Ik ga op reis en ik neem mee…

door gepubliceerd op 20 april 2021Tags: , , , ,

Weet je het nog? Je koffer pakken, op naar Schiphol en uitgelaten op reis? Heb je alles? Je paspoort, je ticket(s), creditcards, zonnebrand, je bikini, wandelschoenen, je make-up tasje voor op reis? Het is namelijk nogal lang geleden…

Ruim een jaar geleden was reizen nog een noodzakelijk recht en vlogen we met z’n allen de wereld over. Steeds vaker, steeds verder, steeds goedkoper. Waren er wereldwijd in 1950 nog slechts 25 miljoen internationale toeristen, in 2019 waren dat er 1,3 miljard. Dat is eenzesde van de wereldbevolking. En over tien jaar zullen dat er 1,8 miljard zijn, berekende de Wereld Toerisme Organisatie van de Verenigde Naties. 

Een stuk minder ontspannen

En ineens stond deze hele reismachine stil. Inmiddels gaan reisbureau’s failliet, hebben de vliegtuigmaatschappijen het ongekend zwaar, wordt personeel in de toerisme industrie ontslagen en focust de reisbranche zich op herbezinning en verandering. 

Want kunnen we na deze pandemie eigenlijk nog wel en masse op vakantie zoals we dat voorheen deden? Hoe staat de wereld er voor komende zomer? En is corona er in de herfst niet gewoon weer met alle beperkingen van dien? Het is niet zo vanzelfsprekend meer dat je zo maar zonder bijgedachten een verre reis gaat maken. Virussen, bacteriën, vaccinaties, overheidsadviezen en -maatregelen. Het is allemaal ineens een stuk minder ontspannen.

Maar dat de reisbranche even stilstaat zodat de wereld op adem kan komen, lijkt ook goede kanten te hebben. Het toerisme in Amsterdam bijvoorbeeld liep de spuigaten uit, maar ook in Cinque Terre, Italië zag men de miljoenen toeristen per jaar liever gaan dan komen. Het massatoerisme ligt dan ook terecht onder vuur. De prijsvechters die je voor 50 euro naar Rome vliegen zijn gewoon niet meer houdbaar. Verre reizen zijn uit de gratie want je kunt voor het milieu nu eenmaal beter dichterbij huis blijven. De crisis biedt kansen voor verandering en vernieuwing en het is het moment om alles anders aan te pakken. Slimmer, schoner, duurzamer, met aandacht voor mens, milieu en maatschappij is het devies.

Het ‘nieuwe’ reizen

Of pakken we de draad gewoon weer op waar we gestopt zijn een jaar geleden? Want alhoewel Rutte nog vroeg géén buitenlandse zomervakanties te boeken, vliegen de aanbiedingen je momenteel om de oren. Lage prijzen, hoge kortingen, minimale aanbetaling, flexibel boeken, gratis annuleren en repatriëring-garantie. Reizen zit inmiddels zo in ieders bloed.

Maar wat kun je zelf doen om het reizen zo aangenaam mogelijk te maken voor de mens en de wereld? 

1. Blijf in de buurt. Ver weg is lang niet altijd beter. Dichtbij is dat zeker wel voor het milieu.

2. Ga lekker weg in eigen land. Er zijn zoveel mooie plekjes in Nederland die je kunt bezoeken. 

3. Reis met de trein. Ook al doe je er iets langer over, het is beter voor het milieu en je kunt nog eens genieten van je reis en het uitzicht.  

4. Ontspan en geniet van de reis naar je bestemming. Lees een boek, droom weg. 

5. Pak light en maak keuzes, je kunt nu eenmaal niet je hele garderobe en make-up collectie meenemen op reis. En een lichter vliegtuig is bovendien beter voor het milieu. 

6. Ga gezond en fris op reis. Zorg ervoor dat je uitgerust bent, je niet ziek het vliegtuig in stapt en geen stress hebt. Beter voor jou, fijner voor iedereen om je heen. 

7. Vermijd kuddegedrag, draag een facemask als het nodig is en neem handsanitizer mee. Veilig voor jezelf en iedereen om je heen. 

8. Reis verantwoord en bewust. Een keer per jaar drie weken op reis is beter dan drie keer per jaar een weekje. 

Op reis gaan is inspiratie, biedt nieuwe ontmoetingen, vergroot je bewustzijn, maakt het leven leuk, is iets om naar uit te kijken, geeft eindelijk rust en ontspanning… En biedt inkomsten aan veel landen en inwoners die dat hard nodig hebben. Als we allemaal ons steentje bijdragen en bewust, duurzaam en veilig reizen, kunnen we hopelijk zo snel mogelijk die mooie wereld weer ontdekken! 

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.