360 met de Wereldwijven: Heb jij al gestemd?

Stemmen als je in het buitenland woont, dat doe je per post. Je ontvangt een oranje envelop, een witte envelop en een stembiljet. Je stuurt het hele zwikkie met een kopie van je paspoort lang voor dat men in Nederland naar de stembus gaat naar de ambassade of naar het ministerie van Binnenlandse Zaken als je denkt dat de post op tijd bezorgd wordt vanuit jouw land.

Ikzelf heb een maand geleden gestemd op Sigrid Kaag omdat ik haar een wereldwijf vind, ik sowieso altijd op een vrouw stem, het tijd is voor een gelijke verdeling in de kamer en een Nederlandse premier, ik Europese eenheid belangrijk vind, het milieu voor mij een zeer belangrijk punt is en de jeugd wat mij betreft de toekomst heeft en dus onderwijs een van de speerpunten moet zijn.

Maar hoe zit dat met de rest van de Wereldwijven die overal op deze aarde wonen of gewoond hebben? Waar stem je op als je niet in Nederland woont en waarom? Welke maatschappelijke (wereld)thema’s vinden de wereldwijven? Of stem je niet?

Links, midden of rechts?

Patricia woonde jarenlang in Afrika. Sinds vorig jaar is ze terug in Nederland. ‘Ik heb in deze tijden van polarisatie vooral heel erg drang naar ‘de gulden middenweg’, dus stem ergens in het midden. Daarmee doe ik denk ik wel wat consessies wat betreft mijn idealen maar dit voelt toch het beste. Die idealen zijn denk ik voor een groot deel gevormd door de tijd die ik buiten Nederland heb door gebracht. Genuanceerder, meer begrip voor het standpunt van een ander, en het besef dat de aarde en mensen kwetsbaar zijn…’

Carole uit Australië stemt op Eelco Key van D66 omdat hij zich al jaren zich bezighoudt met opkomen voor belangen voor Nederlanders in het buitenland. De stemwijzer voor Nederlanders in het buitenland is een aanrader als je het nog niet helemaal weet.

Aisha is net geremigreerd uit Frankrijk en weet het echt nog niet. ‘Meestal stem ik links, maar ik vind ook dat er heel veel mooie beloftes worden gedaan, waarvan het grootste gedeelte niet realistisch is. Dat vind ik jammer want er zijn toch enkele dingen die ik erg belangrijk vind. Door alle beloftes is het voor mij dan lastig om duidelijk te krijgen wat echt de prioriteiten zijn van de partij in kwestie.

Stemmen op een vrouw

Bonny uit Oostenrijk heeft zeker gestemd in haar geboorteland. ‘Ik vind het belangrijk dat de partij waarop ik stem werkelijk kans heeft mee te kunnen besturen. De kleinsten vallen daardoor af. Helemaal rechts en helemaal links vallen voor mij ook af, want beiden te radicaal en/of onrealistisch in mijn ogen. Daarna heb ik de voor mij meest voor de hand liggende partijen (centrum) op een aantal thema’s bekeken. Voor mij zijn onderwijs, economie, wonen en klimaat van belang. Daarbij heb ik zeker ook gekeken naar de leiderschapskwaliteiten, ervaring en uitstraling van de lijsttrekker en me voorgesteld hoe deze het zou doen op het wereldtoneel. Ondanks reserves over de opstelling van de lijsttrekker in de toeslagen-affaire en onhandige manier van communiceren tijdens de corona-crisis, is mijn keus uiteindelijk niet anders dan anders geworden, namelijk VVD.

Overigens heb ik wel op een vrouw gestemd. Deels uit principe, maar vooral omdat deze vrouw heel verbaal sterk is en een goede afspiegeling van de NL-e maatschappij is.’

Karien remigreerde dit jaar uit Bali na jaren in het buitenland gewoond te hebben. Zij zou willen dat ze meerdere stemmen had. ‘Omdat we toch altijd een coalitieregering hebben zou ik wel op vier partijen willen stemmen… Dat zouden dan GroenLinks, D66, PvdA en PvdD zijn… Aangezien ik maar 1 stem heb neig ik naar GroenLinks alhoewel ik ook gecharmeerd ben van Sigrid Kaag, dus D66 kan ook nog. GroenLinks en D66 hebben het sterkste progamma op het gebied van duurzaamheid en dat heeft voor mij de prioriteit, verder ben ik ook redelijk links. Ik stem altijd op een vrouw en ik vind het leuk dat er zoveel inspirerende ‘wereldwijven’ bovenaan de kieslijsten staan dit jaar. Al stem ik niet op de lijsttrekker.

