360 met de Wereldwijven: hoe heb jij jezelf Happy en Healthy gehouden dit jaar?

Al meer dan een jaar geleden sloten de sportscholen en massage-salons. Ook de restaurants, theaters en musea. Eigenlijk alles wat fijn is voor je lichaam en geest. Yup. De wereld ging op slot. Vanaf die dag moesten we zelf maar zien hoe we Happy en Healthy bleven. 

Ik maakte nog vaker een ommetje met de hond en ging on Zoom met mijn Pilates-juf. Ik kocht een kekke yoga-outfit want oh ja, ik had plannen! Grootse plannen. Hopeloos mislukt. Ik behoor tot de groep ‘hopeloze gevallen’ en ik dacht bij alleen de gedachte aan yoga, blijkbaar dat ik al aan yoga deed. Kortom, van een structurele Happy & Healthy ommezwaai is niet veel terecht gekomen. Uiteindelijk leidde ik er niet een minder gelukkig of gezond jaar door. All good eigenlijk. 

Toch vroeg ik me af of hoe andere Wereldwijven hun jaar hebben ervaren. In ieder land leken de corona-regels compleet anders. Ik was nieuwsgierig. Hebben zij wel die verandering kunnen (waar)maken? 

Happy and healthy
Foto: Marcia Jansen

Vrijwillige koude duik

Wereldwijf Marcia in Canada vertelt dat ze het hele jaar door in open water is blijven zwemmen. Een paar keer per week zo’n 1,5 tot 2 kilometer! De zomermaanden en najaar nog in het meer maar toen dat kouder werd naarmate de winter zijn intrede deed, zwom ze in de oceaan. Hoewel, 8 graden is ook niet even een lekkere plons. ‘En toch’, zegt Marcia optimistisch: ‘Het was koud, maar ik heb geen wak hoeven hakken. Je gaat zeker uit je comfort zone maar kunt dan ook de hele wereld aan!’ 

Fietsen, golven en wandelen in Washington DC

Anja woont in Washington DC en heeft dit Covid-jaar gebruikt om indoor juist veel core-, & krachttraining te doen. Haar sociaal vond ze door lekker veel te fietsen met een vriendin en intensief golf te spelen met een groep internationale dames. Kortom allemaal heerlijk voor een happy and healthy body & mind.

Wereldwijf Mirjam, ook woonachtig in Washington, was ook veel in de buitenlucht te vinden. Ze vertelt, ‘ik heb echt het hiken ontdekt. Dat was veilig en verzette goed mijn gedachten. Ik merkte dat ik weer terug vond wat ik als kind altijd had. Veel buiten zijn, de seizoenen zien, hutten bouwen,… al was het dan nu mijn eigen tentje in het bos! Maar ook: mezelf uitdagen en mijn grenzen verleggen.’

‘Ik woon in DC en dus vlakbij de Appalachian Trail. Een prachtige trail over bergen en door bossen. Daar was ik met enige regelmaat te vinden. Het mondde uiteindelijk uit in een meerdaagse backpacking trip met een vriendin in de Grand Canyon en een solo hike van 47 mile binnen 24 uur.’

Mirjam vervolgt. ‘Dit afgelopen jaar heeft me echt ook nieuwe vriendschappen opgeleverd. Het klinkt misschien gek, maar dit Covid-Jaar was wellicht mijn beste jaar ooit. Ik zit prima in mijn vel (ook letterlijk:-) op mijn 48e. Of zou dat de leeftijd zijn…?’

Happy and Healthy
Foto: Ing Hofman

Genieten onder de palmen

In Zuid Florida, is Ing heel veel baantjes gaan trekken in het (lokale) zwembad. ‘Een schouderblessure was eigenlijk de oorzaak dat ik daaraan begon maar omdat er weinig andere mogelijkheden waren tijdens de pandemie, bleef ik dit doen. Bepaald geen straf om in een prachtig buitenbad met palmen rondom, een work-out te doen! Ik had ruim veertig jaar geen baantje meer getrokken en ga nu, als het even kan, twee keer in de week ruim een uur zwemmen. Sterker, ik ben er een beetje verslaafd aan geraakt! Ik ben niet alleen lichamelijk beter in shape maar het koppie is ook lekker leeg na afloop.’

Happy and healthy
Foto: Marijke Hoebee

Downward facing doggies!

Marijke woont in New York City dat natuurlijk zwaar geraakt is door de pandemie. Bovendien is het daar niet het hele jaar lekker warm. Toch bleef zij ook lekker fit en wel op een heel bijzondere manier! Zij is tijdens de pandemie ‘rescue dogs’ gaan ‘fosteren’. Dat komt neer dat hondjes vanuit het asiel eerst bij haar op adem konden komen, wennen aan de omgeving van de grote stad voordat het echte adoptie-baasje hen definitief een thuis geeft. Ze vertelt: ‘ja die hondjes moeten uit. ‘Rain or shine’. Samen met een hond is wandelen nog leuker.’

‘Mijn online yoga-lessen volg ik nog altijd bij mijn favoriete yogaschool in Amsterdam (!) en dat doe ik nu vaak gezellig met de opvang hondjes. “Downward facing doggies”.’

‘Je snapt het afscheid was altijd wel even slikken want hechten aan zo’n gezellig beestje doe je sneller dan je denkt.’ Ze heeft al heel wat leuke karakters onder haar dak gehad. 

Verder vertelt Marijke dat ze een Fitbit heeft aangeschaft. Eigenlijk wilde ze er niet aan maar ja…. ‘die Black Friday deal, kwam precies op het moment dat ik me een totale ‘couch potato’ voelde… Het is allemaal waar gebleken: het zetten van minimaal 10.000 stappen per dag is een ware obsessie geworden! Maar… ‘in a good way’. Ook al komt het soms voor dat ik als een dolle rondjes rond de keukentafel ren in ons kleine appartement om nog net die paar laatste stappen te verdienen.’

