Een tempel op de stoep en altijd leven op straat

We kunnen nu alleen maar dromen van reizen, maar je weet vast nog wel hoe ’t was. Ticket geboekt, op weg naar een verre, spannende bestemming. Je herkent ook vast wel dat gevoel van een lichte teleurstelling als het landschap tijdens de anderhalf uur durende rit van het vliegveld naar de stad, voornamelijk uit anonieme hoogbouw bestond. De volgende ochtend werd je wakker in je hippe hotel, je deed de gordijnen open, ’n zee van wolkenkrabbers zover het oog strekte. “In welke stad ben ik beland?”. Na je ontbijt liep je avontuurlijk gemutst naar buiten op zoek naar een authentiek koffietentje en warempel ’t eerste wat je tegenkomt was een Starbucks….

Changemakers
Aan het werk bij een echt lokaal tentje naast de busstop in Yangon

Stedelijke eenheidsworsten?

Steden in Azië gaan steeds meer op elkaar te lijken. Oude buurtjes worden geroutineerd met de grond gelijk gemaakt en daarvoor in de plaats verrijzen gebouwen die niet onderdoen voor London of Rotterdam maar cultureel en architectonisch vrij weinig meer te maken hebben met wat daar ooit stond. Met die gebouwen verdwijnen ook de verhalen, het karakter van een buurt en een stukje gemeenschappelijke identiteit.

Ironisch, omdat juist in deze tijd de roep om urban identity luider is dan ooit.  Mensen willen graag wonen, winkelen en uitgaan op plekken die prettig zijn, waar ze zich thuis voelen en toeristen willen op zoek naar dat wat ’n plek uniek en anders maakt en dat moment zo perfect mogelijk vastleggen op een instagram plaatje. Dit is waarom ik vijf jaar geleden samen met mijn collega Paul iDiscover heb opgezet. 

Changemaker
Foto’s: Ester van Steekelenburg

Zoektocht naar authenticiteit

Als planologen kwamen wij vaak in steden als Jakarta, Colombo en Bangkok raakten gefascineerd door de oude stadsbuurten: de charmante georganiseerde chaos waar wonen, werken en religie volledig door elkaar heen lopen, en altijd leven op straat. Met een tempel op de hoek en daarnaast zo’n zaakje van Uncle Wong dat al generaties lang tinnen schaaltjes maakt, of bamboestoommandjes, kruidenthee of groengepeperde kiphapjes.

En wat bleek; de lokale bewoners stonden ook niet altijd te juichen als er weer ’n wolkenkrabber de lucht in schoot. We kwamen in contact met universiteiten, NGO’s, buurtverenigingen en creatieve broedplaatsen en ontmoetten bevlogen mensen die zich met ziel en zaligheid inzetten voor het behoud van de buurt. ’t Probleem was dat ze vaak volledig overstemd werden door gewiekste stadmakers en projectontwikkelaars met in hun kielzog de drilboren en sloophamers….

Changemakers

Verrassende ontmoetingen

Dus we besloten ze een stem te geven. iDiscover app&map is ’n platform met toolkits en ’n app waarmee gepassioneerde locals hun eigen buurt in kaart kunnen brengen en eenvoudig verhalen en foto’s kunnen uploaden. Zo maken ze collectief een kaart en vertellen verhalen van populaire cafeetjes, eettentjes, winkeltjes, bijzondere mensen en lokale legendes. Wij helpen met het verpakken van de verhalen op zo’n manier dat ze bereikbaar worden voor een nieuw en internationaal publiek, op een mooie kaart gecombineerd met een handige app. De iDiscover app&map is altijd:

  • Designed by locals – de kaarten zijn gemaakt door lokale ontwerpers
  • Powered by locals – we vinden lokale hotels, bedrijven of fondsen om ’n kaart te sponsoren
  • Created by locals – de plekjes op de kaart zijn geselecteerd door lokale bewoners en met hun tips kun je met een gerust hart en goed geïnformeerd je geld uitgeven in lokale tentjes 
Changemakers

Het is bijzonder om te zien wat ’t effect is van een ogenschijnlijk simpel product als een kaart. Buurtbewoners zijn trots, ondernemers als Uncle Wong krijgen extra klandizie en vaak ook is de burgemeester onder de indruk. Kortom een responsible travel product, om lokaal erfgoed op de kaart te zetten en daarmee te behouden.    

Armchair travelers gezocht!

We kunnen nu al een jaar niet op reis. Voor de organisaties waar wij mee werken is dit een grote klap. Jij kunt ze een hart onder de riem steken door de iDiscover app te downloaden en virtueel een stadswandeling te maken door de oude buurten van Bandung, Yangon of Manila of een andere mooie stad in Azië, waar erfgoed onder druk staat. Je komt op bijzondere plekken en je krijgt ze te zien door de ogen van zeer bevlogen mensen. 

Downloaden en delen helpt onze partners met zichtbaarheid en het aantrekken van nieuwe sponsors, zodat we content kunnen blijven updaten en meer buurten in kaart kunnen brengen. Hopelijk kunnen we zo project ontwikkelaars aan deze kant van de wereld inspireren om in plaats van “met de grond gelijk maken” hergebruik te overwegen en ook Uncle Wong’s receptuur voor kruidenthee nieuw leven inblazen.

Dus ontdek, verdwaal en verwonder!

Buurtwandelingen en fietstochten in: Hong Kong, Macau, Yangon, Kalaw, Jakarta, Bandung, Surabaya, Yoyakarta, Denpasar, Sanur, Nyuh Kuning, Manila, Chiang Mai, Lampang, Penang, Melaka, Colombo, Galle Fort, Ahmedabad & meer.. 

Download de iDiscover App in App store or Google Play  

Follow on Facebook or Instagram  

En ken je nog organisaties, scholen, universiteiten, gidsen, schrijvers, journalisten, fotografen of studenten die met ons zouden willen werken. Laat het weten!

Hi! Ik ben Ester en woon sinds 1997 in Hongkong. Een fantastisch dynamische stad en ook een handig ‘basecamp’. Voor mijn werk reis ik door heel Azië om samen met lokale bewoners en studenten cultuur en erfgoed in hun buurt in kaart te brengen; hard nodig in steden waar in rap tempo wolkenkrabbers de lucht in schieten!