Een troostdeken voor onze aarde

Met de UN Klimaatconferentie in Glasgow als stip op de horizon, werkt Gijsje van Bakel dag en nacht aan haar troostdeken voor onze planeet. Met deze ‘Comfort blanket for our planet’ wil zij de klimaattop bewijzen dat wij wereldwijd wel degelijk met elkaar kunnen samenwerken. ‘We hebben maar één planeet en we moeten samen werken aan een betere wereld’, aldus Gijsje. 

‘Dat het zo erg is; de gevolgen van de opwarming van de aarde. Dat realiseerde ik me pas echt na het zien van de film ‘A Life on Our Planet’ van David Attenborough. Volgens hem hebben we nog tot het jaar 2100. Dan houdt het gewoon op.  Die boodschap greep me zo enorm aan. Ik heb gehuild, wel een week lang.’

‘Elke keer als ik erover sprak, stroomden mijn tranen weer.’

Ze geeft aan van nature niet zwaarmoedig te zijn of een piekeraar. ‘Maar ik moest wel iets met dat gevoel en ik wilde dat omzetten naar iets positiefs. Een signaal afgeven aan de hoge heren. De grote beslissingen worden immers daar genomen. In de top gebeurt het. Maar de wereld zit vol ego’s en de grootste drijfveer bij beslissingen is vaak geld. ‘Ikke, ikke, ikke… als ze dat eens konden loslaten.’ 

Geitenwollen sokken stadium voorbij

Ze is ervan overtuigd dat mensen wereldwijd de bereidheid hebben om samen te werken aan een beter klimaat en een schonere planeet. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, of je arm of rijk bent. Vroeger had die strijd voor het milieu een ‘geitenwollen-sokken-imago’. Dat stadium zijn we allang voorbij. Het is twee voor twaalf en de bewustwording dat we allemaal onze bijdrage kunnen én moeten leveren, groeit gelukkig nog steeds. ‘En dat hoeft niet altijd heel groots te zijn. Je kunt het ook klein houden door je afval te scheiden, materiaal opnieuw te gebruiken of kritisch te zijn op wat je eet en drinkt.’ 

 ‘Als wij goed zijn voor onze aarde, is de aarde ook beter voor ons. Daar ben ik van overtuigd.’

Haar woonkamer staat volledig in het teken van haar missie.  Ze glundert als ze vertelt dat er ook internationaal steeds meer aandacht is voor haar project en ze hoopt echt dat het deken samengesteld zal zijn uit lapjes van over de hele wereld. ‘Een dame uit Bulgarije schreef me dat een klasje van een kinderdagverblijf momenteel werkt aan lapjes voor het deken. Zulke initiatieven, dat is toch fantastisch!’

Changemaker
Changemaker

Lapjesdeken van de wereld

Van huis uit thuis in grafisch ontwerp en webdesign, roept ze via haar website comfortblanketforourplanet iedereen op om een bijdrage te leveren in de vorm van een lapje van 11 x 11 cm. Haken, breien, knopen, vilten, alles mag. Inzenden kan tot 29 september a.s. 

Als ik vraag naar haar ultieme doel, denkt ze even na. ‘Ik haal zoveel voldoening uit dit project. Ik kan me er echt in onderdompelen, ik vergeet de tijd en het geeft me energie. Ik hoop dat ik op deze manier kan bijdragen aan een betere wereld. Mijn wens is een immens grote troostdeken aan de klimaattop tonen en dus aan de wereld. Al moet ik een sporthal huren om de lapjes aan elkaar te zetten en een containerschip naar Glasgow. Ik doe het. Ik kan de klimaatklok niet in mijn eentje terugdraaien, maar ik kan er met dit project wel aandacht voor vragen en bewijzen dat we wereldwijd samen kunnen werken. Het is nog niet te laat.’ 

Documentatie in beeld en geluid

Edith van Zalinge, journalist en camjo, is recent begonnen aan een documentaire over Gijsje en haar missie op weg naar Glasgow, met het bezoek aan de klimaattop als hoogtepunt. De eerste beelden stelden zij aan ons beschikbaar.

Alle lapjes van het deken – veelal kunstwerkjes op zichzelf- heeft ze afzonderlijk op de foto vastgelegd. Ze zou de foto’s graag willen bundelen en uitgeven in boekvorm. ‘Als kijk- en bladerboek en met alle namen van de mensen die aan dit project hebben meegewerkt.’ Voor dat laatste heeft ze helaas nog geen budget, maar Gijsje is vol vertrouwen ‘Ik ben een optimist; ook daar komt vast een oplossing voor.’ 

De film ‘A Life on our Planet’ van David Attenborough is te zien op Netflix. 

Na 6 jaar te hebben gewerkt in Kenya en Tanzania als expert op het gebied van drinkwater, zette ik in januari 2019 voet terug op Brabantse bodem. Ik switchte mijn carrière en werk nu met veel plezier als Export Sales Manager Afrika bij een fabrikant van geneesmiddelen, voedingssupplementen en desinfectants voor de veterinaire sector. Ik schrijf graag over mijn observaties in mijn werk, dagelijks leven en multi-culturele relatie. Ik trouwde in 2017 met mijn Swahili man, Dulla.