschappelijk probleem dat zij herkennen in hun omgeving op te lossen. Waar ze ook werken. Lokaal, internationaal, bij een non-profit, een profit, in een community, een actiegroep of met een eigen stichting of sociale onderneming.

Wereldwijven als changemakers

Zelf word ik altijd een beetje onzeker van die term omdat ik zeker weet dat ik niet diegene ben die die grote veranderingen en vernieuwingen gaat brengen. Ik ben geen Greta Thunberg of Oprah Winfrey. En ik kan mij niet meten aan de grote vrouwelijke wetenschappers of politieke heldinnen. Maar wat ik wel zie (en nu in het afgelopen jaar al helemaal) is dat mijn druppel op de gloeiende plaat er zeker wel toe doet als er meerdere druppels zijn die een steeds groter plasje vormen.

De Coronacrisis heeft mij ook geleerd dat, om met Rutger Bregman te spreken: De meeste mensen deugen. Er onstonden en ontstaan de afgelopen tijd zo veel positieve burgerinitiatieven die de wereld een beetje mooier maken. Iedereen kan dus een changemaker zijn. Hoe klein of hoe groot het verschil dat je maakt ook is. Deze maand willen we de changemakers onder de wereldwijven aan het woord laten. Of het nu gaat om mens, milieu of dier.

Dierenleed

Zo strijd Assia Hiemstra uit Zimbabwe met haar Phudundu stichting tegen de stroperij in Zimbabwe. Het is namelijk de massale stroperij die ten grondslag ligt aan in sneltrein tempo verdwijnen van het Afrikaanse wildlife. Educatie is van groot belang. Men moet volgens Assia gaan beseffen dat de levende dieren veel meer waard zijn dan het stropen er van.

Marijke Hoebee richt zich op zorg voor Rescue Dogs in de Verenigde Staten waar veel honden aan hun lot over gelaten worden en op zoek zijn naar een baasje waar ze even op adem kunnen komen. En ook Mirjam Collens zet zich in voor zwerfhonden maar dan in Portugal, waar de dieren vaak slecht behandeld worden.

Mensenrechten

Maud van der Worp woonde jaren lang in Nepal en richtte INSPIREnepal op. De stichting focust zich op het verbeteren van kwaliteit van leven voor special needs kinderen en jongeren in Nepal. De projecten rusten vooral op educatie, creatieve ontwikkeling, therapiëen en expressie.

Dewi Deijle is geadopteerd uit Indonesië en kreeg naar mate ze ouder werd steeds meer interesse in haar geboorteland. Om kansarme kinderen in Indonesië een zo kleurrijk en creatief mogelijk leven te bieden werkt ze met haar stichting Creatief Hart aan de persoonlijke ontwikkeling, de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van deze kinderen. 

In Peru werkt Frederique Kallen voor Mama Alice met kinderen die opgroeien in extreme armoede. Velen van hen zijn bekend met huiselijk geweld, seksueel geweld of verwaarlozing.

Annemarie Middelburg is jurist in mensenrechten. Zij heeft zich gespecialiseerd in vrouwenrecht en specifiek in Vrouwelijke Genitale Verminking. Toen wij de campagne #DeWereldwijvenUnCut voerden, was zij een van de voortrekkers en de autoriteit waar wij steeds ons licht opstaken.

Klimaatverandering

Janneke Bazelmans is milieujuriste en richt zich op de systeemverandering die nodig is om de wereld rechtvaardiger te maken. Zij schrijft en vertelt het veranderen van de wijze waarop we investeren, produceren, international handeldrijven, consumeren en verspillen en lobbyt o.a. bij de VN en de Europese commissie.

En we hebben meer vrouwen in ons midden die sociaal ondernemen om de wereld een beetje mooier te maken. Cecile Korevaar, Marieke van Asten, Lucinda Douglas, Rianne Doller, Monique Tarée, Monique Teggelove, Jolijn Creutzberg, Lisa van Roode en Rose Huizenga, allemaal ondernemen ze actie tegen onrecht naar mens, dier of aarde.

Laat je inspireren door de verhalen van deze prachtvrouwen en wellicht kies je een wereldwijf of doel uit dat je wil steunen!

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!