Het mooiste cadeau voor een moeder

Afgelopen zondag was het moederdag. In Nederland raakt dit niet echt langer de kern maar wordt het een commercieel opgelegd item. Althans, zo voel ik dit als moeder en dochter elk jaar meer en meer. 

Zeker nu ik mezelf inzet voor moeders en hun kinderen te Java. En ja, daar kennen ze ook het begrip Moederdag. Echt aandacht wordt hier niet aan besteed merkte ik de afgelopen jaren. Logisch als je leeft bij de dag. Elke dag ga je als moeder op zoek naar middelen om de dag of misschien de week te overleven voor jezelf en je kinderen. Is er voldoende inkomen en is er voldoende voedsel? Is er een mogelijkheid voor mijn kind om naar school te kunnen gaan?  

Moeders voor moeders

‘I can do things you cannot do, you can do things I cannot do, together we can do great things.‘, luidt een quote van moeder Teresa. Ik ben zeker geen moeder Teresa. Wel kan ik ondersteunend zijn in het proces van anderen om te overleven als moeder en dochter. Zij pakken de kans aan en samen komen we er zeker wel. 

 Maar hoe vieren we nu samen Moederdag in dit Corona jaar? Ik vroeg het mijn vriendinnen die, net als ik, genoeg geld te besteden hebben. Gaan de kinderen ons weer prachtige bloemen sturen of wordt het een sieraad? Hebben we dat echt nodig? Zullen we onze kinderen dit jaar eens vragen om de moeders in Indonesië te steunen? Dat bleek een goed plan en veel vrienden om me heen steunden mijn idee. 

Het mooiste cadeau

In Indonesië vroeg ik mijn partner, Gunawan, wat een mooi cadeau zou kunnen zijn voor moederdag. ‘Zoals een kind op de wereld komt, naakt en zonder rijkdom, zal het als volwassenen de aarde weer verlaten.’, was zijn uitspraak. Het mooiste cadeau voor een moeder is een Sarong vertelde hij mij. Het volgende verhaal in de reeks van mooie verhalen volgde.

De traditie in Indonesië is dat een kind na de geboorte wordt gehuld in een sarong en daar gedurende de kindertijd overal mee naar toe genomen wordt. Als men ouder wordt is het belangrijk dat je een sarong in huis hebt voor de dag van overlijden. Rijk en arm wordt opnieuw direct na het overlijden in een sarong gewikkeld. Maar wat als je geen sarong in huis hebt? Daar praten mensen uit schaamte niet over. Dus hebben wij in mijn vriendenkring besloten dit jaar voor Moederdag een sarong te vragen voor de oudste moedertjes in de kampung. Deze sarongs werden zondag 9 mei uitgedeeld aan wel 100 oudjes.

Wat waren ze trots op dit mooie Moederdag cadeau! En wat voelde ik mezelf toch gelukkig met alle hartverwarmende reacties om me heen van vrienden, collega’s en familie. Er is zeker nog een gevoel van saamhorigheid in Nederland. Gelukkig maar. Corona of niet, samen komen we er wel…

Over dit Wereldwijf: Mary van der Zijden - Nederland

Mijn naam is Mary van der Zijden en ik ben in 1961 geboren in Nederland. Na de HAVO volgde ik de Pedagogische Academie waar ik in 1981 afstudeerde. Ik ben moeder van 2 dochters van 28 en 25 jaar. In 2017 is mijn stichting in Java opgericht. Op dit moment ben ik werkzaam als leerkracht in Nederland.