Bedrijf van een wereldwijf – Ella: “We plegen roofbouw op ons eigen lichaam”

Ella Taal van Awareness in Business laat er geen gras over groeien.  Na 2017 in opdracht van anderen Leadership Retreats georganiseerd te hebben, zet zij nu de volgende stap. Ella: ‘Dit is het moment en nu gaat het gebeuren.’

Ella: ‘Als kind van babyboomers ben ik als zo velen opgegroeid in welvaart. De oorlog was voorbij en het kon niet op. In mijn opvoeding was mede hierdoor weinig aandacht voor emotioneel mentaal welzijn. Het motto was niet zeuren en doorgaan. Voor hoe jij je voelde, was minder aandacht. Ik heb hier later mee geworsteld en ik denk dat dit stemmetje in mijn hoofd altijd op de achtergrond zal blijven klinken.’

Roofbouw

‘Als ik zeg dit is het moment en nu gaat het gebeuren, bedoel ik daarmee dat het verbeteren van de wereld en jezelf vandaag begint.  Wij hebben allemaal honderd en één redenen om niet vandaag te beginnen. Daarin schuilt het gevaar dat de benodigde verandering er nooit komt.
Ik ben ervan overtuigd dat problemen op wereldniveau ten aanzien van het ecosysteem direct in verbinding staan met ons lichaam. Met zijn allen plegen wij roofbouw op aarde, maar in veel gevallen ook op ons lichaam. ‘

Ella werkt al 25 jaar als zelfstandige coach en organisatie adviseur, maar is dat niet altijd geweest. Ze studeerde in Leiden Juridische Politieke Wetenschappen met als afstudeerrichting milieukunde. Vervolgens koos ze voor Ahold afdeling Environmental Affairs en vanuit daar rolde zij in het training,- en coaching vak. Ella beschrijft zichzelf als iemand met een idealistische inslag. 

‘Ik wil mensen graag bewust maken, zodat zij hun verantwoordelijkheden nemen voor hun eigen keuzes.  Mijn ideaal is om mensen en bedrijven te laten meegaan in de slag om duurzaamheid in brede zin van het woord.’

Foto's: Ella Taal

Lichaam, gevoel en ratio in balans brengen

Ella: ‘In onze Westerse samenleving ligt het accent (te) veel op het denken. Dit in tegenstelling tot in de Oosterse wereld. Daar komt natuurlijk niet voor niks yoga en meditatie vandaan. Op school al leren wij alles vanuit de ratio, ons hoofd, te doen. Het gevoel wordt weggedrukt, terwijl je gevoel meestal heel zuiver is. Hoe vaak is het je bijvoorbeeld niet overkomen dat je iets doet waarvan je gevoel meteen zegt: ‘Dit klopt niet?’ Vervolgens laat je je jouw verstand het gevoel wegdrukken en praat je hoofd het nare gevoel weer ‘recht’.  Achteraf heb je spijt, omdat je eigenlijk toch op jouw gevoel had moeten vertrouwen.’ 

‘Mijn Ondernemers Reset Retreats zijn erop gericht dat je de balans in jezelf (terug)vindt tussen denken, voelen en het lichaam. Dit is de drie eenheid die uitdrukking geeft aan wie we zijn. Vragen als: waar word jij echt gelukkig van of waar krijg je energie van, zijn belangrijke kernvragen gedurende onze diverse Retreats. Wij gaan terug naar het gevoel en staan stil bij wat jij echt wil; wat jouw verlangen is. Mensen dwalen door hun ratio vaak van hun eigen innerlijke koers af. Alles waar wij mee in aanraking komen, komt eerst bij ons binnen via het gevoel. De ratio en onze ego zit ons hierbij vaak in de weg.’

Waar het omdraait in onze Retreats?

Ella: ‘De eerste stap naar balans in jezelf vinden, is zelfbewustzijn. Blijf in beweging en kijk naar jezelf. Word bewust van jouw eigen keuzes. Waarom doe je wat je nu doet? Neem de regie terug over jouw leven en neem verantwoordelijkheid voor jouw eigen geluk.
In de Retreats draait het erom om jouw eigen kompas terug te vinden. Wat zijn jouw drijfveren? Wat zijn je behoeftes, jouw talenten, je purpose en wat is voor jou balans en geluk?

