Daar wil ik best even natte voeten voor halen

door gepubliceerd op 21 februari 2021Tags: , , ,

Ineens waren de tijdlijnen vorige week op onze Facebook en Instagram accounts gevuld met schaatsfilmpjes en foto’s. Vrienden en familie op de Rietplas, anderen verder weg op de vaarten in Friesland. Een vriendin voor het eerst schaatsend bij Kinderdijk. En wij waren de jaloerse getuige vanaf de andere kant van de oceaan.

Aanvankelijk leek Nederland in paniek. ‘Ontwrichtend’, sprak de NOS, toen de eerste vlokken zich aandienden. Ik dacht dat we die woorden alleen gebruikten voor de coronacrisis. Maar Nederland was toe aan afleiding na de tegenvallende aantallen inentingen en de avondklok. Iedereen zette zich schrap voor de sneeuwstorm. Wat een teleurstelling, toen de volgende dag in het Noorden en Zuiden nauwelijks sneeuw was gevallen.

Maar als snel sloeg de stemming om toen de temperatuur bleef kelderen. De politiek was er snel bij om alvast uit te spreken dat die Elfstedentocht zéker doorgang moest vinden. Het is tenslotte verkiezingstijd en laat de premier en minister de Jonge maar uitleggen dat dat natuurlijk wat voorbarig is. Puntje gescoord.

Mag ik even terug?

Koek en zopie, winterse plaatjes van grachten waarop meisjes op hun schaatsen ronddraaiden alsof ze nooit anders deden. Kleine meisjes met rode wangen die met gelukzalige ogen voorzichtig over het ijs kluunden. Nederland genoot met volle teugen.

In mijn appgroepje van Nederlandse vrouwen in Amerika waren met name de filmpjes waarin mensen ineens door het ijs zakten populair. Het was onze manier om om te gaan met dat knagende gevoel dat het leven in een ander land meestal een feest is, maar dat je op sommige dagen wel even terug zou willen zijn in Nederland. De schaatsen onder, neus in de wind, over het krakende ijs. En die dag hadden we daarvoor ook best even natte voeten willen halen…

Over dit Wereldwijf: Mirjam Sterk - VS

Hiello, mijn naam is Mirjam Sterk. Sinds Kerst 2017 woon ik met man en drie kinderen vlak bij Washington DC. Na een leven in de politiek ben ik nu expat. Over mijn belevenissen in het land van Trump houd ik een blog bij en schrijf ik artikelen.