Hondurese vrouwen vechten voor een betere toekomst: ‘With hard work and courage, there’s little you can’t achieve.’

Niks bij de pakken neerzitten. Opstaan en met veel goede moed door na twee opeenvolgende orkanen. Dóór met ondernemen en schouders eronder. Er is geen tijd om te kniezen, er moet geld verdiend worden zodat vrouwen hun gezinnen kunnen onderhouden. Over ‘changemakers’ gesproken! Tony Stone, oprichter van de Foundation Adelante: ‘Ik heb 72 werknemers en samen helpen we 6.500 vrouwen waarmee we werken, die extreem arm zijn en momenteel door zware tijden heen gaan.’

Het Spaanse woord adelante betekent letterlijk: Vooruit. Voor mij een goede reden om naar het vaste land van Honduras te gaan en deze vrouwen te ontmoeten!

Orkaan Mitch zorgde voor nog meer armoede

De grootse orkaan die Honduras ooit heeft getroffen, was orkaan Mitch die in 1998 het hart van het land flink raakte. De overstromingen, modderstromen en de stormvloed waren onvoorstelbaar en hebben desastreuze schade aangebracht. Duizenden mensen werden gered maar het werd duidelijk dat het armoedeprobleem complexer en groter was geworden. Mitch dreef de Hondurese bevolking nog meer de armoede in. Honduras is een land met een laag middeninkomen dat voor grote uitdagingen staat: volgens officiële gegevens leefde in 2016 meer dan 66 procent van de bevolking in armoede. Op het platteland leeft ongeveer een op de vijf Hondurezen in extreme armoede, oftewel van minder dan $1,90 per dag.

Microkrediet
Alle foto’s: Monique Taree

De orkaan Mitch was de start van de Adelante organisatie. Adelante verstrekt leningen oftewel mikrokredieten en geeft trainingen aan vrouwen en hun families om bedrijven op te starten. Met dat inkomen hebben zij een beter perspectief op leven en toekomst. Adelante heeft inmiddels meer dan 150.000 mensen geholpen, dé armste mensen van Honduras. Precies 22 jaar later werd Honduras weer getroffen door twee orkanen… Eta en Lota, binnen twee weken volgend op elkaar…

Norma startte een bedrijf in grafornamenten

Ik ontmoet Doña Norma Argentina Perez Cardona (69). Haar bedrijf ligt dichtbij de mooie rivier Río Cangrejal. Norma is een hardwerkende en succesvolle onderneemster. Ze startte haar bedrijf in grafplaten en -ornamenten in 1992 samen met haar echtgenoot. Het is een familiebedrijf en uitgegroeid tot de grootste leverancier in haar omgeving, maar ze verkoopt ook buiten La Ceiba, in heel Honduras.

Adelante heeft haar een grote duw in de rug gegeven voor de groei van haar bedrijf in 2013. Haar eerste lening was een bedrag van 1500 Lempira’s ($75). Daar heeft ze ruw materiaal en aluminium van gekocht. Tot op de dag van vandaag heeft ze 21 leningen ontvangen. De hoogste lening die ze ooit heeft ontvangen was een “home improvement loan’ van 60.000 Lempira’s ($2400). Momenteel loopt er een ‘individuele lening’ van 30.000 Lempira’s ($1200).

‘Wat is je beste jaar tot nu toe?’, vraag ik. ‘Twenty-twenty‘, antwoordt ze. We moesten er hartelijk om lachen, hoe macaber ook. Ondanks Covid-19 gaan de bestellingen gewoon door. Werd er vorig jaar daardoor meer verkocht? Ze durft er geen eerlijk antwoord op te geven. Norma heeft acht man in de verkoop, ze werken allemaal op een commissiebasis. Daarnaast verkoopt ze ook online. Maar er wordt meer omgezet via de reguliere verkopers. Norma zwaait de scepter en is een absolute doorzetter.

‘Stilstaan is achteruit gaan’, zegt ze met een glimlach. Haar droom is om marmeren grafstenen te gaan verkopen, maar daar heeft ze speciale snijmachines voor nodig. ‘I might need another individual loan for that.’ Adelante heeft haar geholpen te groeien met haar bedrijf. ‘Ze zijn altijd goed voor mij en het heeft mij een betere ‘levensstijl’ gegeven, daar ben ik dankbaar voor.’

Monica runt een restaurant

Het restaurant La Laguna Rinconcito van Monica Fabiola Martinez Cruz (38) ligt op een ‘hoek’ van een bijzonder fraai gelegen weggetje wat uitkomt op een kleine baai in El Cacao. Het is een mooie toeristisch plek voor wildlife. In het toeristenseizoen brengen Eco Resorts hun gasten naar deze lagune. Ze heeft haar ‘champa’ twee jaar geleden gebouwd met een startkapitaal van $1000. Het was een lang gekoesterde droom die uitkwam. Voor die tijd had ze een cafetaria in een school. Via Adelante heeft ze in de afgelopen acht jaar dertien leningen ontvangen.

