Rianne uit Kenia: ‘Ontwikkelingshulp werkt pas als het gepaard gaat met oog voor het klimaat.’

door gepubliceerd op 1 maart 2021Tags: , , , ,

Om een leefbare toekomst voor iedereen te creëren is onderwijs nodig en kansen voor vooral de allerarmsten om op een duurzame manier een lever op te bouwen. Duurzaam betekent dat je er zelf goed van kan leven, en het klimaat er ook op vooruit gaat. 

Dit is zowel mijn eigen visie als die van Icare Sustainably International, een stichting die ik samen met enthousiastelingen van over de hele wereld run. Onze projecten richten zich op Kenia.

Wat is Icare?

Icare werkt aan die visie. Met leefbaar bedoelen we niet alleen de financiën, maar ook de leefbaarheid in je directe leefomgeving in de vorm van milieu en natuur. Wanneer ontwikkelingshulp niet gepaard gaat met ook oog voor het klimaat, creëer je namelijk lange-termijn problemen met korte-termijn oplossingen. Icare vecht dus voor duurzame ontwikkelingshulp.

Om handen en voeten te geven aan duurzame ontwikkelingshulp baseren wij onze project op de 17 Sustainable Development Goals opgericht door de Verenigde Naties. Die 17 doelen vormen wereldwijs de basis voor ontwikkelingsprojecten. Het doel is om ze te halen in 2030, en mits succesvol, is daarmee een eerlijke wereld voor iedereen ontstaan. 

Sommige van die doelen zijn super concreet zoals ‘geen honger’. Andere doelen zijn veelomvattender zoals ‘klimaatactie’ en ‘verantwoordelijke consumptie en productie’. Icare focust op twee doelen:

  • Goed onderwijs voor iedereen
  • Verminder ongelijkheid in de wereld

Onze projecten focussen op gemarginaliseerde groepen, wat de meest kwetsbare mensen in de samenleving zijn. Op die manier draagt Icare bij aan een betere toekomst.

Ontwikkelingshulp
Foto credits: Rianne Doller

Wat is een voorbeeld van een project van Icare?

Eén van onze projecten is de ‘SDGs for Schools Project’ samen met de organisatie ‘The World’s Largest Lesson’. Dit project voeren we uit op scholen van basis en middelbaar niveau. Via deze clubs leren leerlingen over de 17 doelen. Ook motiveren we de leerlingen hun eigen projecten te bedenken aan de hand van die doelen. Zo zien de scholieren heel snel hoe makkelijk het kan zijn zelf een bijdrage te leveren tegen klimaatverandering. 

We ondersteunen ze ook bij het uitvoeren van de projecten. Dit maakt de leerlingen trots omdat ze met hun eigen ideeën bijdragen aan een betere toekomst. Zeker omdat de projecten ook voor hun inkomsten kunnen zorgen. Voorbeelden van die projecten zijn het planten van bomen of het recyclen van plastic. De clubs is een les die de leerlingen hun leven lang niet zullen vergeten!

Hoe kan jij helpen!? 

Tot nu toe draait Icare 100% op vrijwilligers, zowel qua financering  van de projecten als tijd. Om de effectiviteit van onze projecten te vergroten zijn er fondsen nodig. Om die fondsen te kunnen werven willen we Icare laten registeren in Nederland.  Dit gaat via een notaris en komt met kosten. Voor die kosten zijn we nu met een inzamelingscampagne bezig. 

Wil je ons steunen? Doe dan een bijdrage bij onze Gofundme financieringscampagne

Wil je op de hoogte blijven van het werk van Icare? Volg onze facebook pagina en neem een kijkje op onze website!

Over dit Wereldwijf: Rianne Doller - Kenia

Hallo allemaal! Mijn naam is Rianne. Ik ben een studente internationale ontwikkelingshulp en stedelijk milieubeleid. Voor mijn laatste scriptie heb ik een half jaar in Kenia gewoond waar ik onderzoek deed naar wildparken en nomadische veehouders. Na mijn terugkomst in Nederland, besloot ik om weer terug te gaan. Het is zo bijzonder de kans te krijgen om in het buitenland te wonen en om andere culturen te leren kennen. Graag deel ik met jullie de grappige dingen die mij op reis zijn overkomen zoals het geflirt met mannen maar ook de serieuze onderwerpen over het leven van vrouwen daar.