YEAH, we mogen weer reizen!

We hoorden het deze week allemaal goed! Het luchtruim boven Nederland gaat weer open. Veel landen kleuren weer groen of geel. Op 15 mei klinkt het startsein voor een heerlijke zomer waarin we weer (weliswaar beperkt) in persoon kunnen genieten van andere landen en culturen.

Voor Mallorca, Ibiza, Formentera, de Griekse eilanden, Turkije en Portugal is straks de (thuis)quarantaine waarschijnlijk niet meer verplicht maar wat als je wat verder op avontuur wil? En hoe zit het met het testen? Want naar alle waarschijnlijk gaan de meeste reizen voorlopig toch nog gepaard met een aantal voorwaarden. Waaronder die negatieve PCR test met internationaal erkend reiscertificaat. 

Prikken en testen?

Zo moet je als je naar de Verenigde Staten reist (en dat kan vooralsnog alleen als je een Greencard of Amerikaans paspoort hebt) een negatief testresultaat niet ouder dan drie dagen kunnen laten zien. Bovendien zul je eenmaal in de Verenigde Staten aangekomen je opnieuw moeten laten testen en in veel staten minimaal zeven dagen in quarantaine moeten. Al wordt dat nauwelijks gecontroleerd… Terug naar Nederland staat er weer een test op het programma…

Wil je naar Kenia, dan dien je volgens wereldwijf Angela het resultaat van jouw PCR test vooraf digitaal in te voeren en ontvang je een QR-code op je telefoon. Dus dat is eigenlijk prima geregeld. Maar wil je het land verlaten, dan is het oppassen geblazen.

‘Overal in het land zijn testlocaties opgepopt die zeker niet allemaal bonafide en gecertificeerd zijn. Prijzen stijgen tot woekerhoogten en buitenlanders informeren elkaar via besloten expatpagina’s op Facebook over betrouwbare testlocaties, tarieven en de uitslagduur.’

Toch vervelend als je 150 euro betaalt en de uitslag komt nooit….

En Mindi uit Indonesië geeft aan dat als je het juiste visum (voor toeristen is het land nog niet open maar wel voor investeerders en familiebezoek) kan krijgen wel binnen kan komen maar alleen met een negatieve test voor vertrek. Na aankomst moet je dan nog steeds vijf dagen verplicht in ‘quarantaine’ in een hotel naar keuze. Overigens zit je vervolgens niet opgesloten en mag je gewoon boodschappen doen. Het lijkt volgens Mindi dan ook eerder op een economische steunmaatregel voor het land zelf. 

Wil je naar Thailand dan is dat volgens wereldwijf Hanneke nog steeds een dure en moeilijke tocht. Met vooral veel papierwerk! Je hebt namelijk een entree bewijs nodig via de ambassade om het land binnen te komen. En je hebt een negatief testresultaat nodig van maximaal 72 uur voordat je vliegt dat je een fit to fly document oplevert. Daarna moet je twee weken in quarantaine in een speciaal quarantaine hotel in Thailand. 

Guatemala heeft net als veel landen in Zuid- en midden Amerika nog code oranje of rood. Maar mocht dat binnenkort veranderen dan heb je volgens Inga die in Guatemala woont, nog steeds een negatieve PCR of Antigen test, afgenomen in een periode van maximaal 72 uur, nodig. Bovendien verandert het beleid nogal. Tot voor kort was er nog een App die je in moest vullen, de Health Pass, maar die blijkt nu al weer afgeschaft. 

Op deze site van Buitenlandse zaken kun je vinden wat je voor welke reis nodig hebt!

Neem het zekere voor het onzekere

In veel van deze landen is dat wat er officieel vermeld wordt. Maar er circuleren ook verhalen dat als je een vaccinatiepaspoort kan laten zien er niet gevraagd wordt naar negatieve testen. Dat zal er ook een beetje aan liggen hoe de pet van de inspectie in dat betreffende land staat. En op veel vliegvelden zijn voor degenen die aankomen zonder test teststations ingericht waar je je ter plekke kunt laten testen. Maar daar betaal je dan natuurlijk wel de hoofdprijs voor. 

Dus neem het zekere voor het onzekere voordat je het vliegtuig in stapt. Het is echt beter je goed te informeren als je boekt en je te laten testen volgens de voorwaarden van het land waar je heen reist. Let ook goed op de ‘terugkeer’ corona-regels want die zijn ook lang niet altijd hetzelfde.

Bij Spoedtest.nl nemen gecertificeerde medewerkers dagelijks testen af volgens de standaarden van het RIVM. Binnen enkele uren heb je de uitslag, inclusief een wereldwijd erkend reiscertificaat! Je kunt de test laten doen in een van de ruim 70 vestigingen in Nederland. Er is er dus altijd wel eentje in de buurt. Zo zorg je in ieder geval dat je testresultaten en inentings-papieren duidelijk en officieel zijn en voorkom je stress en onnodig hoge uitgaven op het vliegveld. Veel reisplezier! 

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!