Stella is psycholoog voor expats: ‘Verhuizen naar een ander land brengt uitdagingen met zich mee.’

Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending. Het is een mooie quote van Maria Robinson, waar ik veel motivatie uit haal. Aan het woord is Stella, een van de psychologen die aangesloten is bij Psycholoog op Afstand. In 2016 ontmoette ze in Thailand de oprichter van het bureau, Niek Rosens. Ze werd deel van het team en sindsdien groeide het psychologen netwerk snel.

‘We werkten toentertijd met z’n drieën, vanuit Europa en Azië. Inmiddels is het gegroeid tot het bedrijf waar we nu werken, samen met 25 andere psychologen die verspreid zijn over de hele wereld! Het werk wat ik doe bestaat zowel uit psychologische ondersteuning als uit administratieve werkzaamheden.

Als aanmeld-coördinator hebben geïnteresseerden als eerst een gesprek met mij, om samen door te nemen wat we voor ze zouden kunnen betekenen. Ik zoek dan voor een goede match binnen het team, afhankelijk van de voorkeur die wordt doorgegeven, en de tijdzone natuurlijk. Ook pak ik de administratieve kant op, en heb ik (online) intensief contact met mijn collega’s. Het maakt voor dynamisch werk waar je veel interessante mensen in tegenkomt!

Stella’s buitenland ervaring

Het was voor mij een enorme stap om van het ‘georganiseerde’ Nederland naar het ‘chaotische’ Thailand te vertrekken. Hoe goed je je ook wilt voorbereiden van tevoren, je komt toch steeds weer dingen tegen die je niet had kunnen verwachten. Vooral de manier van dingen regelen is natuurlijk heel anders in Thailand, zo kreeg ik pas een groot deel van de informatie over het werken in Thailand toen ik al was geland in Bangkok, bestond mijn werkvisum in het begin uit een borderrun naar Cambodja om de zoveel tijd, omdat dat bij aankomst toch niet helemaal was geregeld. Ja, zo gaat dat helaas.’

Als psycholoog is het trouwens moeilijk om jezelf ’te behoeden of te behandelen’ voor dit soort onzekerheden. Haha, het is toch prettig om met anderen te kunnen sparren over dingen. Zoals we ook vaak bij aanmeldingen zien, geldt dat voor onszelf natuurlijk ook.

“Je weet misschien wel wat je moet doen, of hoe je moet reageren, maar het blijft een uitdaging om dat daadwerkelijk in de praktijk te brengen.” 

Nadat ik uit Thailand terug ben verhuisd naar Nederland, heeft de pandemie mijn toekomstplannen helaas tijdelijk onderbroken. Momenteel zit ik in Nederland en wacht ik op het moment dat er weer wat meer mogelijk is. Ik ben me aan het oriënteren om in Zuid- Amerika te verblijven, bijvoorbeeld in Argentinië of Chili. Aangezien al het werk voor Psycholoogopafstand.nl online is, ben ik hier heel vrij in, wat heel prettig is en voor veel mogelijkheden zorgt.

Expat zorgen en problemen

Bij Psycholoog op afstand komen we veel mensen tegen met somberheidsklachten of burn-out gerelateerde klachten. En wat we natuurlijk veel zien bij expats is dat er vaak toch problemen zijn met het aanpassen in een nieuw land en een nieuwe cultuur, dingen waar je jezelf niet in tegenkomt als je altijd in Nederland woont. Weg zijn van vrienden en familie, een nieuw leven starten, soms alleen en soms met je gezin. Maar ook problemen en vragen die er al waren worden ineens onder een vergrootglas gelegd, omdat je de stabiliteit van de omgeving en het netwerk inruilt voor iets onbekends. Het is een mooie stap om naar het buitenland te gaan, maar het brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee! 

Ook de kinderen zijn gevoelig voor aanpassingen. De veranderingen die je als ouder meemaakt, merken zij natuurlijk ook, maar kids kunnen het zeker op jonge leeftijd toch minder goed een plekje geven. Daarnaast ziet de (psychologische) ondersteuning voor ouders of kinderen er soms in een ander land ook heel anders uit dan hoe we dat in Nederland gewend zijn. Als je als gezin naar een ander land emigreert, zie je toch dat je wat meer op elkaar bent aangewezen. Voor veel families werkt dit juist ook positief, en versterkt het de banden binnen het gezin heel mooi!

Maar er komen ook veel koppels bij ons binnen met relatieproblematiek. Zeker in het afgelopen jaar is dat erg toegenomen. We werken samen met een seksuoloog, die veel seksuele problematiek behandelt. Eigenlijk zien we wel van alles, en omdat we zo’n breed team aan specialisten hebben, kunnen we vaak op korte termijn de juiste behandeling aanbieden. 

Online therapie werkt dat nou echt?

Naast dat wij in de praktijk heel fijn online werken, is ook wetenschappelijk bewezen dat er geen verschil is tussen online therapie en face-to-face- therapie. Sterker nog, veel mensen ervaren het prettiger dan face-to-face therapie: het kan vanuit je eigen vertrouwde omgeving, je bent geen tijd kwijt aan het heen en weer reizen naar een praktijk, en ook bieden wij meer mogelijkheden aan buiten kantoortijden.

Soms is het wel even wennen om via de laptop met iemand te spreken, maar dat verdwijnt al snel genoeg. Daarnaast is het voor expats echt een pré om met iemand in hun moedertaal te kunnen spreken, aangezien er toch vaak een taalbarrière wordt ervaren, ongeacht hoe goed men de tweede taal spreekt. Het is fijn om met een psycholoog te kunnen praten die jouw belevingswereld zelf ook kent. De mooiste feedback die ik ooit kreeg was : “Zo’n fijne meid, die Stella. Als je echt in de put zit dan is het zo fijn dat je dan zo’n prettig iemand tegenover je krijgt zitten, dat geeft houvast en hoop”. Dat is een heel mooi compliment, dat ik graag bij me draag!”

De behandeling is positief als iemand afsluit als zijn of haar doelen zijn behaald, of als diegene genoeg handvatten heeft om verder te gaan. Dat betekent natuurlijk niet dat als je nog maandelijks contact houdt, dat een behandeling geen succes was. Het kan heel prettig zijn om wel in contact te blijven, en het is altijd fijn om te zien als mensen zich vrij voelen om weer contact op te nemen, als iemand nog wat extra ondersteuning nodig heeft. 

Kennis maken?

Je kunt je aanmelden via de website of via info@psycholoogopafstand.nl. Hier kun je ook eventuele vragen naar toesturen. We beginnen altijd met een (kosteloos) kennismakingsgesprek, waarin we kijken naar welke psycholoog het best bij je zou passen. Na het gesprek zal ik je voorstellen aan één van onze psychologen, die een intakegesprek met je in zal plannen. Aan de hand daarvan wordt er een kort behandelplan opgesteld waarin wordt aangegeven hoe we jou het beste verder kunnen helpen. Natuurlijk is dit geheel vrijblijvend, en bieden we ook gewoon ‘losse’ gesprekken aan, voor ieder die graag even met een psycholoog zou willen spreken om wat dingen op een rijtje te zetten!’

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!