Martine remigreerde uit Australië: “Misschien gaat het door de ijspret toch weer wennen hier!”

Martine Chalmers Hoynck van Papendrecht - Baars

Ik loop door de Albert Heijn met m’n winkelwagen, wat heeft iedereen toch een haast! Waar moet iedereen toch naartoe? Je zou zeggen dat tijdens een lockdown iedereen dat uitje naar de supermarkt echt waardeert, maar daar lijkt totaal geen sprake van te zijn. 

Het is duidelijk nog even wennen. Na zeven jaar in Australië te hebben gewoond zijn we net vier maanden terug in Nederland, zal dit ooit weer kunnen voelen als ‘thuis’? In september gingen wij braaf twee weken in thuis quarantaine. ‘Maar waarom eigenlijk?’, vroegen we ons na een paar dagen af.

Reïntegreren tijdens de Coronacrisis

Nederland leek bijna op het leven zoals we het zagen in vakanties de afgelopen jaren. Geen mondkapjes te zien. Wij gingen in quarantaine vanuit een land waarin nagenoeg geen gevallen waren, het vliegtuig bijna leeg was en op het vliegveld, aan boord, tijdens de overstap in Dubai, overal hadden we een mondkapje op, behalve als we aten. Maar toch hebben we onze familie op afstand gehouden die we zo graag wilden zien en nog altijd geen knuffels hebben gegeven… Wanneer mag dat nou weer eens?

Het heeft tijd nodig, deze hele Coronacrisis en daarmee ook onze re-integratie. Dit was te verwachten, je stelt je er deels op in, maar toch voelt het gek, en daarom missen we ons tweede thuisland (of inmiddels eerste?) zo erg… Binnen Australië lijkt het leven door te gaan, mensen hebben weer vrijheid, gaan op vakantie en de eerste concerten in de buitenlucht zijn weer een feit.

Lekker weer, minder haast en meer vrijheid

Wat Australië nou zo fijn maakte en waarom we het missen? Het weer! Zeker een van de meest belangrijke factoren. Zelfs als je heimwee hebt, loop je naar buiten, schijnt de zon en denk je, ach wat is het toch heerlijk hier! Het land heeft wel seizoenen maar de regenachtige koude maanden waarin je heel veel binnen leeft, duren net niet te lang.

Naast het buitenleven is het heerlijk om de relaxte levensstijl te ervaren. Het leven lijkt minder gehaast, een langzamer levenstempo. Alle sociale afspraken zijn vrijblijvender. Dat was wennen in het begin want je wist nooit of mensen echt zouden komen, maar het begon na een paar maanden ook heel fijn te voelen niet alle verjaardagen af te hoeven gaan.

Bring Your Own is gebruikelijk waarbij iedereen z’n eigen drank en eten voor de BBQ meeneemt. Dan is het dus ook niet erg als je niet komt, want niemand blijft met eten en drinken zitten. Van vrijdagmiddag tot maandagochtend hadden we altijd een ‘mini-vakantie’, zoiets wat in Nederland weekend heet. Maar dan nog vaker met zon en waarbij niemand verwacht dat je maar iets doet aan werk, omdat iedereen de BBQ aan heeft, drinkt, kampeert, wandelt, surft, vaart op een boot, op het strand ligt, naar sportwedstrijden gaat, kortom volop geniet van het moment.

IJspret maakt veel goed

Gelukkig was er in Nederland ineens sneeuw! Wow wat was dat mooi en wat hebben wij daar allemaal van genoten. En toen kwam er ook nog ijs en schaatsen! Wat voelt Nederland dan ineens fijn! Na weken lockdown en een avondklok, was dit wat iedereen nodig lijkt te hebben. Een paar dagen plezier en mooie herinneringen maken die altijd blijven.

Alsof de wereld heel even weer ‘normaal’ is en we met z’n allen optimaal kunnen genieten van zonnig winterweer. Het vele buiten zijn, ondanks de kou, heeft ons erg goed gedaan! Misschien gaat het dan toch wel weer wennen hier.

Hi, ik ben Martine. Na 7 jaar in Australie te hebben gewoond en gewerkt zijn wij in 2020 weer naar Nederland gekomen, inclusief twee kleine boys en een VW Kombi ’74 genaamd ‘George’. We houden erg van reizen, backpacken, kamperen in de buurt en ontdekken van nieuwe culturen. Zal Nederland weer gaan wennen, or what’s next?