Happy and healthy
Foto: Kitty Keijzer

Schilderen in Israel …

In Israël -Jeruzalem- loopt Wereldwijf Kitty dagelijks buiten haar rondjes. Ze begon met maar 1 kilometer van huis maar dat zijn inmiddels heel wat langere wandeltochten geworden. Daarnaast doet ze zelf dagelijks yoga thuis. Omdat ze gediagnosticeerd is met diabetes 2, heeft ze haar dieet veranderd en is nu 10 kilo lichter. Terwijl ze haar bezigheden thuis deed, luisterde ze ondertussen enorm veel audioboeken. Ideaal want je bent niet alleen nuttig bezig maar doet ook echt iets voor jezelf. ‘En’, vertelt ze, ‘dit afgelopen jaar heb ik ontdekt dat ik schilderen met olieverf enorm ontspannend vind. Ik heb het mijzelf helemaal geleerd en ben er echt heel happy mee. Bovendien heb ik al één schilderij mogen verkopen!’

… en lange wandelingen door avocado-gaarden

Joanne, woont ook in Israël. Ze woont in het noorden van het land, in een dorp met avocado-gaarden waar je eindeloos kan wandelen en bijna nooit iemand tegenkomt. ‘Zelfs met de zwaarste lockdowns maakte ik daar lange wandelingen en realiseerde me hoe bevoorrecht ik was. Ik heb twee keer 14 dagen quarantaine moeten doen, waarbij ik mijn kamer (met aansluitend badkamer) niet uit mocht. Ik hield me daar echt wel aan want er waren regelmatig controles met kans op hoge bekeuringen. In die weken volgde ik een dagelijks schema, waarbij ik 20.000 passen liep.’

‘Zie je het voor je? Ik liep dan voor 1 1/2 -2 uur door de kamer op en neer in snel tempo!’

‘Tenslotte heb ik in het afgelopen jaar een boek geschreven (dat dit jaar is uitgekomen en in iedere boekwinkel in Nederland ligt). Al met al dus genoeg om conditie van lijf, leden en vooral hoofd goed te houden!’ 

Een Peloton-bike

Daniëlle is huisarts en was net vanuit Florida naar Engeland, Londen, verhuisd. Londen zou kort na hun verhuizing op slot gaan en zij als arts volop aan de bak. Ze is gelijk veel meer gaan wandelen en heeft een Peloton bike gekocht. Dit was voor haar echt een game changer: ‘Ik fiets iedere dag om 7 uur ‘s ochtends minimaal 10 kilometer. Ik kan zeggen dat ik momenteel beter dan ooit in vorm ben en … totaal verslaafd! Maar ik doe het vooral voor mijn ‘mental health’. Ik merk dat wanneer ik de dag begin met een work-out, ik me veel beter voel. Na de verhuizing van Florida naar Londen, had ik echt veel last van de donkere dagen. Tel daarbij op dat mijn werk als huisarts hier met Covid geen lolletje was. Dus fiets ik met een speciale lamp aan die de zon als het ware nabootst. Mijn dagelijkse ritueel dat ik vast van plan ben te blijven doen.. ook na Covid.’

Happy and Healthy
Foto: Janneke Bazelmans

Skeeleren en suppen

In Nederland heeft Janneke ook haar leven aangepast in dit afgelopen jaar. Eigenlijk al eerder vertrouwt ze me toe, ‘want een half jaar voor Covid-19 uitbrak, ben ik gestopt met alcohol drinken. Ik was echt een borrelaar. Ik houd niet van frisdrank dus er bleef weinig over dan water en thee. Dat was mijn redding want anders was ik vast het hele corona-jaar aan het borrelen geweest!’

‘In het begin van de coronatijd maakte ik iedere avond lange wandelingen, vaak met een vriendin. Sommige vergaderingen voor het werk, deed ik ook lopend en nu we een hond hebben loop ik zeker dagelijks 1.5uur met hem. Het thuiswerken bevalt goed, het scheelt me iedere week 12uur reistijd! Verder doe ik dagelijks online yoga & ademhalingsoefeningen en douche koud af. Dit jaar heb ik voor het eerst een detox gedaan en een half jaar later de tweede.’

‘Vroeger hield ik enorm van rolschaatsen en ben nu gaan skeeleren, dat leek me nou leuk om weer eens te proberen. Na een flinke smak ben ik toch gaan lessen bij een skeelerclub (die ik toen ineens een dorpje verder ontdekte). Ik train iedere vrijdag bij met één andere 40-er en verder 16-jarigen. ‘

‘In de zomer kocht ik een SUP en maak, sinds kort, tochten daarmee. Ik doe al yoga op mijn SUP maar ga binnenkort ook fitnesstraining doen. Ben erg benieuwd, want fitness is niks voor mij maar wie weet op een SUP wel. Ik ben fitter dan ooit en werk fulltime. Minpunt? Voor het schrijven van mijn 2e boek heb ik totaal geen tijd meer…’ 

Tenslotte wereldwijf Monique. Zij is sinds kort terug uit Mali en geniet van lange wandelingen en Nederland (weer) verkennen. ‘Wandelen en de natuur in geeft mij op meerdere lagen voeding en heling’, merkt ze op.

Wat zegt Monique dat mooi. En wat herken ik dit goed!  Wandelen was en is niet alleen mijn Healthy, maar blijkt ook mijn Happy. En daar gaat het om.

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.