Wij besteden veel aandacht aan het zogenaamde mindful zijn en we staan stil bij wat je voelt. Dit doen wij bijvoorbeeld door de zogenaamde buddha oefening waarbij je tegenover elkaar zit in tweetallen. Een van de deelnemers herhaalt voor de ander de zin: ‘Wat wil jouw hart jou zeggen vandaag?’ Pure aandacht op jezelf en wat jouw innerlijk stem jou zegt. Die vraag kan veel losmaken.’

Ella heeft de Retreats opgebouwd rondom drie elke dag terugkerende elementen: het denken, het gevoel en het lichaam. Alledrie staan met elkaar in verbinding en geven uitdrukking aan wie je echt bent.
Om het lichaam de aandacht te geven die het verdient in je leven, start zij elke dag met yoga oefeningen en de maaltijden staan in het teken van vitaliteit en in balans komen. Het element voelen wordt onder andere gedaan door mindfulness en dat kan een geleide meditatie zijn of bijvoorbeeld het bespreken van een mooi gedicht.

“Het kan heel confronterend zijn en de deelnemers maken vaak de balans op voor zichzelf.”


Elke dag heeft een vast ritme. ’s Middags is er tijd om iets leuks en actiefs te doen. Dat kan van alles zijn van zeilen, duiken, kanovaren en of wandelen. Niks hoeft en alles mag.
De retreats zijn de uitgelezen kans om helemaal tot jezelf te komen en je eigen koers voor de toekomst helder te krijgen. Tijdens deze vijf dagen moet je wellicht voor het eerst in lange tijd helemaal niks, krijg je me-time en leer je genieten.

Ella: “De leegte die ontstaat door even niks te moeten, is vaak overweldigend. Regelmatig zie ik om mij heen dat mensen de leegte van even niks hoeven niet aankunnen. Het kan heel confronterend zijn en de deelnemers maken daarvoor vaak de balans op voor zichzelf.’

Verslaafd aan denken

Ella: ‘Vanuit de opvoeding en vanuit school zijn wij met z´n allen verslaafd geraakt aan het denken. De linker- en rechterhelft gebruiken wij hierdoor niet even veel. De linkerhersenhelft staat voor logisch, analytisch en rationeel denken. De rechterhersenhelft staat juist voor onze creativiteit, intuïtie, gevoel en out of the box denken. De Retreats spreken zoveel mogelijk de rechterhersenhelft aan.

We werken veel met verschillende modellen om het zelfbewustzijn te verhogen en zelfinzichten te geven. Daarnaast leer ik de deelnemers om meer op de signalen van hun lichaam te letten en ernaar te luisteren. Het lichaam helpt je zogezegd om meer te voelen als je veel in je hoofd zit. We zien dat vaak als lastig maar mogen ons lichaam daarvoor wat meer aandacht geven.’

Coaching

Twee soorten Retreats

De eerste is de Woman Only Reset Retreat. Deze is ontwikkeld voor vrouwen tussen de 35- 60 jaar die midden in het leven staan, vaak werk combineren met de zorg voor het gezin en de ouders en even een pas op de plaats willen maken om de accu op te laden. De Retreat is erop gericht om te achterhalen wat jouw verlangen eigenlijk echt is.

Enkele thema’s uit deze persoonlijke Woman Only Reset Retreat zijn:

  • Hoe kan ik bewuster in het leven staan met aandacht?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn energielevel verhoog?
  • Hoe verhoog ik mijn effectiviteit en invloed?
  • Hoe blijf ik in balans? 

