Gezonde blaadjes in mijn tuin

“Waarom zijn alle gezonde dingen zo goor…?!” Terwijl ik een glas thee, getrokken van onkruid, in mijn keel giet, hoor ik de stem van mijn broertje weer ergens in mijn achterhoofd. Een herinnering van vroeger en dit keer moet ik hem gelijk geven. Dit is inderdaad goor!

“Opdrinken! Es bueno para ti.” Met toegeknepen ogen drink ik het glas, heel erg bittere en groenige, water in één keer leeg. De thee is gemaakt van een plantje dat in Guatemala sorosi wordt genoemd.

Medicinale planten
Sorosi: deze vrucht geneest praktisch alles

Een vrucht die onder andere gebruikt wordt voor de behandeling van anorexia, astma, bronchitis, diabetes, dysmenorroe, jicht, lepra en reuma. Het bladafkooksel gebruikt men voor de behandeling van bloedarmoede, anorexia, colitis, dysenterie, dyspepsie, maagpijn, obstipatie, parasieten, koorts, griep, verkoudheid, hoesten, hoofdpijn, hypertensie, geelzucht, malaria, nierstenen, gonorroe, jicht, artritis en reuma. De bladeren en sorosi-vruchten worden topisch toegediend als kompressen, pleisters en wasbeurten voor de behandeling van spruw, verstuikingen, abcessen, eczeem, huiduitslag, steenpuisten, puistjes, zweren, jeuk, brandwonden, kanker en tumoren. Kortom, van dit glaasje smerige thee, moet ik wel echt súper gezond worden!

Zelf dokteren

Er zijn hier veel doe-het-zelf remedies uit eigen tuin. Mensen drinken thee van bepaalde bladeren of boomschors om beter te worden óf om gezond te blijven. Ander onkruid wordt tot een smeuïg papje gevijzeld waarmee vervolgens pijnlijke lichaamsdelen worden ingepakt. Knoflook en honing zijn niet alleen om te eten, maar ook om op wonden of huidaandoeningen te smeren.

Regelmatig staan buren aan de poort. Aangezien ik een natuurlijk biologische en groene tuin heb, groeien hier blijkbaar allerlei medicinale plantjes. “Buenos días, mijn moeder heeft haar enkel verzwikt. Heb jij toevallig bloedend hart in je tuin?”

Medicinale planten
Bloedend Hart

Zelf kan ik de planten met moeite van onkruid onderscheiden en moet dus bijna altijd het antwoord daarop schuldig blijven. Ik nodig diegene dan maar uit voor een wandeling door de tuin om te zien of zij de plant zelf kunnen vinden. Vaak word ik dan op vijf andere planten gewezen en krijg te horen waar díe allemaal goed voor zijn.

Ik ben altijd geïnteresseerd in deze dingen en van mening dat je altijd eerst beter iets natuurlijks kunt proberen voordat je naar pillen en poeders grijpt. Hoewel ik ook wel weet dat er aandoeningen en ziekten zijn die niet met een papje van schors op te lossen zijn en waarvoor de moderne, medische wetenschap een uitkomst is. En toch… we mogen de kennis van natuurlijke remedies niet verloren laten gaan.

Driemaal daags

Ook in Guatemala wordt steeds vaker en makkelijker naar een pilletje gegrepen. Iets té vaak en iets té makkelijk naar mijn mening. Hoewel ik na het proberen van sommige remedies ook liever een makkelijk, smakeloos pilletje naar binnen werk…

Jaren geleden was ik heel erg verkouden. Normaal neem ik daar nooit medicijnen voor. Misschien een keelsnoepje en een sinaasappel want een verkoudheid gaat vanzelf over, toch? Mijn schoonvader vond van niet. Hij had een écht lokaal wondermiddel, wat hij zelf ook dagelijks innam. Gewoon ´voor de zekerheid´. Hiermee zou ik niet alleen mijn vervelende verkoudheid overwinnen, maar ook veel sterker en gezonder worden!

Hij liet me ruiken aan een flesje met daarin iets dat qua uiterlijk wel wat weghad van honing. Toen ik het rook, vergat ik op slag mijn Spaans en was het enige dat ik kon uitbrengen een luid en welgemeend “Gadverdamme!”

Medicinale planten
Alle foto’s: Ingeborg Deijkers – planten uit mijn geneeskrachtige tuin –

Even dapper zijn

Het wondermiddel bleek aceite de tíburon, oftewel haaienolie… Ik ben niet opgegroeid met levertraan, maar heb me laten vertellen dat het een soortgelijk iets is. Afijn, schoonpapa pakte een eetlepel en deed daar wat limoensap en suiker op. Dat zou het geheel minder vies moeten maken. Hij vulde de rest van de lepel aan met haaienolie en bewoog deze “lekkernij” voor mijn angstige gezicht en dichtgeknepen mond op-en-neer, zoals je bij een onwillig kind doet met zo’n baby-voeding-prakje. Uiteindelijk heb ik heel dapper mijn ogen en neus dichtgeknepen en mijn mond open gedaan. Conclusie: vies! Heel erg vies! De suiker en de limoen hielpen geen zier.

Mijn schoonvader had wel even nodig om van zijn lachbui te bekomen (vanwege het gezicht dat ik trok, kan ik me alleen maar voorstellen). Ik heb de rest van de dag met een ranzige vissmaak in mijn mond rondgelopen. De volgende dosis haaienolie heb ik dan ook vriendelijk afgeslagen. Dus toen mijn schoonvader weer grijnzend met het flesje kwam aanlopen, heb ik iets gemompeld in de trant van “nee, heel erg bedankt, maar ik zit liever de verkoudheid uit dan dat ik dát nog een keer moet drinken!”, en ben ik snel het huis uit gevlucht!

Huis en tuin remedies zijn erg interessant en vast vaak ook heel effectief, maar … er zijn grenzen!

Buen dia, ik ben Ingeborg. In 2004 kwam ik voor het eerst in Guatemala en ik wilde eigenlijk niet meer weg! Mijn Guatemalteekse man en ik hebben tussendoor nog een aantal jaren in België gewoond, maar we hebben uiteindelijk besloten dat we toch het liefst in ons ietwat geïsoleerde dorp Livingston wonen. Ik probeer zo duurzaam mogelijk te leven in een cultuur waar dat helemaal (nog) niet belangrijk gevonden wordt… hopelijk doet een groen voorbeeld volgen!