Wat de pandemie mij bracht is van onschatbare waarde!

Voor menigeen was of is Corona een beproeving. Het kan echter, zoals met alles, ook een kans zijn. Wouter van Noort, journalist van NRC, schreef kortgeleden over de opluchting die hij voelde tijdens de eerste lockdown toen de burn-out-maatschappij in één klap tot stilstand kwam. ‘Alle ruis viel stil en maakte ruimte voor focus en rust’.

Hij leerde een waardevolle les. ‘Hoe radicaal je omstandigheden ook veranderen, geluk moet je niet in die omstandigheden zoeken maar in jezelf’. Voor mij is het toverwoord verbinding. Verbinding met anderen en verbinding met jezelf.

Vriendschap
Foto’s: Yvonne Janssen

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Ik schrijf deze column aan de vooravond van voor mij twee belangrijke nationale dagen. De eerste is 4 mei. De dag dat we twee minuten stil zijn om te herdenken en nooit te vergeten hoeveel schade haat en onverdraagzaamheid kunnen aanrichten. De volgende dag is 5 mei, waarop we vrede en vrijheid met elkaar vieren. Iets wat we nooit als vanzelfsprekend of voor lief mogen aannemen. Want zoals Sigrid Kaag, partijleidster van D66, vandaag op de internationale dag voor de persvrijheid zei, ‘Wat niet op waarde wordt geschat, kan verloren gaan’. Dit naar aanleiding van de toename van een anti-journalistieke beweging, opgehitst door populistische politici. ‘Feitelijke en objectieve verslaggeving is onmisbaar voor de democratie’.

Ik ben mens omdat jij mens bent

Deze maand is het thema bij de wereldwijven Together we are better. Ik zou dit thema willen vertalen naar het gedachtengoed van de zuiderlijk Afrikaanse filosofie Ubuntu, wat inhoudt dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Ik ben mens omdat jij mens bent. Het komt erop neer dat je niet afgunstig moet zijn, omdat andermans rijkdom, succes of geluk ook op jou afstraalt. En omgekeerd, dat je niet blij moet zijn als het een ander slecht gaat, die persoon ziek wordt, ongelukkig is, of zelfs gemarteld wordt omdat ook die pijn jou uiteindelijk zal raken. Richard Stengel schreef hierover in het boek Mandela’s Way: Fifteen Lessons on Life, Love and Courage, waarin hij de lessen uit zijn gesprekken met Mandela uiteenzet. Mandela is mijn grootste inspiratiebron en ik vind die levensovertuiging zo mooi, dat ik het woord Ubuntu op mijn enkel heb getatoeëerd.

Lockdown gaf ruimte

Een oud-collega zei me ooit: ‘Jij bent één en al verbinding.’ Ik denk dat dat inderdaad een kernwaarde van me is. Terugkijkend op de lockdown en wat deze mij gebracht heeft sinds ik vorig najaar in Utrecht ging wonen, dan voel ik veel dankbaarheid. Dankbaar voor de tijd die ik had om mijn nieuwe appartement in te richten en dat ik mij kon focussen op mijn nieuwe carrièrestap met veel verantwoordelijkheid en zingeving. Dankbaar dat ik ook in lockdown erin ben geslaagd verbinding met mensen te maken én te houden.

Ik heb eindeloze wandelingen om de Singel gemaakt met oude en nieuwe bekenden. Tijdens mijn dagelijkse hardloopronde werd ik aangemoedigd door verkeersregelaars, zwervers, mede-hardlopers, schilders en toeterende automobilisten. Spontane avonden borrelen, eten, zingen en dansen met vrienden en nieuwe buren eindigden door de avondklok meer dan eens in een logeerpartij. Samen gezellige zonnige middagen op de stijger aan het water. Maar ook fijne sporadische ‘uitjes’ naar kantoor voor kennismakingsgesprekken met nieuwe collega’s en, héél veel videobellen. Voor werk natuurlijk maar ook met mijn internationale netwerk van familie en vrienden, met name in Mexico, waardoor zij heel dichtbij voelden. 

Caring is sharing

Ik heb deze extra tijd benut om te gaan drummen, zingen en mijn Spaans te verbeteren met een docent uit Nicaragua. En ook heb ik veel aan selfcare gedaan: een manicure, pedicure, de kapper, holistische massages en zelfs een chakra healing in mijn huiskamer. Behalve verbinding met mijzelf, zocht ik ook verbinding met de ander. Een gezellig wekelijks praatje met het meisje aan de kassa van de Albert Heijn. Of ik trakteer de daklozen, die regelmatig langskomen bij mijn koffietent, op koffie en wat lekkers en heb dan vaak een leuk gesprek met hen.

Dit jaar heeft voor een verschuiving gezorgd. Waar eerder de kwantiteit van veel en vaak sociale contacten de boventoon voerde, is dat nu de kwaliteit van meer intieme momenten met mijn geliefden geworden. En ik moet zeggen dat die focus me goed bevalt en diepere connecties brengt. Hoewel óók ik blij zal zijn als alles weer normaler wordt, zal ik positief op deze bijzondere tijd terugblikken. En dat komt vooral door alle mensen in mijn leven die het zo de moeite waard maken, no matter the circumstances. Dat is goud waard!

Vriendschap

Van human doing naar human being

Dankzij dit denken vanuit mogelijkheden, overweeg ik om, zodra mijn huurcontract afloopt, mijn spullen op te slaan en dit concept van ‘thuis’ werken een nieuwe invulling te geven. Op een mooie en zonnige plek ergens in de wereld (liefst aan zee) met in achtneming van de dan geldende coronaregels. Terug naar de basics of life. Genieten van één zijn met de natuur en ruimte maken voor spiritualiteit en mindfulness. De focus leggen op human being in plaats van human doing. Als er een mogelijkheid is om dat te doen, is dat nu.

‘Emancipate yourselves from mental slavery. None but ourselves can free our minds.’ – Bob Marley

‘Cause being free is a state of mind.’– Lenny Kravitz

Over dit Wereldwijf: Yvonne Janssen - Nederland

Hallo! Na een buitenlandavontuur in Mexico woon ik inmiddels aan de Oudegracht in Utrecht. Ik begeleid het bestuur van een pensioenfonds bij hun duurzaam investeren strategie. Daarnaast ben ik verbonden aan Giving Back, een organisatie die jongeren met een cultureel rijke achtergrond verbindt aan rolmodellen om hen te begeleiden naar een mooie studie, een goede baan en een kansrijke toekomst.