Zinderend verlangen en hoopvol optimisme in India

door gepubliceerd op 27 maart 2021Tags: , , , , ,

Waarom zou je dat doen? Een volkomen goed leven in Nederland voor een paar jaar ontmantelen en de boel verschepen- naar India nota bene. Het is ons een beetje overkomen: als zo’n avontuur op je pad komt, kun je toch moeilijk ‘nee’ zeggen? Ik zou me altijd hebben afgevraagd hoe het geweest zou zijn. Natuurlijk wisten we toen nog niet hoe bont het zou worden, met covid enzo. Gelukkig maar, dan hadden we de sprong nooit gewaagd- en veel gemist. Mooie ervaringen en moeilijke evengoed. Het principe van avontuur is dat je niet weet hoe het afloopt. En dat is dus maar goed ook.

Wie wel eens in India is geweest weet dat dit land zonder enig voorbehoud al je zintuigen tegelijk binnen dendert. Altijd. Overal. Een Indiase vriend zei vooraf: het is daar geweldig. En nooit stil. Hij lachte erbij en ik ook. Ik had geen idee wat ‘nooit stil’ was- maar dat realiseerde ik me toen nog niet…

India
Foto’s: Charlot Teng

Why worry?

Rust nemen, zonder dat de omstandigheden er naar zijn, is iets wat ik hier leer. Ik ben er nog niet echt goed in, maar krijg wel het goede voorbeeld. Mannen die midden op een kruispunt in alle rust de krant door nemen. En laatst zag ik twee vrouwen op gammele stoeltjes gezellig zitten kletsen met om hen heen afval en zooi- waar ze zich volstrekt niet aan stoorden.

Kun jij dat? Pauze nemen, terwijl er een berg werk op je wacht.

Het eerste waar ik ontzettend van onder de indruk was in India, is het vermogen van mensen om met opgeheven hoofd, gracefully hun leven te leiden, onder allerlei omstandigheden. It ain’t what you do, it’s the way that you do it. Bij ons is wat je doet belangrijk- en wanneer- hier hoe je iets doet- en met wie.

Mensen zijn beter in de situatie accepteren zoals die is, om in de tussentijd hoopvol en positief naar de toekomst te kijken. Als je mensen vraagt hoe het er morgen uit zal zien, krijg je een hoopvol antwoord. Als je behoefte hebt aan een realistisch antwoord, iets waarop je kunt plannen, is dat soms frustrerend… Maar meestal is het vooral prettig om omringd te worden door mensen die de toekomst positief tegemoet zien. Als het eenmaal zover is, heb je het er toch mee te doen. Why worry?

India

Het belang van community

Langzaam verdiept het zicht op India zich beyond the obvious. Dat is leuk aan een tijd in een vreemd land wonen. Wereldwijf Dorine schreef eerder hier op de Wereldwijven een treffend stuk over communities in India en hoe warmhartig en ijskoud die kunnen zijn. Het resultaat van eeuwen verdeel en heers, vermoed ik, en ook nu nog handig om dit immense land met 1,3 miljard inwoners een béétje in het gareel en de verhoudingen helder te houden.

Je ontkomt er hier niet aan om te zien hoe hartverscheurend ongelijk het verdeeld is in de wereld en dat de weg naar meer gelijkheid nog lang en heftig zal zijn. Sinds de lockdowns is het er, trouwens, niet beter op geworden- zie ook de blog van Marie-Gon. Dé weg uit armoede is natuurlijk scholing- wat hier gelukkig voor steeds meer jongens en meisjes toegankelijk is- maar ook: netwerk, wat nog steeds ontzettend exclusief is. Een grondig bewaakte grens die steeds opnieuw verstevigd wordt door familiebanden, de juiste kennissenkring en zorgvuldig gekozen huwelijkspartners. Zo’n driekwart van de huwelijken is hier gearrangeerd, meestal tot tevredenheid van alle betrokkenen. Wie weet beter wat goed voor je is dan je ouders?

Buiten de eigen community is de ambitie grenzeloos en de concurrentie hevig, daarvan is iedereen zich bewust. Jonge mensen kiezen het beroep dat de meeste zekerheid biedt op een stabiele toekomst, meestal medicijnen of iets in de IT. Waar je hart sneller van gaat kloppen, kun je altijd nog in je vrije tijd doen. Overigens staan de verhoudingen wel onder druk. 600 miljoen (!) jonge Indiërs zien via de media hoe het er in de rest van de wereld aan toe gaat en hebben helemaal geen zin meer in de verdeling in de wereld zoals die nu is.

Wereldwijven

Een crisis als Corona zet de boel op scherp. Wie hoort bij ons en wie niet? Covid werd hier onmiddellijk gelinkt aan buitenlanders en vreemdelingen. Het is natuurlijk van alle plekken en alle tijden om de gelederen te sluiten zodra er gevaar dreigt. Maar ik vind het zo jammer! We leven- wereldwijd- vooral in onze eigen bubbel. Omdat het daar veilig lijkt, omdat je in elk geval hetzelfde denkt over wat veilig lijkt.

Behalve dan in een internationale gemeenschap, want daar kun je over dezelfde dingen echt heel anders denken. En dat is zó belangrijk. Begrijpen dat er andere manieren zijn om ergens naar te kijken. Benieuwd zijn naar mensen en hun verhalen. Dan zijn de dingen meestal zoveel minder onlogisch of gek als ze lijken. Daarom ook is DeWereldwijven.com zo’n tof platform.

Ik houd mijn ogen open en jullie op de hoogte. Ik ben van plan om de komende tijd te schrijven over perfectie-stress, vrouwelijkheid, beleven met al je zintuigen (India is dan je land!) en hoe het is om te leven in een land dat vervult is van hoopvol optimisme, maar bijna doorbuigt onder de hoeveelheid mensen, verkeer, luchtvervuiling en lawaai.

Wil jij iets weten over India? Laat het me weten, als ik er iets zinnigs van weet of te weten kan komen, zal ik er over schrijven.

Over dit Wereldwijf: Charlot - India

Hoi! Ik ben Charlot. Met man en drie zoons verhuisde ik in 2019 van Utrecht naar Mumbai, India. Mumbai is een stad die zindert van verlangen, optimisme en hoop op een betere toekomst. Het is het economisch hart van India en thuis voor Bollywood. Ik kijk hier mijn ogen uit! In mijn blogs vind je bespiegelingen op India die tegelijkertijd spiegeltjes voor het leven in Nederland zijn. Lees je mee?