Rose uit Indonesië: “Haaien enge beesten? Ze zijn van levensbelang voor jou en mij.”

Ik ben dol op de zee, om precies te zijn, ik ben dol op de haaien die zwemmen in de zee. Helaas ben ik in de minderheid. Veel mensen hebben door de media en door films zoals ‘Jaws’ een verkeerd beeld van deze prachtige roofvissen...

Ze geloven dat alle haaien meedogenloze beesten zijn en dat ze er allemaal op uit zijn om mensen te verscheuren zodra ze daarvoor de kans krijgen. Maar dit is niet waar. Veel soorten zijn volstrekt ongevaarlijk en ik heb er dan ook vaak mee gezwommen. 

Hoogste tijd om in actie te komen!

Wist je dat Indonesië al jarenlang op nummer één staat als het gaat om landen waar de meeste haaien worden gedood? Als er geen actie wordt ondernomen zijn er straks niet veel haaien meer over. Niet zo erg, zou je misschien denken. Het zijn toch maar enge beesten. Maar wat als ik je vertel dat deze prachtige, fascinerende beesten aan de top staan van de voedselketen en dat zij de zee schoon en gezond houden? Zonder haaien is de zee niet compleet en raken ecosystemen onherstelbaar verstoord.

Je kunt haaien eigenlijk beschouwen als het immuunsysteem van de oceaan. Stel je voor dat iedereen plotseling geen immuunsysteem meer had, dan zouden we allemaal erg ziek worden en amper overleven. Dit is slecht nieuws voor de natuur, maar ook voor onze toekomst. Als we nu niets doen, is de oceaan binnen een paar jaar onherkenbaar. Heel simpel gezegd: als alles op de aarde zou uitsterven zou alles in de zee gewoon verder leven. Maar als alles in de zee uitsterft, sterft in zeer korte tijd ook alles wat op aarde leeft, inclusief jij en ik.

Shark Conservation
Foto’s: Rose Huizenga & Gili Shark Foundation

Hoge hakken of zwemvliezen?

Als je mij tien jaar geleden had voorspeld dat ik later op mijn blote voeten zou rondlopen op een tropisch eiland in Indonesië en dat het mijn baan zou worden om met haaien te zwemmen, dan had ik je heel hard uitgelachen. Ik was nooit van plan om mijn hoge hakken te verruilen voor een paar zwemvliezen en het statige kantoorpand in het centrum van Den Haag voor de Indische ocean. Ik hoor je denken: ‘Hoe ben je daar dan terecht gekomen?’ Goede vraag! Ga er maar even voor zitten, dan vertel ik je mijn verhaal. 

Acht  jaar geleden was ik in mijn eentje aan het rondreizen door Azië. Het plan was om eerst naar Indonesië te gaan, daarna door te vliegen naar Sri Lanka en vanaf daar de oversteek te maken naar Nepal. De drie Gili eilanden tussen Bali en Lombok waren acht jaar geleden nog nauwelijks bekend en ook ik had er nog nooit van gehoord. Tot ik een kaartje kocht voor de boot van Bali naar Lombok. ‘Miss, first we stop on the Gili Islands before we stop in Lombok. Okay?’ Zelfs als ik ‘nee’ zou zeggen, denk ik dat we toch eerst naar de Gili eilanden zouden varen. Dus ik knikte voorzichtig ‘ja’ en pakte mijn kaartje. 

Liefde op het eerste gezicht

Gili Air en ik. Het was liefde op het eerste gezicht. Gili Air was verliefd op mij en ik was stapelverliefd op Gili Air. Dit eiland voelde zo ontzettend anders dan Gili Meno en Gili Trawangan. Twee dagen werden twee weken en twee weken werden al snel twee maanden. Ik ben nooit meer naar Sri Lanka gegaan en ook Nepal heb ik niet bezocht. Ik had mijn ‘thuis’ gevonden.

Een jaar later werd ik opnieuw verliefd. Deze keer op een prachtige man genaamd Andreas. We deelden dezelfde passie voor duiken en voor de zee. Door ons werk als duikinstructeur zagen we de dramatische verandering van de riffen rondom de Gili eilanden. Zachtjes begonnen we te dromen…. ‘Wat als we nou eens een stukje land hier zouden kopen? En een klein boutique hotel, een resort zouden beginnnen. En wat als we dan één van de villa’s zouden gebruiken om een Conservation Project te starten? Zouden we dan misschien een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van de prachtige koraalriffen rondom de Gili’s?’ Zo gedroomd, zo gedaan. 

Shark Conservation
Boot van de Gili Shark Conservation

A woman on a mission

Het is mijn missie geworden om Shark and Marine Life Conservation te promoten door middel van onderwijs en onderzoek. Met de gegevens die wij in de afgelopen jaren verzameld hebben, hopen we de overheid te kunnen overhalen om van een bepaald gebied nabij de Gili eilanden de eerste Shark Nursery van Indonesië te maken. Daarnaast zijn we twee jaar geleden begonnen met het bouwen van een ‘kunstmatig koraalrif’ en hebben we net een pilot afgerond om een koraalkwekerij op te zetten. 

We brengen niet alleen veel tijd door in de magische onderwaterwereld, maar geven ook graag iets terug aan de lokale gemeenschap van Gili Air. We geven elke week les aan 120 kinderen op de lokale school, ruimen wekelijks met z’n allen het strand op en geven diverse workshops aan bedrijven en toeristen. 

