Voor mijn indrukwekkende wereldmeid en gamechanger van formaat

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 7 februari 2021Tags: , , , ,

Ik volg de Wereldwijven al jaren met veel plezier. Het blijft ontzettend bijzonder te zien hoe vrouwen over de hele wereld elkaar kunnen inspireren met verhalen, inzichten en nieuwe perspectieven. Ik heb vanuit mijn eigen internationale achtergrond vaker op het punt gestaan ook een verhaal te delen over dat steentje dat ik in het leven probeer bij te dragen om de wereld een beetje mooier te maken. Bij het lezen over het thema van maand februari, klim ik voor het eerst echt in de pen, om te vertellen over een zeer bijzondere gamechanger: mijn dochter Alicia…

Mijn power girl die op 4 februari vorig jaar op 15-jarige leeftijd een nieuw avontuur begon, tussen de sterren en de regenbogen. Een beter thema voor de maand februari hadden de Wereldwijven wat mij betreft niet kunnen kiezen. 

Botkanker
Foto’s: Machteld Ooijens

Be you for you

Van kleins af aan spatte de energie en het plezier af van Alicia’s mooie diep donkere ogen, al haar bewegingen, verhalen en vriendschappen. Met een grote glimlach onderzocht ze vol nieuwsgierigheid de wereld om haar heen. Ze genoot vol overgave van haar familie en vriendinnen, school, sport, taarten bakken, tekenen, filmpjes maken. En van avontuur, van de wereld, van de prachtige natuur en kleurrijke mensen die we tijdens onze reizen als gezin maakten. Zij genoot van mensen om zich heen én zij van haar. Een echte verbinder horen we velen zeggen, mensen voelden zich bij haar thuis. 

Toen ze tijdens een vakantie een T-shirt vond met de tekst “Be You For You” bleek direct dat dit shirt voor haar voorbestemd was. Het was niet voor niets dat zij dit shirt droeg tijdens een fotoshoot die plaatsvond toen ze net te horen had gekregen dat ze zo ziek was. Ze wilde haar omgeving inspireren met deze woorden. Nam bewust afscheid van haar hartsvriendin en haar jongste nichtje met de woorden: “Blijf vooral jezelf, je bent mooi zoals je bent”.

Zo jong als ze was stond ze voor rechtvaardigheid, gelijke kansen. Malala inspireerde haar om op te komen voor gelijke rechten voor meisjes. Het enthousiasme van haar broer voor een wereld zonder plastic bracht ze over op vriendinnetjes om haar heen. En voorafgaand aan een reis naar Colombia, wierf ze samen met haar broer fondsen voor een project voor jongeren in de sloppen van Bogota.

Botkanker

Impact in een jong leven

Hockey was Alicia’s grote passie. Van de een op andere dag kreeg ze te horen dat ze niet meer zou hockeyen, dat ze ongeneselijk ziek was. Een zeer agressieve vorm van botkanker bleek de afschuwelijke boosdoener. Dankzij het Prinses Maxima Centrum (PMC) heeft Alicia nog negen super liefdevolle maanden met ons, familie, vriendinnen en teamgenoten gehad. Ze vroeg zich als jonge tiener af welke impact ze in haar veel te korte leventje had gehad. Alleen al het feit dat ze zichzelf die vraag stelde op haar leeftijd, was al impactvol. Alicia wilde zó graag nog meer moois voor de wereld betekenen.

Toen ze zo ziek was, genoot ze van sportmogelijkheden in het PMC. Ze vond het onvoorstelbaar en vreselijk oneerlijk dat zieke kinderen in veel landen met meerdere kinderen in één ziekenhuisbed moeten liggen, en geen sport, fysio en andere afleiding hebben om plezier te maken of te revalideren. In het PMC hoorde ze over het Outreach programma dat vier ziekenhuizen in Kenia, Indonesië, Kosovo en Malawi ondersteunt. Ze gaf aan een droom te willen verwezenlijken, namelijk impact creëren voor andere dappere kinderen met kanker die dezelfde kansen verdienen!

Aan haar klasgenootjes vroeg ze een sponsorloop te houden om geld op te halen voor het PMC. Eind januari was ze hier nog bij om iedereen aan te moedigen, haar laatste ochtend op school, zes dagen voordat ze veel te jong afscheid moest nemen van haar prachtige leven.

Uit Alicia’s naam en in haar betrokken, sportieve en altijd positieve geest geeft hockeyclub Houten in samenwerking met het PMC en de World Child Cancer NL met een indrukwekkende benefietactie vervolg aan haar wens. Tientallen meiden van haar hockeyclub dansten als aftrap van de actie een prachtige Jerusalema, samen met kinderen en personeel uit het ziekenhuis in Kenia. Zó ontroerend om te zien hoe een groep jongeren zich hiervoor inzet!

Botkanker

Meer leven toevoegen aan de dagen

Alicia liet iedereen zien hoe je altijd weer kunt zoeken naar lichtpunten. Hoe je leven toevoegt aan de dagen die er nog zijn, en wat het tonen van veerkracht écht betekent. Zo bescheiden als ze was, was ze zich er niet zo van bewust dat ze hier zovelen in haar omgeving en ver daarbuiten mee wist te raken. Haar impact, haar levensinstelling is tot vandaag de dag voelbaar en zichtbaar!

Zo jong als ze was, leerde zij haar omgeving alles uit het leven te halen en geen energie te verliezen aan dat waar je geen invloed op hebt (‘it is what it is’), maar het te richten op waar je een verschil kunt maken. Mijn werk op het gebied van mensenrechten (rechten van vrouwen, kinderarbeid, jongeren en werk) vond ze dan ook heel belangrijk. Zelfs toen ze ziek werd, stimuleerde ze mij om hier vooral mee door te blijven gaan.

Botkanker

Een gamechanger van formaat

Met haar levenslust, veerkracht, passie en de wens om blijvend impact te maken, ga ik samen met mijn fantastische man en zoon nieuwe uitdagingen aan, houden we ons vast aan elkaar, de liefdevolle mensen om ons heen én de mooie herinneringen aan onze power girl.

Zij had niet anders gewild. Zij wist de kunst van leven invulling te geven. Zij liet ons en velen om haar heen zien hoeveel impact je als individu op je omgeving kunt hebben door wie je bent en wat je uitstraalt en wat een rimpeleffect dat teweeg kan brengen! Dát is voor mij een wereldmeid en een echte gamechanger van formaat!

Machteld Ooijens

Over onze gastschrijver Machteld: Dag allemaal! Mijn naam is Machteld Ooijens en ik woon inmiddels alweer jaren in Nederland. Na mijn middelbare school, heb ik langere tijd in het buitenland gewoond (Montpellier, Parijs, Honduras, Costa Rica, Curacao, de Dominicaanse Republiek, en Brazilië). Voor mijn werk en privé heb ik tot nog toe veel van de wereld mogen zien. Verhalen van mensen die ik internationaal en dichtbij huis ontmoet laten mij zien hoe (veer)krachtig, ondernemend, creatief, humoristisch en vriendelijk mensen kunnen zijn. Zij inspireren mij steeds weer om samen met hen te werken aan een meer rechtvaardige wereld en samen initiatieven te ontwikkelen met een sociale impact. Sinds vijf jaar doe ik dat vanuit mijn eigen bedrijf Partnering for Social Impact.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.