Dewi: “Creatief Hart geeft kinderen met een beperking in Indonesië meer zelfvertrouwen.”

Stichting Creatief Hart (ANBI) werd opgericht in 2013 door Dewi Deijle. Ze richt zich op kinderen en jongeren met een lichamelijke, verstandelijke, en/of mentale beperking, die niet of moeilijk toegang hebben tot het reguliere onderwijs. De stichting heeft meerdere creatieve projecten opgezet in Indonesië. Met succesvol resultaat!

Tijdens deze projecten werd duidelijk dat de kinderen op allerlei aspecten vooruitgang boeken wanneer zij creatief bezig zijn. In augustus 2018 heeft de stichting in Lovina een creatief educatief centrum geopend: Yayasan Hati yang Kreatif. Een sociale plek waar kinderen en jong volwassenen die nooit naar school zijn geweest of een grote schoolachterstand hebben, vanuit allerlei plaatsen in en rondom Noord-Bali kosteloos kunnen werken aan hun creatieve vaardigheden en muzikale ontwikkeling. Het vergroot hun zelfvertrouwen en bevordert sociale omgang en communicatievaardigheden.

Kinderen onderwijs
Foto’s Dewi Deijle / Stichting Creatief Hart

Eigenwaarde en persoonlijke ontwikkeling

Het zijn kinderen of jongeren met een lichamelijke beperking, autisme, down syndroom of die slecht lerend zijn. Ze leren van alles, zoals handarbeid, werken met textiel en hout, klei, schilderen en tekenen. Twee keer in de maand krijgen ze up- en recycling les in samenwerking met de stichting, Bank Sampah Kaliber. De stichting zamelt vuil in en probeert stranden schoon te houden. Soms krijgen de kinderen een Zumba les, doen ze leuke spelletjes zoals stoelendans en maken ze samen muziek. De lokale personeelsleden werken er met enthousiasme en veel plezier. De interactie tussen de kinderen is prachtig om te zien.

De stichting wil met haar duurzaam en sociale creatieve projecten proberen te voorkomen dat kinderen met een beperking stil in een hoekje blijft of komt te zitten. De ouders en de gemeenschap kunnen zien wat deze kinderen, en vooral na een (intensieve) periode van creatief onderwijs, allemaal kunnen. Ze staan soms met verbazing te kijken omdat ze niet verwacht hadden dat hun kind, ondanks hun lichamelijke of geestelijke beperking, iets zou kunnen creëren.

Werken aan zelfredzaamheid

Creatieve educatie en muzikale ontwikkeling hebben hoe dan ook een positief effect op de kinderen. Niet alleen hun fijne motoriek en focus groeien, maar ook hun persoonlijke ontwikkeling en zelfvertrouwen krijgt een boost. Hopelijk leren ze zelfstandiger en meer zelfredzaam te worden. Helaas hebben sommige kinderen te lijden onder een hele zware beperking. Daar zal in de toekomst nog een apart programma voor worden opgezet.

Maar de kinderen die fysiek en mentaal meer aan kunnen, leren hoe zij bruikbare en duurzame (decoratieve) gebruiksvoorwerpen kunnen maken. In de winkel, die in de (hopelijk nabije) toekomst speciaal voor de kinderen zal worden gerealiseerd, kunnen de handgemaakte gebruiksvoorwerpen en decoraties worden verkocht door de kinderen zelf. Op deze manier leren zij om hun eigen inkomsten te genereren.

De oudere kinderen kunnen op den duur helpen als klas assistent of met een andere taak, uiteraard tegen een salaris. Een mooie manier om werkgelegenheid te creëren. Vooral voor de oudere kinderen is dit een waardevolle combinatie voor het vergroten van hun (arbeids)kansen binnen de Indonesische samenleving/economie.

Uitdagende sponsoracties

De stichting steunt ook het opvanghuis Ikang Papa in Gianyar (Bali), waar zo’n veertig kinderen en jongeren met een lichamelijke en/of geestelijke beperking verblijven. Ook voor hun persoonlijke ontwikkeling is het belangrijk dat zij voldoende creatieve lessen aangeboden krijgen. Maar voor de groei en continuïteit van dit en hopelijk in de toekomst nog meer duurzaam sociale projecten, heeft de stichting blijvend financiële middelen nodig.

