Oost West, thuis best?

Deze week is ‘Commencement’ in Los Angeles. Dit is een bijeenkomst van geslaagde studenten en hun families om hun prestaties te vieren. Ieder jaar genieten wij mee van de muziek en het gejuich dat opstijgt vanuit het nabij gelegen, met ‘studenten uitpuilende’ football stadion. Dit spektakel gaat normaal door tot laat in de avond maar dit jaar is het kort en bondig. De toespraken zijn van tevoren vastgelegd en online te beluisteren. Wat moet dit doen met de studenten? En wat doet deze bizarre periode met onze gezondheid?

De pandemie heeft de nodige levenslessen over geluk en gezondheid met zich meegebracht. En het is mij weer eens duidelijk geworden dat deze onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Healthy and Happy
Foto’s: Anne Marije Corporaal

Health & Happiness na 40

Ik zat lekker in mijn vel toen ik veertig werd. Mijn verjaardag vierde ik thuis, in Nederland. Voor de gelegenheid had ik mezelf in een jurkje gehesen en zonder dat ik mijn buik hoefde in te houden, kon ik mij volledig overgeven aan een onvergetelijk feest met diegenen die mij dierbaar zijn. Met mijn verjaardag nog vers in het geheugen, begonnen kleine rolletjes ineens de kop op te steken en wel met een staying power waar je knorrig van werd!

‘Ieder pondje ging door het mondje, totdat ik na mijn eerste zwangerschap ineens meer kilo’s kwijtraakte dan daarvoor.’

In mijn jongere jaren was ik altijd “gezellig” van vorm geweest. Waar waren die stretch spijkerbroeken toen je ze nodig had? Ieder pondje ging door het mondje, totdat ik na mijn eerste zwangerschap ineens meer kilo’s kwijtraakte dan daarvoor. En warempel gebeurde dat de tweede zwangerschap weer! Sindsdien kon ik voor mijn gevoel voor het eerst in mijn leven eten en drinken wat ik wilde en daar heb ik dan ook uitgebreid misbruik van gemaakt.

Nu ik de veertig had aangetikt, begon dit te veranderen. Zelfs meer sporten, mocht niet baten. Opmerkingen als “tja, je bent nou eenmaal de 40 gepasseerd hè!” maakten mij nòg eigenwijzer en nòg meer vastberaden om het tegendeel te bewijzen. Ik bedoel: als JLo er zó goed uit kan zien dan kan iedereen het. Ja toch?

Health and Happiness tijdens Corona

Ik nam mijn levensstijl onder de loep en liet mezelf testen. Ondertussen zat ik ook in mijn studie tot Holistic Nutrition Coach, dus dat motiveerde om verder op onderzoek uit te gaan.

‘ineens ging iedereen massaal aan de wandel! En ik deed gezellig met ze mee.”

We zaten middenin de corona-crisis en ons Amerikaans leven speelde zich grotendeels af in en om het huis. Nu zie je normaliter bij mij in de buurt bijna geen mens op straat maar ineens ging iedereen massaal aan de wandel! En ik deed gezellig met ze mee. Ik moest er ook echt even uit aan het einde van de dag. En die ‘corona-pondjes,’ daar ging ik korte metten mee maken!

Het was, zoals voor iedereen, een heftige tijd vol spanning, angst en onzekerheid. Ons land ging op slot. Ons ‘eiland.’ We voelden ons opgesloten en Nederland leek nog verder weg dan normaal. Onze wereld werd kleiner en mijn verlangen naar huis groter.

Healthy and Happy

“Weet iemand toevallig woonruimte?”

Vorige zomer hebben we een vakantiemaand in Nederland doorgebracht. Wat was het fantastisch! En wat was het moeilijk om afscheid te nemen van iedereen en weer in ’t ‘Amerikaanse gareel’ te moeten. Het nieuwe “normaal.” Dat was toch niet normaal?

Toen begon het te borrelen. Als we dan toch aan huis gekluisterd zaten voor onbepaalde tijd, waarom dan niet dichtbij degenen die ons lief zijn? En zo, met de simpele vraag: “weet iemand toevallig tijdelijke woonruimte?”, begon een nieuw avontuur. Die vraag bleek achteraf toch niet zo simpel. Een oververhitte woningmarkt, een pandemie waarin niets mogelijk leek te zijn. Mensen verklaarden me echt voor gek.

