Wat doe je als je nieuwe thuisland in 5 uur tijd compleet wordt verwoest?

door gepubliceerd op 9 februari 2021Tags: , , , ,

Je richt een stichting op! Toen ik ruim vier jaar geleden naar Dominica emigreerde, was het opzetten van een stichting niet iets wat ik direct voor ogen had. Ooit wilde ik wel iets starten voor kinderen en met creativiteit. Alleen hoe, wat en wanneer, daar had ik nog geen concrete plannen voor. Maar alles kwam in een stroomversnelling toen orkaan Maria in september 2017 ons eiland zowat met de grond gelijk maakte…

Ik was op dat moment in Nederland, vanwege het overlijden van mijn moeder, en zat aan mijn laptop gekluisterd om elke snippertje nieuws te zien en te lezen. Contact was tot zeker drie weken na de orkaan totaal onmogelijk. En daarna lange tijd alleen met ouderwetse Sms’jes.
Familie en vrienden boden hulp aan en wilden geld doneren, om dat allemaal in goede banen te leiden, heb ik in drie dagen tijd een stichting opgericht.

Eindelijk naar huis

Bijna drie maanden later was er eindelijk de mogelijkheid om naar huis te gaan, zo voelde het voor mij. Al begreep niet iedereen het op dat moment, ik was zo blij dat ik terug kon!
Ondanks alle beelden op social media, was ik echter niet voorbereid op de werkelijkheid. Het was vreselijk om de ravage met eigen ogen te zien. Niet alleen was het regenwoud compleet gestript, ook was 95% van alle gebouwen beschadigd of helemaal weggevaagd. Zeker zeventig mensen zijn in die dagen om het leven gekomen, waarvan de helft helaas nooit is gevonden. Ik kon met moeite mijn tranen bedwingen en voelde nog sterker de behoefte om te helpen.

Gelukkig kwamen diverse internationale organisaties ons eiland te hulp. Een daarvan was Unicef. Zij hebben onder andere tenten opgezet op veilige plekken voor hun Child Friendly Spaces. Plekken waar kinderen terecht kunnen om hun verhaal te doen, afleiding te vinden en weer een soort van ‘normaal’ te ervaren midden in alle chaos, wanhoop en ravage. Tegelijk wisten de ouders waar hun kind was, terwijl ze een begin maakten met hun huis bewoonbaar te krijgen, als dat al mogelijk was. De meeste scholen waren lange tijd in gebruik als shelters en dus waren de Unicef tenten vaak de enige veilige plek voor kinderen.

Een idee was geboren

Doordat ik heb samengewerkt met International Medical Corps, zag ik van dichtbij de behoefte aan een uitlaatklep, een manier om onder andere het trauma van de orkaan te verwerken. Zeker voor kinderen is het lastig om hun emoties en gevoelens in woorden uit te drukken. Uit eigen ervaring weet ik dat creativiteit daarbij enorm kan helpen.

Unicef vertrekt natuurlijk na verloop van tijd weer, en langzamerhand ontstond het idee om dit permanent aan te bieden aan de kinderen op Dominica. Een plek waar kinderen zich veilig voelen, waar ze gezien en gehoord worden en waar ze zich kunnen uiten met behulp van creativiteit. Want helaas komt er naast trauma van de orkaan ook armoede, verwaarlozing, misbruik en huiselijk geweld voor. Kortom kinderen hebben hier best veel op hun bordje.

Het Breadfruit huis

Wat in 2017 begon als een manier om ons eiland te helpen, is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige stichting, genoemd naar mijn favoriete groente op Dominica Breadfruit is namelijk een groente, al doet de naam anders vermoeden. Qua symboliek ook een mooie naam omdat breadfruit een voedzame, vezelrijke aardappel vervanger is, die op vele manieren kan worden gebruikt. Van stomen, koken en bakken tot meel, smoothies en zelfs thee.

Inmiddels draait ons ‘Tell your story’ programma voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, met succes op basisscholen. Omdat we momenteel nog geen geschikt gebouw hebben gevonden mogen we, ondanks de uitdagingen die Covid met zich meebrengt, van een klaslokaal gebruik maken. Met veel leuke, interactieve en uitdagende sessies inspireren we kinderen om hun verhalen te vertellen. Tegelijkertijd krijgen ze ook een lunch of snack, omdat het met een lege maag lastig concentreren is. De achtergrond van deze kinderen is vaak hartverscheurend en het is fijn om te merken dat we met ons programma een verschil kunnen maken.

Je kunt ons helpen!

Na afloop van het pilotprogramma in 2019 hebben we hele goede feedback gekregen van de school. Sommige kinderen zijn wat meer uit hun schulp gekropen en anderen brengen minder tijd door op kantoor bij het hoofd van de school. En ook al lijken dat kleine stapjes, voor deze kinderen is dat al geweldig. De kinderen voelen dat ze in ons programma mogen zijn wie ze zijn, ongeacht hun achtergrond of thuis situatie. Deze week nog kwamen er twee zusjes uit het pilot programma naar me toe met uitgestrekte armen met de vraag wanneer ze weer mogen komen.

Het voelt zo fijn dat die zestien weken iets positief hebben gebracht. Dat is waar ik het allemaal voor doe. Op dit moment kijken we wat er mogelijk is. Misschien een keer per maand een terugkom middag?

Voor slechts 30 euro kun je al één kindje laten deelnemen aan het programma van zestien weken, inclusief lunch of snack en alle materialen. Zeker nu Covid een grote rol speelt, is het meer dan ooit belangrijk dat kinderen hun emoties kunnen uiten in een veilige omgeving. En niet alleen voor nu, zeker ook voor de toekomst. Creativiteit is een relatief makkelijke, niet bedreigende manier om je verhaal te vertellen.
Help ons om zoveel mogelijk kinderen te laten deelnemen. Dat kan op allerlei manieren, zoals door het delen van dit verhaal bijvoorbeeld. Daarnaast zijn donaties voor ons heel belangrijk, dat is onze enige bron van inkomsten en 100% van het geld komt ten goede aan het programma. Doneren kan via onze website. En ik nodig je uit om ons te volgen op Facebook and Instagram.

Namens alle kinderen heel hartelijk bedankt voor alle donaties en support!

Marieke van Asten

Voorzitter Breadfruit House Dominica Foundation

Over dit Wereldwijf: Marieke van Asten - Dominica

Hi, ik ben Marieke sinds 2016 woon ik in Dominica, een eiland in het Caribisch gebied. Op deze prachtige plek dompel ik me onder in de lokale cultuur en alles wat daar mee te maken heeft. Naast mij fulltime baan als office manager bij een bouwbedrijf, ben ik druk mijn Breadfruit House Dominica Foundation op te zetten, een creatief centrum voor kinderen. Graag neem ik jullie mee in dit avontuur op The Nature Island.