Miljoenen krioelende kevers kruipen na 17 jaar uit de Amerikaanse grond…

door gepubliceerd op 19 mei 2021Tags: , , ,

Ze zijn er! Op Facebook plaatst een vriendin een foto van een soort kakkerlak-achtige wezens. Ze hangen onder bladeren van haar planten en klimmen tegen de witte muur op. De cicadas zijn gearriveerd! Of te wel de cicadas brood x.

Het is een raar fenomeen. Al weken wordt voor hun komst gevreesd. Eenmaal in de 17 jaar kruipen deze krekels boven de grond. Dit jaar is onze staat aan de beurt. Zeventien jaar zaten deze aliens in het donker in de aarde om de komende vier weken boven de grond te komen en na een paring te sterven.

Onder je schoenzolen

Ons is verteld dat de trottoirs en wegen die weken vol liggen met de krekels, die onder je voeten kraken als je erover heen loopt. De honden en poezen eten zich misselijk aan de karkassen. Ook slangen schijnen dol op te zijn: op de buurtapp waarschuwt men ’s avonds in het donker niet zonder licht de hond uit te laten. Brrr…

En dan het kabaal. Normaal vormt het geluid van de krekels in de maanden mei en juni als de ramen nog op een kier kunnen een fijne voorbode van de zomer. Nu waarschuwen de ervaren buren dat de constante lokroep gekmakend is. Het wordt vergeleken met het voortdurend overvliegen van vliegtuigen.

Insecten op de BBQ

Dus treft mijn vriendenkring maatregelen. Hoeden met een insectennet er omheen zijn besteld en geluiddempende koptelefoons tegen het constant geluid worden ingeslagen. Niemand haalt het voorlopig meer in z’n hoofd een borrel of lunch in de openlucht te organiseren.

De kranten brengen vooruitlopend op de invasie recepten met als hoofdingrediënt de cicada. Gegrild, gekookt; ze schijnen veel proteïne te bevatten. Ik moet er niet aan denken.

Na het zien van de foto’s heb ik mijn tuin geïnspecteerd. De gaten in de grond zijn zichtbaar, maar nog geen plakkerige krekels op de bomen. Voorlopig zijn we nog even gespaard, maar ik vrees dat ook wij er niet aan gaan ontkomen. Misschien moet ik alvast dat insectennet bestellen voor het is uitverkocht…

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Dutchie in DC, een persoonlijke blogpagina van Mirjam Sterk. Van ex-politica naar expat, over de ups and downs in het land van Trump.

Over dit Wereldwijf: Mirjam Sterk - VS

Hiello, mijn naam is Mirjam Sterk. Sinds Kerst 2017 woon ik met man en drie kinderen vlak bij Washington DC. Na een leven in de politiek ben ik nu expat. Over mijn belevenissen in het land van Trump houd ik een blog bij en schrijf ik artikelen.