Tijdens deze Reset Retreat verblijf jij vijf heerlijke dagen in Zuid-Spanje of in Nederland en je hoeft alleen maar te genieten van je me-time en de luxe. Je beschikt over een eigen slaapkamer met badkamer. Je hoeft je alleen maar te laten verwennen. Elke ochtend start je met een yogasessie daarna ontbijt met de groep of alleen (waar jouw voorkeur naar uitgaat) en vervolgens een Mindfulnes sessie onder leiding van Ella of de tweede coach die mee is.

Daarna een ontspannen lunchen en de middag is ter vrije besteding.  Je kan kiezen voor een extra individuele coach-sessie, een massage of misschien kies je wel voor een reiki sessie. Je kunt ook heerlijk relaxen aan het zwembad, het dorp in gaan of iets sportiefs ondernemen. Daarna komt iedereen rond borreltijd weer bij elkaar voor de middag sessie alvorens aan het diner aan te schuiven.

Coaching

Enkele referenties op de Woman Only Reset Retreat

Machteld Roesink, tandartsassistente, haar grootste inzicht: ’’Dat ik er mag zijn. Dat ik mijn geluk zelf moet creëren en niet moet laten afhangen van een situatie waar ik niets aan kan veranderen.’’

Desiree Burger’s, chirurg en intensivist, grootste inzicht: ‘’Hoe je een analyse kunt maken van je brei aan gevoelens.‘’

De tweede retreat is de Ondernemers Reset Retreat. Deze is bedoeld voor iedereen die opgaat in zijn carrière of eigen bedrijf en even terug wil gaan naar de basis en de balans op wil maken van vele jaren hard werken. De Ondernemers Reset Retreat vindt plaats op een prachtige locatie op Mallorca en of in Nederland. Hier vind je de ruimte om te reflecteren op je persoonlijke leiderschapsstijl, je business-doelen, je inspiratiebronnen, je ingesleten stresspatronen en je energiehuishouding. Door de optimale setting en de veiligheid die de deelnemers elkaar samen met de coaches bieden, zorgt er voordat dat iedereen in alle rust vorm kan geven aan hun nieuwe persoonlijke & business kompas.

Terug in Nederland kan je met dit kompas je nieuwe balans vasthouden en doorgeven aan het thuisfront en jouw organisatie. Tijdens deze dagen sta je stil bij wat jij echt wil en waar jij gelukkig van wordt. Verder leer je om naar jezelf te kijken en je af te vragen waarom je doet wat jij doet. Je gaat heel bewust kijken naar de keuzes die jij gemaakt hebt. 

Enkele referenties op de Ondernemers Reset Retreat

Margot Cooijmans (Managing director Philips Foundation)
“De Retreat heeft me meer bewust gemaakt van mijn talenten en behoeften. Het heeft me rust en duidelijkheid opgeleverd.”

Toin Saris (DGA Saris & Partners Makelaars BV)
“Ik voel me een gezegend mens! Dat wist ik al maar realiseerde me dat niet (genoeg). Toen ik me inschreef voor de Retreat wist ik diep in mezelf dat het me inzicht zou brengen. Dat mate waarin het voor mij een ankerpunt is geworden had ik niet durven dromen.”

Jan Pieter Ellerbroek (DGA van PBM Express BV)
“Ik ben een vrij nuchter persoon, maar ik heb een ongelofelijke energieboost gehad. Het heeft me opgeleverd dat ik een belangrijk inzicht heb gekregen in een aantal blokkades die ik al enige tijd ervoer en zin in het werk en in het leven zelf. Ontspanning en energie zijn de kernwoorden voor mij die het meest krachtig zijn blijven hangen.”

Ook zin om er even tussen uit te gaan en te werken aan jouw balans tussen lichaam en geest? Ga dan naar awarenessinbusiness.com en schrijf je in!

Over dit Wereldwijf: Astrid van Walsem - Nederland

Hallo, ik ben Astrid en ben na vijf jaar in Casablanca, Marokko gewoond te hebben met man, twee kinderen, twee honden en een paard in de zomer van 2016 weer teruggekeerd naar Nederlandse bodem. De mooiste verhalen liggen op straat of het nu in Marokko of in Nederland is en ik probeer deze verhalen te vangen in woorden op papier.