Ga jij nog fluitend aan het werk?

Ik weet nog goed dat ik elf jaar geleden voor het eerst de werkplek van mijn echtgenoot bij Google bezocht in New York City. Google was natuurlijk al hip and happening maar hun kantoor boven Chelsea Market sloeg alles. Glijbanen, loungekussens, masseerstoelen en om de zoveel meter een keukentje met heerlijke espresso, gezonde snacks en kleurige M&M’s. De lunchkantines waren ingericht met inspirerende kunst, quotes en designmeubels en je kon er alles krijgen.

Van sushi tot pokébowl en van verse tonijn tot ossehaaspuntjes. Alles geserveerd met een gezonde verse salade. Jonge mensen op slippers en in shorts en jurkjes stepten vrolijk door de gangen. En er was zelfs een afdeling die zich ‘alleen’ maar bezig mocht houden met ‘nieuwe ideeën.’ Ik keek mijn ogen uit en kon me niet anders bedenken dan dat het toch iedere dag een feestje was om hier te mogen werken. Inmiddels zijn we met z’n allen natuurlijk al een jaar nauwelijks of niet op kantoor geweest maar dat betekent niet dat werkgeluk er minder toe doet!

Werkgeluk

Voor veel mensen is zo’n droom-werkwereld niet de realiteit. Voor 55 en 80% van de werkenden onder ons is het normaal om werk te zien als iets noodzakelijks en niet persé iets wat we leuk vinden of waar we gelukkig van worden. We zwoegen de hele dag achter ons schermpje, ontspannen op de bank met een drankje of Netflix en proberen een juiste werk/leven balans te vinden. Werk is vaak ‘iets met stress’, noodzakelijk voor brood op de plank maar het staat lang niet altijd gelijk aan geluk in het leven…

Dat perspectief wordt echter niet ondersteund door de wetenschap. Sterker nog, er is wetenschappelijk bewijs uit studies over leiderschap, psychologie en management dat het niet alleen mogelijk is om geluk te vinden in je werk maar dat het ook nog eens heel goed is voor je gezondheid en welbevinden. 

Maar hoe voelt werkgeluk nu eigenlijk? Volgens The Science of Happiness hebben mensen die gelukkig zijn in het leven de volgende kenmerken: Ze voelen zich relatief vaak goed in hun vel en herstellen sneller dan anderen van tegenslagen. Ze hebben warme ondersteunden sociale contacten en geloven dat ze er toe doen in de wereld. Het is dus geen korte state of mind maar eerder een overkoepelende kwaliteit van leven, doorspekt met een scala van emoties. Inclusief boosheid, woede en stress. Maar happy people kunnen daar wel gewoon wat beter tegen.

Werkgeluk is het algemene gevoel van plezier op je werk en in staat zijn om waardig met tegenvallers om te gaan. Als je gelukkig bent op je werk heb je vaak vriendelijke en respectvolle relaties met collega’s, medewerkers en klanten. Je bent creatiever en effectiever in het oplossen van problemen, productiever en innovatiever en je zult sneller stappen maken in je loopbaan. Geluksvogels voelen zich meer betrokken bij de organisatiedoelen en vinden meer flow en betekenisgeving in hun werk. Ze zien het grotere plaatje en kunnen beter tegen conflicten en de stress van alledag. Een gelukkige werknemer weet dat het werk er toe doet. Voor zichzelf maar ook voor de organisatie.

Het mes snijdt aan twee kanten

Het mes snijdt dus aan twee kanten. Want een gelukkige medewerker is ook voor bedrijven en organisaties een gamechanger

Gelukkige werknemers zijn meer betrokken en presenteren beter op alle fronten. Van gezondheid tot productiviteit en persoonlijke ontwikkeling. Volgens Gallup ervaren bedrijven met sterk betrokken teams een productiviteitstoename van 20%. En het Workforce Institute on Absenteeism zagen bedrijven een daling van het verzuim met 41% wanneer teams betrokken waren. Gemiddeld zullen sterk betrokken teams een omzetverbetering van 40% bewerkstelligen.

Google had dat vanaf de start van het bedrijf goed door en investeert heel veel in het werkgeluk van hun medewerkers. Maar ook J.W. Marriott van de gelijknamige hotelketen zei het al veel eerder: “If you take care of your people, your people will take care of your customers and your business will take care of itself.” 

Hoe zit iedereen eigenlijk in zijn vel?

Bij veel organisaties is echter helemaal niet bekend wat er daadwerkelijk leeft bij medewerkers. Hoe zit iedereen in zijn vel? Werkt iedereen dag in dag uit met plezier en passie? Hoe kijken ze tegen recente veranderingen aan? Haalt iedereen nog alles eruit wat erin zit? Dat soort vragen kunnen bedrijven vaak niet beantwoorden. Over het algemeen worden deze vragen een keer per jaar in het beoordelingsgesprek besproken. Of ze komen pas tijdens het exitgesprek aan bod. Maar hoe mooi zou het zijn om continu een beeld te hebben van de ontwikkelingen in de cultuur en bevlogenheid van medewerkers? 

Door systematisch te meten hoe medewerkers in hun vel zitten, weet je als leidinggevende of ondernemer waarop je kunt bijsturen. Dit stelt je in staat de juiste koers te blijven varen, concurrenten voor te blijven en de bevlogenheid onder medewerkers optimaal te houden. Door regelmatig te meten weet je ook preciezer waar je je tijd nu echt in moet investeren als het gaat om het welbevinden van medewerkers. En als werkomstandigheden veranderen, zoals het afgelopen jaar in de pandemie, is het misschien wel belangrijker dan ooit!

Maak het leuk en makkelijk!

Er zijn zeker vijf voordelen van een frequent medewerkersonderzoek van Solkie kost een medewerker maximaal vijf minuten om in te vullen. Online/mobile stel je ze leuke vragen en geef je je medewerkers de ruimte om hun mening te geven. Als leidinggevende of ondernemer kost je dat bijna geen tijd en je hoeft de antwoorden niet in een Excelsheet bij te houden want dat gaat automatisch. Het geeft overzicht en ruimte en aanleiding om eens een echt persoonlijk gesprek te voeren met medewerkers. Want een persoonlijk gesprek met mensen, dat blijft natuurlijk heel belangrijk!

Kortom, Solkie staat voor effectieve digitale medewerkersonderzoeken, die belangrijk zijn en wél leuk voor medewerkers om te maken.

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!