In 2017 zijn we onze Plastic Free Paradise campagne begonnen om mensen bewust te maken van het gebruik van afval, specifiek het gebruik van plastic. Het is onze droom dat Gili Air op een dag een compleet plastic vrij paradijs zal zijn. 

Shark Conservation

We zijn vooral praktisch ingesteld. Alleen roepen dat mensen minder plastic moeten gebruiken werkt volgens ons niet. Je moet mensen ook de middelen geven om daadwerkelijk te veranderen. Daarom hebben alle kinderen van de lokale school hun eigen Plastic Free Paradise Kit gekregen met daarin een drink fles, een bamboo rietje, en een tas. Ik zal het bijzondere moment nooit vergeten dat ik één van mijn leerlingen in de supermarkt hoorde zeggen: ‘Ik hoef geen plastic tas hoor, ik heb mijn eigen tas meegenomen!’ 

Ook hebben we 75 plekken gecreëerd op het eiland waar mensen gratis, of soms voor een kleine bijdrage, hun waterfles opnieuw kunnen vullen. 

Steun onze missie!

Wat kunnen jullie doen om mijn missie te steunen? Heel veel, dat kan ik je wel vertellen. Jullie hebben vast wel eens gehoord dat als we nu niets tegen de plastic soep ondernemen, er in dertig jaar meer plastic in onze zeeën en oceanen drijft, dan dat er vissen in zwemmen. Doe mij (en jezelf) een groot plezier en lees die zin nog een keertje over en probeer je eens in te beelden hoe dat eruit ziet. Ik heb zelf op de meest prachtige plekken op aarde gesnorkeld en gedoken en ik kan alleen maar hopen dat ik mijn dochters ook nog deze magische ervaringen kan meegeven. Dit kan jij doen om te helpen:

1. Alle beetjes helpen, jij kunt echt het verschil maken

Elke seconde wordt er wereldwijd 10 ton plastic geproduceerd en elk jaar komt er maar liefst 8 miljoen ton plastic afval in de oceaan terecht. Het kan soms voelen alsof één persoon geen verschil maakt bij een probleem zo groot als plastic. Maar niets is minder waar. Want wij zijn degenen die het plastic kopen, gebruiken en weggooien. Dus gebruik een herbruikbare drinkfles in plaats van een plastic flesje, vervang tampons door een menstruatiecup (in mijn ogen, echt de uitvinding van de eeuw!), investeer eenmalig in wasbare luiers (lees hier over mijn ervaringen & tips), neem altijd je eigen boodchappentas mee, zeg nee tegen plastic rietjes en koop bij voorkeur alleen maar kartonnen verpakkkingen.

2. Schenk een portie daadkracht

Bijna alle sectoren van het bedrijfsleven hebben het onzettend zwaar door Covid-19. Wij zijn daarin zeker geen uitzondering. Ons project draait 24/7, 365 dagen in het jaar. Ons kantoor is de zee, dus thuiswerken is voor ons geen optie. En juist in deze tijd is het zo ontzettend belangrijk voor ons om actief te blijven. Om data te blijven verzamelen, speciaal in deze unieke periode waarin er voor het eerst op ons eiland geen toeristen zijn. Om te blijven duiken en ons in te zetten voor het herstell van de koraalriffen. En om actvitieiten voor de kinderen te blijven organiseren. Zij zijn de toekomst! 

Wil je onze missie steunen en een portie daadkracht schenken? Stuur dan een mailtje naar rose@gilisharkconservation.com of gebruik onze PayPal link: paypal.me/gilishark. Wees ervan overtuigd dat jouw donatie goed terecht komt.

3. Deel je kennis en ervaringen

Het is een simpel idee: we doen het allemaal beter als we samenwerken en investeren in onze toekomst. ‘Conservatie’ is teamwork. Ik ben er ongelooflijk trots op om samen te werken met zoveel verschillende lokale en internationale wetenschappers en onderzoekers van organisaties.  Ervaringen delen is kennis vermenigvuldigen. Denk je dat je met jouw kennis en/of ervaring iets kan bijdragen aan onze missie? Dan hoor ik graag van je! 

Shark Conservation

Meer informatie?

Heb je vragen of wil je graag meer weten? Kijk dan eens op onze website gilisharkconservation.com of op Facebook of Instagram. Een berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd: rose@gilisharkconservation.com.

P.s. Er zwemt ook iets in mijn buik. Geen haai, maar een piep klein mensje. Lucie heet ze, en Lucie wil heel graag geboren worden. Nog een paar dagen en dan is het zover. Het kan dus zijn dat ik je mail iets later beantwoord.

WIL JIJ EEN RONDREIS BOEKEN IN INDONESIË EN GILI SHARK CONSERVATION BEZOEKEN? HIER VIND JE DE MOOISTE!

Over dit Wereldwijf: Rose Huizenga - Indonesië

Hallo, leuk je te ontmoeten! Mijn naam is Rose en ik woon momenteel samen met mijn man en dochter op een klein paradijselijk eiland tussen Bali en Lombok. Samen runnen wij een succesvol succesvol boutique hotel en een haaien conservatieproject. Met veel plezier vertel ik over mijn passie voor haaien, de mysteries van ons prachtige eiland, en mijn droom om de wereld een beetje mooier te maken.