Ben jij ook op zoek naar licht in de duisternis?

door gepubliceerd op 4 maart 2021Tags: , , ,

Ook al zijn de donkere dagen van de winter voorbij en is het bijna lente, we zitten nog steeds figuurlijk enigszins in de duisternis. Op het Westelijk halfrond horen we steeds: ‘We are not yet out of the woods.” In Nederland wordt er bijvoorbeeld wel wat versoepeld maar is het het einde van de tunnel toch nog net niet daar. Het blijft dus nog steeds een beetje donker de komende tijd…

Maar na een jaar Covid is ‘donker’ nou niet bepaald het woord waar je op zit te wachten. Licht is daarentegen een term die veel beter valt als het gaat om je humeur en gemoed. En nu we zoveel binnen zitten en de avondklok nog tikt, moet je het zelf een beetje licht en luchtig maken. Bovendien valt je interieur je meer op en zijn we en masse bezig met het upgraden van ons huis.

Op je gezondheid!

Natuurlijk spelen zonlicht en buiten zijn een grote rol in je geluksgevoel maar het juiste lichtplan in huis kan ook al een heleboel schelen. Hanglampen boven de tafel met warm licht, fijne spotjes als leeslampjes naast je bed of die mooie schemerlamp in de hoek als je een boek leest, licht is zo belangrijk voor sfeer en gemoed.

Licht bepaalt immers ons hele bestaan. Het beïnvloedt belangrijke hormoon- en stofwisselingsprocessen en geeft voor onze inwendige klok de maat aan. Deze inwendige klok bepaalt onze slaap- en waakfase, maar ook hartfrequentie, bloeddruk, en stemming. Het is een ritme van biologische processen in ons lichaam. Wetenschappelijke onderzoek heeft aangetoond dat het juiste licht op het juiste moment van de dag, een positieve invloed kan hebben en ondersteuning kan bieden op het welzijn en het gedrag van mensen. Hierin spelen de hormonen cortisol en melatonine een belangrijke rol.

Wanneer je te weinig licht krijgt omdat je bijvoorbeeld relatief veel binnen zit, kan je biologische klok verstoord worden en kun je als gevolg daarvan chronische vermoeidheid, een verstoord slaapritme of zelfs depressieve gevoelens krijgen. Goed licht heeft dus een gunstige uitwerking op je welbevinden en je gezondheid!

Licht als inwendige klok

Je biologische klok loopt trouwens bijna gelijk met de 24-uurs cyclus van de aarde. Het heldere licht, een ‘koude’ kleur, in de ochtend stimuleert je geest en bevordert je activiteit. Vanaf het middaguur als de zon langzamerhand ondergaat ondersteunen warme kleuren het lichaam en bereiden ze je voor op de nacht. Met dimmers van Directlampen kun je dit ritme aardig nabootsen.

Als je helemaal geen daglicht zou ontvangen, zou je dagritme zich aanpassen aan je eigen biologische klok. Dat betekent dat wanneer je een tijd lang in een kamer zonder ramen en dus zonder licht en zonder een klok zou verblijven, zou je biologische klok elke dag een kwartier tot een half uur verspringen. Binnen een maand kan je slaapwaak-ritme hierdoor volledig omdraaien en slaap je dus overdag en ben je ’s nachts wakker. 

Tijdzones en jetlags

Onze locatie op de aardbol kan ook een sleutelrol spelen in je dag- en nacht ritme. Anne-Marie Chang bestudeert aan de Penn State University welke invloed de omgeving heeft op de slaap. Mensen die dichtbij de polen gaan wonen, waar de dagen veel korter of juist langer zijn afhankelijk van de tijd van het jaar, passen zich uiteindelijk aan. Het lukt hen na een ‘wenperiode’ goed om een slaapcyclus van acht uur te houden. Maar mensen die op vakantie gaan naar dit soort gebieden of door tijdszones reizen, hebben daar veel meer moeite mee.

Zo herken je vast hoe moe en suf je kunt worden van een jetlag. ‘Je kunt je aanpassen aan de effecten van licht die afhankelijk zijn van je omgeving op basis van je eerdere blootstelling aan licht’, zegt Chang. Je kunt dus de effecten van een jetlag verminderen, door je biologische klok als het ware te verzetten. Een verschil van twee uur overbrug je door vier dagen voor vertrek een half uur tot een uur eerder het licht te zien en wakker te worden. Goeie tip voor als we weer kunnen reizen!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.