Legalisatie trouw-, en geboortebewijzen

Deze gek liet het er echter niet bij zitten. Nu die eerste vraag eenmaal was gesteld, begon de mallemolen te draaien: inschrijven bij de gemeente, school, huurwoning-verenigingen, zorgverzekering, etc. Wat kwam daar allemaal bij kijken? Om te beginnen het opvragen van trouw- en geboorteaktes. Laten we nu twee kinderen hebben waarvan de oudste in Engeland is geboren, de jongste in Californië en wij getrouwd zijn in Arizona. Deze documenten moesten allemaal van een Apostille* (*een stempel ter legalisatie van een buitenlands document voor gebruik in Nederland) voorzien worden. Dit moet apart aangevraagd worden bij de plaats van herkomst en na ontvangst moeten de documenten weer teruggestuurd worden. Het grappige is dat ik dit traject jaren geleden al een keer had doorlopen. Ik had al deze documenten dus allang in mijn bezit. Maar helaas, om je in te kunnen schrijven bij een Nederlandse gemeente, mogen deze papieren maximaal 3 maanden oud zijn! Dat dus!

Healthy and Happy

Nu nog een school!

De volgende stap was het aanschrijven van scholen. Dit bestond voornamelijk uit eenrichtings- emails, opgevolgd met telefoontjes tot in de kleine uurtjes. Eén directeur vertelde mij laconiek dat hij “o ja” mijn email had gelezen maar dat er géén plek was en voegde daaraan toe, “succes met het vinden van een school hier in de gemeente. Ze zitten allemaal vol!”

Zoals het gezegde gaat, de aanhouder wint. Eén voor één drupten de juiste formulieren binnen en kreeg ik contact met een aardige directrice van een school die de jongens GRAAG wilde hebben. Wat een verademing! Als klap op de vuurpijl kwam er een huisje beschikbaar middenin het centrum, om de hoek van onze nieuwe school. Wat een kerstcadeau!

Health & Happiness in Nederland

Vlak voordat we naar Nederland vertrokken, kwam het nieuws dat de Nederlandse scholen dicht gingen. Wederom, want in LA was ik dit al gewend, werd er een beroep gedaan op juf Anne-Marije. Ik liet me niet kisten. We maakten kennis met de juf en meester op school. Mijn jongste vierde zijn 8e verjaardag met volop persoonlijk overhandigde kaarten en tekeningen van klasgenootjes die hij nog nooit eerder had ontmoet. We voelden ons welkom.

Het was het begin van een fantastische vijf maanden. Nieuwe vriendjes, lekker zelfstandig naar school lopen (de allereerste dag zelfs in een dik pak sneeuw!), familie om de hoek en… fietsen!!! In Amerika doen we alles met de auto. Naar school, naar sport, we gaan zelfs met de auto naar ons lokale zwembad! Ik bedoel, hoe moet je anders je koelbox meeslepen?! Hier in Nederland had ik geen auto, dus trapte ik mezelf warm op de fiets tijdens de langste, koudste en meest bizarre winter en lente in jaren!

I did it baby! Was dit nu al het bloed, zweet en tranen waard? 100%!’

Ondanks een onzekere periode van winter, quarantaine, avondklok, mondkapjes en afstand, heb ik volop mogen genieten van liefde, vriendschap en warmte en heb ik ontzettend veel gelachen. Ik heb Nederland op een hele andere en nieuwe manier ontdekt en ik kan niet wachten om te zien wat voor moois ons hier verder te wachten staat.

Levenslessen over geluk en gezondheid

Vlak voor onze terugreis naar Amerika werd het zomer en kwam er eindelijk ook in Nederland weer meer leven in de brouwerij. En wéér begon het (te) borrelen. Dit keer op het terras, met dierbare familie en vrienden.

En guess what? Die rolletjes… die waren kleiner geworden! Was het bier hier tegenwoordig glutenvrij? Waren het de glutenvrije bitterballen? Of ben ik hier gewoon thuis en was er iets van mijn schouders en buik gegleden?

Over dit Wereldwijf: Anne-Marije Corporaal - VS

Hoi, ik ben Anne-Marije. Reizen zit in mijn bloed. Mijn grote liefde is Australië, gevolgd door Zuid-Afrika. Al reizend ben ik in Engeland terechtgekomen. Ik zou hier één jaar blijven voor mijn studie. Negen jaar later vertrok ik, hoogzwanger, met Engelsman en kleuter naar de Verenigde Staten. Het leven zit vol verassingen! Sindsdien genieten wij volop van “LA, baby!”