Regelmatig worden inzamelingsacties georganiseerd door de stichting of door supporters die hun steentje willen bijdragen, zoals charity runs, fietsacties of creatieve acties. Dewi zelf is iemand die ook wel van een uitdaging houdt. Eerder heeft zij de Mount Everest Basecamptrek via drie bergpassen (5500m) in Nepal en de Kilimanjaro (5895m) als inzamelingsactie beklommen. In maart 2020 had zij als inzamelingsactie het beklimmen van de Mera Peak (6476m) in Nepal, maar helaas heeft zij deze uitdaging door Corona voortijdig moeten staken. Overigens vlogt Dewi ook voor de Wereldwijven over haar avonturen. Niet alleen de beklimming van de Mera Peak moest gestaakt worden, ook moest in maart 2020 het creatief educatief centrum haar deuren tijdelijk sluiten vanwege de maatregelen die de Balinese regering nam in de strijd tegen Corona.

Kinderen onderwijs

Coronaperikelen

De stichting wilde geen enkel risico nemen in verband met de veiligheid en gezondheid van de kinderen (en diens ouders). Het gaat om een kwetsbare groep. De kinderen worden normaliter met de auto opgehaald en weggebracht. Een auto zit dan gauw vol. De kinderen krijgen intensieve begeleiding, vaak is lichamelijk contact nodig voor die kinderen die hulp nodig hebben bij de creatieve lessen (denk aan hulp bij vasthouden van een schaar, hulp bij tekenen, of bij spelletjes). Het gaat ten slotte om kinderen met een beperking die veel dingen (nog) niet alleen kunnen. Niet alleen helpen de begeleiders de kinderen, ook helpen de kinderen elkaar en helpen de begeleiders elkaar. Het in acht nemen van de anderhalve meter is dus niet altijd haalbaar.

De creatieve lessen online geven is niet mogelijk. Waar de kinderen wonen is slecht Wifi beschikbaar en ze hebben geen goede technische middelen tot hun beschikking. Het doel van de stichting is om de kinderen in groepsverband en in een sociale omgeving samen te laten leren, waarbij intensieve begeleiding nodig is van de begeleiders die met alle geduld aan de kinderen uitleggen hoe ze van materiaal iets kunnen creëren. Het leren omgaan met materiaal en verschillende voorwerpen die hierbij nodig zijn, is via digitale weg niet makkelijk en wellicht gevaarlijk. Ook is les geven op individueel niveau geen optie, juist vanwege de sociale interactie met andere kinderen en het groepswerk, of de groepsspelletjes. Het bestuur heeft ervoor gekozen om, ook in deze omstandigheden, niet af te wijken van haar beleidsplan.

Als de scholen weer open gaan

Het lokale personeel van het creatief educatief centrum heeft wel enkele keren een huisbezoek gebracht bij de kinderen en teken materiaal, cadeautjes en voedselpakketten uitgedeeld. Ook checkt de lokale manager regelmatig hoe het met de kinderen gaat. Op de Facebookpagina en Instagram account kan je de filmpjes bekijken.

De creatieve lessen zullen binnenkort gelukkig worden hervat omdat de scholen weer opengaan. Mogelijk eerst nog even met minder kinderen per groep maar dan kunnen ze zich in ieder geval weer op creatieve manier uitleven. Het plan om een muziek therapeutisch project op te starten ligt er ook nog steeds. Het zou geweldig zijn om dat op korte termijn te kunnen uitrollen.

Wil jij bijdragen?

Wil jij een donatie doen aan deze stichting? Klik dan hier. Jouw bijdrage gaat volledig naar de projecten van de stichting.

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Stichting creatief hart. Check, LIKE en volg ons op Facebook of Instagram. Hier wordt wekelijks de voortgang van de kinderen gedeeld via foto’s en video’s. Voor meer uitgebreide informatie over de projecten, kijk dan de website van stichting Creatief Hart.

Over dit Wereldwijf: Dewi Deijle - Nederland

Als schrijfstere en vlogger bij De Wereldwijven stel ik mijzelf graag aan jullie voor. Ik vlog en schrijf vanuit Indonesië en Nepal. Ik ga enkele avontuurlijke en actieve reizen beleven, en jullie gaan kennismaken met de kinderen met een beperking op Bali. Benieuwd naar mijn activiteiten? Bekijk dan snel mijn vlogs en artikelen.