Een vriendin leerde me jaren geleden een trucje: stem op de vrouw die staat op de plaats die precies buiten het verwachtte aantal zetels van de partij valt. Misschien help je die dan net de kamer in! De bovenste vrouw komt er toch al wel in.

Barbara uit Italië maakt zich best een beetje zorgen om Nederland. ‘De ongelijkheid groeit, de aanpak van klimaatverandering schiet tekort, er is steeds minder geld voor ontwikkelingssamenwerking en misschien wel het meest pijnlijke vind ik de manier waarop met vluchtelingen wordt omgegaan. Hoe Nederland – in tegenstelling tot Duitsland en vele andere EU landen- consequent weigert 500 kinderen uit kamp Moria, die in erbarmelijke omstandigheden leven, op te nemen. Ik kan er met m’n kop niet bij en snap ook niet hoe (een groot deel van) de VVD en CDA achterban hier achter kan staan.

Ik heb ook het idee dat veel mensen niet inzien hoe problematisch ‘de Rutte doctrine’ (consequent achterhouden van informatie) is voor de democratie.
Gelukkig is er ook goed nieuws: er zijn meer vrouwelijke lijsttrekkers dan ooit!
En toch stem ik op een partij die geleid wordt door een man, omdat GroenLinks voor mij nu eenmaal het meest complete en toekomstgerichte verhaal heeft op de thema’s en waarden die ik belangrijk vind. En dan in het bijzonder Danielle Hirsch, want mijn stem gaat natuurlijk wel naar een vrouw.’

Marjolein uit Brussel stemt per definitie op een vrouw. ‘Omdat ik vind dat er meer vrouwen het land moeten besturen. Ik heb op Sigrid Kaag gestemd omdat ik erg in haar geloof, haar achtergrond, ervaring en manier van doen. Ik kan me zeker niet in alles vinden van D66 maar dat heb ik bij geen enkele partij. En deze komt er het dichtst bij in de buurt. Ik kan me het meest vinden in het gedachtengoed van rechtse partijen en vind milieu en onderwijs erg belangrijk.’

Of je stemt niet

Inga uit Guatemala stemt niet. ‘Om te beginnen woon ik in een land zonder werkend postsysteem, dus per post stemmen valt af. Er is geen ambassade en om bij het consulaat te komen zou ik 8 uur heen en 8 uur terug in de bus moeten zitten. Iets dat ik altijd al liever vermijd, maar nu nog extra aangezien COVID hier verre van onder controle is. Ik weet dat er mogelijkheden zijn om eventueel iemand in Nederland te machtigen, maar eerlijk gezegd volg ik de Nederlandse politiek ook helemaal niet. Al jaren niet meer. Misschien ben ik al te lang weg uit Nederland of is het omdat ik geen plannen heb om ooit terug te keren? Misschien is het gewoon luiheid en desinteresse omdat het te veel moeite kost en wellicht van alles een beetje, maar hoe dan ook: het houdt mij niet bezig…’

En ook Lisa uit Thailand stemt niet. ‘Ik stem sinds ik uit Nederland ben vertrokken niet meer. Bewust voor gekozen om er niet te willen wonen dus waarom dan stemmen?’

Esther uit Italië zou het liefst in Italië stemmen. ‘Ik woon hier. Dat hele idee van ‘Je blijft tóch Nederlander’, vind ik niet op gaan met betrekking tot stemmen. Van de politieke instabiliteit en ongelooflijk ouderwetse wetten die hier in Italië gelden heb ik in mijn dagelijks leven last. Ik vind dat we moeten stemmen daar waar we wonen, op lokaal en national niveau. Jammer dat dat (nog) niet kan in sommige landen.’

We hebben allemaal zo onze overwegingen om links, midden, rechts of niet te stemmen maar als je stemt, STEM DAN OP EEN VROUW! De wereldwijven zijn helemaal voor gelijkheid en die moet in de Nederlandse politiek zeker verbeteren.

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!