Een puppy op een dienblaadje?

Epoxy resin is geweldig spul. Je mengt vloeistof nummer een bij vloeistof nummer twee. Als je dat in de juiste verhoudingen doet en daarna goed mengt, dan ontstaat er een glasharde substantie. Voeg je voor het hardwordings-proces een kleurstof toe, dan kun je de meest fantastische dingen fabriceren. Het werkwoord ‘kunnen’ geeft hier slechts het potentieel aan, het is geen garantie voor succes! Waarvan akte.

De epoxy resin begint te bubbelen en er komt stoom vrij. Oooo, dit gaat niet goed! Vol schrik en met open mond aanschouw ik als een lamgeslagen vogeltje het drama. Zucht. De laag bruisende epoxy verandert langzaam in een onaantrekkelijk stuk blubber. Epic fail nummer 20, registreer ik in gedachten. Oefening baart kunst? Terug maar weer naar Youtube, mijn go to website, om de kunst van het epoxy resin onder de knie te krijgen…

MasterofNone

Mijn onderneming MasterofNone is opgezet met als doel het ondersteunen van organisaties in Maleisië die zich inzetten voor dieren. Mijn eerste samenwerking voor 2020 en 2021 is met K9 Happy Home. Ik doe een poging epoxy resin dienbladen te maken – met wisselend resultaat –  en ik lap oude stoelen op. De opbrengst van wat ik verkoop gaat naar K9 Happy Home.

Net als in vele andere landen in Zuidoost-Azië en overal ter wereld, hebben ook in Maleisië de zwerfhonden-en katten geen best leven. Op veel plekken zijn ze niet welkom en worden ze verjaagd. Dat gaat niet zachtzinnig. Als de overlast groot is, dan worden wilde honden gevangen en afgemaakt. Of verkocht en daarna opgegeten. Het aantal honden en katten dat elke dag weer moet zien te overleven, is groot.

Dierenasiel
Foto’s: Merel Nahuijsen

K9 Happy Home

Puva probeert daar wat aan te doen en vangt in Kuantan zwervertjes op in haar asiel. Omdat K9 Happy Home afgelegen ligt en geen naamsbekendheid buiten haar streek heeft, is het razend moeilijk voor Puva om aan sponsoren te komen. Het feit dat het grootste deel van de lokale bevolking in Kuantan moslim is en in theorie en uit principe niet om honden geeft, helpt haar zaak helaas niet.

‘Ben je er klaar voor?’ Ik kijk mijn dochter vragend aan. Na een rit van drie uur met de auto zijn we vanuit Kuala Lumpur aangekomen in Kuantan, aan de oostkust van het schiereiland van Maleisië. Een grote grijns op haar gezicht is haar antwoord en we stappen de auto uit, die is volgeladen met oude dekens en brokjes. Puva, de eigenaresse van K9 Happy Home staat ons op te wachten. Haar hartelijk welkom gaat verloren in het oorverdovende geblaf van 145 honden. De 60 resident katten zijn wat rustiger, gelukkig.

Dierenasiel

Voorzichtig zet ik de vijf weken oude pup op het epoxy dienblaadje. Hij piept en spartelt en werkt niet echt mee. ‘Kom op. Werken voor je voer.’, brom ik tegen hem. Dit hondje en zijn twee zusjes zijn bij ons in huis. Tijdelijk, tot we weer een ander thuis hebben gevonden. Gelukkig is dat in Kuala Lumpur en met de juiste marketingtechnieken niet moeilijk. Eindelijk blijft hij stil zitten en kan ik een mooie foto van hem maken. Ziezo. Kleine hondjes exploiteren voor de goede zaak? Ik draai er m’n hand niet voor om.

Rimpeleffect

De wereld wordt echt niet beter door mijn stoelen en dienbladen. Mijn extra centjes die elke maand naar K9 Happy Home gaan, zetten wel wat zoden aan de dijk, maar het blijft een spreekwoordelijke druppel op een gloeiendhete plaat. Het is een superleuke hobby, die ik naast m’n werk als editor doe.

Een changemaker? Zo zou ik mijzelf niet willen noemen. Waar ik wel heel blij van word, is de verandering die ik bij anderen zie, door mijn introductie van K9 Happy Home. Een man bijvoorbeeld, wiens kids koekjes gaan bakken en verkopen, voor de honden en katten van K9HH. Mensen die oude dekens voor de honden en katten doneren. Of een dame die een paar zakken hondenbrokjes meegeeft, nadat zij mij op een bazaar had gezien, waar ik mijn spullen verkocht. Die mensen, dàt zijn de changemakers.

Je kunt ook dit youtube filmpje bekijken om een kijkje te nemen bij K9 Happy Home!

Over dit Wereldwijf: Merel Nahuijsen - Maleisië

Apa kabar… hoe gaat het? Hi, ik ben Merel en bijna 23 jaar chronisch expat. Ik heb in Jakarta gewoond, in Sydney en sinds 2014 woon ik met mijn gezin in Kuala Lumpur, Maleisië, waar ik redacteur en schrijver ben voor een lokale website. In mijn vrije tijd maak ik epoxy resin borden waarvan de opbrengst naar hondenasiel K9HappyHome gaat #Instagram Masterofnonechairity. Mensen… die vind ik machtig interessant! Ik schrijf er graag over en ik hoop vele mooie verhalen over Maleisië met je te gaan delen.