Have pride in your shop!

door gepubliceerd op 17 februari 2021Tags: , , , ,

Een aantal jaar geleden woonden we met ons gezin in India. Op onze compound zat een kleine kruidenier, vlak naast een grotere supermarkt met internationale levensmiddelen. De kruidenier verkocht enkel Indiaas eten. Ik kwam er niet vaak. Het was er onhandig ingericht, slordig en een beetje vies.

Op een ochtend stond ik achter een imposante oudere Indiase dame bij de kassa. Die dag was de winkel viezer dan anders en de vrouw keek misprijzend rond. Vervolgens vertelde ze de eigenaar omstandig dat hij beter voor zijn winkel moest zorgen: hij moest vaker schoonmaken en beter opruimen.

Jouw winkeltje doet er toe

Ik stond rustig mee te luisteren en was het stiekem wel met haar eens. En toen zei ze iets dat ik nooit meer vergeet. Ze zei: “Have pride in your shop!”. Wees trots op je winkel. Het mag dan niet zo groot zijn als die van de buren of zoveel geld opleveren als je zou willen; wees er trots op. Het is namelijk van jou en het doet er toe.

Die zin neem ik nu al jaren met me mee. Omdat hij in mijn ogen zo wáár is. Wees trots op wat je doet, je werk heeft namelijk altijd betekenis. Voor jezelf en voor een ander.

Trots zijn op wat je doet

Je hoeft niet per se in oorlogsgebied vluchtelingen op te vangen, een inkomen van zes cijfers te verdienen of prijzen te winnen met je nieuwe ontdekking. Alles wat jij doet heeft betekenis.

Soms is het lastig dit te zien, dan heb je een andere blik nodig. Om het weer te zien of om nieuwe betekenis te vinden. Praat er dan over, met die collega die je zo graag mag, met je vrienden, je partner of je manager. En als dat niet genoeg helpt: met een externe coach. Om uit te vinden hoe dat er voor jou uit ziet, van betekenis zijn. Zodat je weer trots kunt zijn op wat je doet.

Have pride in your shop!

Dorine Veelders is Loopbaan & Personal Coach en Adviseur Duurzame Inzetbaarheid. Ze werkt open en eerlijk, met duidelijke en verbindende communicatie en een praktische uitvoering. Ongewikkeld. Ze houdt namelijk niet van ingewikkeld.

Noot redactie: de hoofdfoto (eigendom Dorine Veelders) bij dit artikel is niet een foto van de winkel in dit artikel.

Over dit Wereldwijf: Dorine Veelders - Nederland

Hoi! Ik ben Dorine en na 7,5 jaar in Polen en India te hebben gewoond is mijn thuis nu Rotterdam. Als loopbaancoach en HR-adviseur ben ik altijd bezig op het snijvlak van loopbaan & leven, waarbij het thema "werkgeluk" voor mij centraal staat. Voor De Wereldwijven schrijf ik niet alleen over vrouwen die keuzes maken die inspireren en voor verandering zorgen, maar ook over zaken als culturele verschillen & emancipatie. Als het maar zorgt voor een nieuwe blik, inspiratie, verdieping of verrassing.