Rita woonde in 15 landen. Wat bracht die zwerftocht haar?

Tijdens de eerste dag van een cursus figuratief tekenen valt me een bijzondere vrouw op. Niet alleen vanwege haar prachtige verschijning, maar vooral vanwege het feit dat ze een ervaren kunstenaar is in een groep ‘beginners’. In de weken die volgen, leer ik haar steeds beter kennen. Waar een emigratie naar de Verenigde Staten voor mij de grootste verandering in mijn leven tot nu toe is geweest, is internationaal verhuizen voor haar jaarlijkse kost…

Inmiddels heeft Rita in maar liefst 15 landen gewoond en is ze een dierbare vriendin geworden. Helaas is ze nu weer vertrokken naar haar volgende bestemming. Graag deel ik haar verhaal met jullie allemaal, als inspiratie voor al die andere Wereldwijven die vaak de biezen moeten pakken. 

Zelfontwikkeling
Foto’s: Rita

Van Venezuela naar Egypte

Op 31-jarige leeftijd ontmoet Rita haar toekomstige man in Venezuela, waar ze opgroeit en in de olie-industrie werkt. Zijn werkzaamheden zijn maar van tijdelijke aard dus ze besluiten samen naar zijn thuisbasis in de VS te vertrekken. Al snel volgt er een overplaatsing naar Canada waar ze beiden bij hetzelfde bedrijf aan de slag kunnen. Echter bij de volgende verhuizing naar Egypte is het voor haar niet mogelijk om te werken en zo begint haar creatieve ontdekkingsreis.

Na iedere verhuizing zoekt ze een creatieve buurt om te wonen en neemt deel aan lokale cursussen om niet alleen haar talenten verder te ontwikkelen, maar vooral ook om nieuwe mensen te leren kennen. Zo heeft ze zich in Egypte in fotografie verdiept, ging ze in Milaan in de leer om de kunst van het portretteren te leren, stortte ze zich in Londen in een intense opleiding tot ballerina en studeerde ze interieurdesign in Houston.

Niet elke verhuizing pakt goed uit. Tijdens haar verblijf op de Filipijnen, kijkt ze met gemixte gevoelens terug. Niet alleen werd ze bestolen door haar schoonmaakster, deze vrouw bereidde ook nog eens een complot voor om haar te ontvoeren voor losgeld! Halsoverkop heeft Rita haar woonplaats moeten verlaten om in veiligheid gebracht te worden. 

Kunst en creativiteit

Haar leven is intens en hectisch en staat vaak in het teken van verandering. Kunst en creativiteit zijn hierin factoren die voor verbinding zorgen en altijd weer nieuwe mensen en ideeën op haar brengen, waar ter wereld ze ook is. Tijdens haar creatieve reis heeft ze zich ontwikkeld tot kunstenares met een grote liefde voor abstracte kunst. 

Wat de toekomst haar nog zal brengen? Vanwege COVID is ze momenteel teruggekeerd naar haar ‘thuisbasis’ in Minnesota en neemt ze nu de tijd te achterhalen waar haar thuishaven zal zijn en waar ze zich verder kan ontplooien als kunstenares. Als het weer rustig wordt in Europa zou het zomaar kunnen dat ze zich gaat settelen in Spanje, en ik ga dan graag op bezoek! 

Ben je benieuwd naar haar kunstwerken? Bekijk hier haar website.

Over dit Wereldwijf: Anne Honders - VS

Hi, ik ben Anne. In augustus 2019 zijn we het expat avontuur aangegaan en vanuit Den Haag naar Houston verhuist. De komende periode staat in het teken van reizen, fotografie, schilderen, schrijven, werk zoeken en uiteraard wennen aan een nieuwe cultuur. Wat de USA me gaat brengen ontdek ik elke dag een beetje meer en dit avontuur zal ik met jullie gaan delen!