Als nieuwe klant begin je met een kleine lening, in Monica’s geval met een lening van 3.000 Lmps ($120). Naarmate je meer kredietwaardigheid opbouwt worden de bedragen groter gedurende de jaren, momenteel heeft ze een lening lopen van 25.000 Lmps ($1000). De rentebedragen liggen tussen de 2% en 5.7%. De meeste banken willen geen kredieten verstrekken aan de armen. Bovendien hanteren ze oneerlijke rentetarieven en hebben ze daarnaast ook nog een onderpand nodig. Adelante biedt vier verschillende leningen aan; een ‘individual loan’, ‘home improvement loan’, ‘education loan’ en een ‘agricultural loan’.

Malisimo

‘Hoe gaat het sinds Covid19?’, vraag ik haar. ‘Malisimo. Het is moeilijk, ik was bang als mensen binnen kwamen zonder mondkapje, dan moest ik ze wegsturen. Er komen nu weinig toeristen, dus het restaurant is gesloten. Mensen uit de buurt kunnen nu bestellen en het ophalen. Ik kook zelf en heb twee werknemers. Ik heb het geluk dat ik het enige restaurant in de buurt ben.’

Ondertussen wordt er hard gebouwd aan haar nieuwe huis, dat achter haar restaurantje ligt. Van Adelante krijgt ze een ‘home inprovement loan’ van 15.000 Lempira’s ($750). Haar dochter woont en werkt als huisschilder in Amerika. Ook zij steunt haar moeder financieel met het bouwen van haar huis. Haar man heeft op dit moment geen werk door Covid. Sinds acht maanden is het hotel waar hij werkt gesloten.

‘Ik wil groeien en een groter restaurant met een betere keuken. Mijn visie is groeien, stap voor stap. Zo ga ik meer verdienen en kan ik mijn kinderen goede scholing bieden en een betere toekomst. Uiteindelijk zal mijn jongste zoon de zaak overnemen. Ondernemen is hard werken, zeven dagen per week. Ik doe alles zelf inclusief mijn boekhouding. Ik houd van onderhandelen met mijn leveranciers. Zij komen langs om mijn inkopen af te leveren. Mijn grote voorbeeld is mijn ondernemende moeder.’

Microkrediet
Monique samen met Monica

Let’s unite

De meeste Adelante-klanten beginnen met een lening van de Solidarity Group. Deze groep bestaat uit drie tot acht vrouwen uit een gemeenschap die genoeg vertrouwen hebben opgebouwd om samen te investeren in het verbeteren van hun levensonderhoud. Met dit kredietmodel dienen vrouwen als elkaars onderpand in plaats van traditionele leningen tegen onderpand. Terwijl elke lener zijn eigen bedrag ontvangt, is de hele groep verantwoordelijk voor de collectieve terugbetaling.

De vrouwen betalen elke twee weken en wonen tweewekelijkse vergaderingen bij, waar ze lessen in bedrijfseducatie krijgen. Nadat hun lening is afgelost, kan de groep een nieuwe lening afsluiten. Leningen beginnen zo klein als $ 25 per lener, maar naarmate het kleine bedrijf van de klant groeit, neemt ook de behoefte aan meer kapitaal toe. Binnen een paar jaar groeien bedrijven meestal om een ​​leningsomvang van maximaal enkele duizenden dollars nodig te hebben.

Verander een leven van een familie voorgoed!

Vrouwen die microkrediet krijgen gaan verantwoordelijker om met hun geld. Zij zijn degene die investeren in het huishouden en de kinderen. Miljoenen families in Honduras kunnen zich niet de levensstijl veroorloven zoals wij die gewend zijn. De basisbehoeften die voor ons zo vanzelfsprekend zijn maar voor vele families hier niet. Elke vrouw verdient de mogelijkheid om een bedrijf op te starten, hoe klein ook. Dat geeft haar onafhankelijkheid en een stimulans om te groeien zowel financieel als persoonlijk. 

Vooruit! Steun dit mooie project Adelante.

Over dit Wereldwijf: Monique Taree - Honduras

Van ‘City Girl’ to ‘Island Girl’. Holá ik ben Monique Tarée, samen met mijn man en zoon ben ik vanuit Amsterdam naar het Caribische eiland Roatan verhuisd, een van de baaieilanden van Honduras. Als voormalig uitgeefster van magazines heb ik van mijn hobbie mijn werk gemaakt. Ruim negen jaar geef ik nu duik- en onderwaterfotografie les en fotografeer en schrijf ik voor mijn eigen blog en website over mijn duikavonturen en het prachtige tweede grootste rif ter wereld! Voor De Wereldwijven neem ik jullie graag mee in mijn onderwaterwereld en de fascinerende gebeurtenissen van het eilandleven.