De flat van Esmeralda in Maleisië is veranderd in een apenrots…

door gepubliceerd op 31 mei 2021Tags: , , , ,

Zo middenin de lockdown hebben we bij ons appartementencomplex last van apen. Apen doen kennelijk niet aan een gecontroleerde bewegingsorder of een lockdown, want zij hebben ineens alle vrijheid nu er minder mensen op straat zijn. Tussen alle berichtgevingen door van het management van het wooncomplex lees ik het volgende bericht:

“Mensen wees alert we hebben last van apen. Houd uw deuren en ramen op slot. Zeker als u beneden de 10e verdieping woont. Wees ook alert op uw voertuig.”

Natuur en Mens
Foto: Esmeralda

Ontbossing

Achter en voor ons wooncomplex zijn ze een ware villawijk en appartementen aan het bouwen. Daar waar eerst prachtige bomen stonden, rijzen nu huizen de grond uit en aangelegde paadjes en zwembaden. Het bos is dus gekapt om plaats te maken voor woonruimte. Die eeuwenoude bomen waren wel het woongebied van de apen en andere wilde dieren.

De dieren zoeken nu voedsel en een ander onderkomen. Heel logisch gedacht, gaan ze naar het dichtstbijzijnde woongebied waar wel bomen zijn en de kans op voedsel groter is. Zo hadden we een keer een zwarte cobra die verdwaald was. De brandweer die ook gespecialiseerd is in het vangen van wilde dieren kwam eraan te pas. Gelukkig hebben ze het kunnen vangen en weer vrij gelaten in een stuk bos verderop.

Zwemmende apen

De apen zijn dan misschien wel minder gevaarlijk dan een cobra, ze zijn toch wat moeilijker weg te krijgen. Ze plunderen nu de afvalbakken, klimmen in de palmbomen rondom het zwembad en soms nemen ze er zelfs een duik in. Vanwege de lockdown zijn de zwembaden gesloten. Alleen apen lezen geen borden en duiken gewoon onder het afzetlint door het bad in. Doordat er nu minder mensen buiten zijn, het stil is op straat, hebben ze meer de vrijheid om te gaan en staan waar ze willen.

Wanneer ze de kans krijgen om het appartementencomplex binnen te komen, zijn ze zelfs te vinden in de liften. Oppassen geblazen dus. Op de beveiligingscamera’s waren ze gesnapt in de parkeergarage. Ze zochten kennelijk ook wat vertier. Want ze kunnen nu immers niet meer in hun vertrouwde omgeving van de ene boom naar de andere swingen. Dus hadden ze spiegels en kentekenplaten van auto’s afgesloopt en waren ermee aan het overgooien. Ook sprongen ze van de ene auto naar de andere. Het leek wel alsof ze letterlijk aan het apenkooien waren. Hoe komisch dit ook klinkt, het is natuurlijk wel heel wat anders als het je eigen auto betreft.

Paniek

Op een ochtend was een aap omhoog geklommen en een appartement binnen gekomen, de deur kennelijk niet op slot. De dame des huizes stond toevallig onder de douche en tot haar schrik zag ze ineens een aap in haar badkamer. Luid gegil en de guards joegen uit eindelijk het beestje weer naar buiten. Een ander voorval was dat er aan aap de keuken in was geklommen op de vierde verdieping en daar de bewoonster een trap heeft gegeven en zo haar keukenkasten had geplunderd.

Het is ongelooflijk hoe hoog ze kunnen klimmen. Waardoor ook niet zulke grappige voorvallen plaats vinden. Zo was er een aap zo hoog geklommen dat hij niet meer wist hoe hij naar beneden moest komen en toen uit wanhoop is gesprongen. De bewaker vertelde mij:

“Ma’m there was a monkey so sad. He kept climbing and climbing, but he panicked and then, you can never guess what happened, he was so sad and so desperate. He panicked and didn’t know how to get down. He was already around the 20th floor, so he jumped off balcony. Now ma’m I am not telling how splashed monkey on the road looked like.”

Het was zeven uur in de ochtend en ik had nog geen ontbijt op, maar na dit verhaal hoefde ik ook even niks te eten.

Professioneel apen vangen

The Animal Wildlife Department Malaysia is ingeschakeld om assistentie te verlenen de apen te vangen en vrij te laten in een voor hen geschikt woongebied. Ze hebben een kooi geplaatst om ze te vangen. Volgens mij zijn die beesten te slim, want tot nu toe na een aantal maanden is het enige dat ze hebben gevangen een paar kokosnoot- en bananenschillen. En niet de gezochte alpha mannetjes aap.

De guards zijn tegenwoordig uitgerust met rotjes, fluitjes en koekjes. Koekjes om de apen mee te lokken naar buiten het wooncomplex en rotjes en fluitjes om ze af te schrikken als ze agressief worden en vandalistisch gedrag vertonen. De halve dag hoor je nu rotjes afgaan en fluitjes.

Bewonersgroep

Dit hele apengebeuren duurt nu al een jaar. Sinds kort is er een bewonersgroep van de hele wijk opgericht die informatie geeft over wat je moet doen als je last hebt van apen. Vooral wat je niet moet doen. Er zijn mensen die nu gewapend met een paraplu over straat lopen voor het geval ze een aap tegenkomen.

Het ziet ernaar uit dat zo lang de apen geen ander onderkomen hebben, we wel last van ze blijven houden. Of anders gezegd we ons onderkomen zullen moeten delen. In elk geval zijn zij het nu die voorlopig al een jaar kunnen genieten van het zwembad.

Over dit Wereldwijf: Esmeralda Amelia - Maleisië

Apa kabar? Ik ben Esmeralda Amelia een Indisch meisje uit Gouda. Na mijn studie Bestuurskunde ben ik via Midlum, Gouda, Jakarta en Assen in Kuala Lumpur (KL) beland. Sinds 2013 geef ik daar NT2 les aan de lokale bevolking. Daarnaast schrijf ik voor de Nederlandse vereniging Maleisië. Ik houd van de diversiteit die de smeltkroes van culturen in KL mij laat zien en ervaren.