Hypnotherapie: contact met je innerlijke kind

Tatiana Hoikkala heeft een krachtige persoonlijkheid, die maakt dat ze een bijzonder leven leidt. Ze is analytisch hypnotherapeut en ik ben benieuwd hoe dat zo is gekomen. ‘Ik heb van alles in die richting gedaan’, zegt ze. ‘Ik ben tantric lifecoach geweest, heb aguahara, ofwel bewegingstherapie in water gedaan en als doula heb ik moeders geholpen om te bevallen in het water, werkend met de verschillende gewaarwordingen van zwaartekracht.’

Het belangrijkste in mijn werk vind ik dat mensen contact maken met hun innerlijke kind. Toen ik bijvoorbeeld tantra massages gaf, zag ik dat niet als een erotisch iets. Ik was bezig mensen vast te houden en aan te raken op een manier die ze terugbracht naar hun vroege kindertijd, toen er nog geen seksualiteit bestond maar alleen het pure gevoel van aanraking en liefde. 

Hypnotherapie
Foto’s: Tatiana Hoikkala

Kracht van water

Met aguahara vond ik het makkelijker om op die manier een connectie te maken. In het water zijn mensen erg kwetsbaar en het maakt dat ze op een onbewust niveau teruggaan naar de baarmoeder.

‘Ik geef mijn cliënten dus onvoorwaardelijke liefde.’

Vanwaar de overstap naar hypnotherapie?

Ik geloof er niet in dat je alleen door te praten een trauma kunt verwerken, omdat trauma in het lichaam bestaat. Ook kun je niet van een trauma afkomen alleen maar door het te voelen. Hypnotherapie combineert die twee elementen. Ik zoek naar de wortel van iets, of naar iemands zogenaamde ‘limiting beliefs’. Die verbinden we dan aan een emotie. De emotie kun je vervolgens in je lichaam voelen. Ik geef mensen de ruimte om hun emoties fysiek te uiten. Daarbij wordt het gevoel in het lichaam op een onbewust niveau verbonden met een gebeurtenis -of gebeurtenissen- uit het verleden, wat een noodzakelijk mentaal proces is om jezelf beter te begrijpen. 

Zelfliefde moet je leren

Bij dit alles is authenticiteit enorm belangrijk. Ik geloof niet dat je van een trauma af kunt komen alleen maar door positief te denken. Je moet eerst het donker in de ogen kijken, je demonen als het ware omhelzen. Dan kun je het licht op ze laten schijnen. 

In mijn therapie leer ik mensen in feite om zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Ik geef ze handvatten om van zichzelf te kunnen houden, om hun eigen innerlijke kind te dragen, lief te hebben en te beschermen. 

Zelfliefde is niet iets wat je zomaar even doet door tegen jezelf te zeggen dat je van jezelf houdt. Je moet tijd met jezelf doorbrengen. Het is als het ware gelijk aan het opbouwen van een relatie met iemand anders. Er zijn niet alleen leuke dingen, maar ook dingen die je niet leuk, of moeilijk vindt. Je kunt leren om je volle zelf te accepteren door je verwachtingen bij te stellen en pas dan kun je onvoorwaardelijk van jezelf houden. 

Waarom die nadruk op het innerlijke kind?

Sinds ik heel jong was, heb ik met kinderen gewerkt. Ik begon al vroeg met babysitten. Daarna maakte ik schoon op een kinderdagverblijf en ging ik zwemmen met baby’s. Vervolgens werkte ik met autistische kinderen. In die periode is mijn spirituele ontwaking begonnen. Ik zag hoe deze kinderen door hun beperking heel sterk in het hier en nu aanwezig waren. Ik zag bij hen een diepe manier van aanwezig zijn, gecombineerd met een sterke passie en concentratie. Een haast dierlijke vorm van zijn, waarbij het verleden en de toekomst niet bestonden. 

‘Wow’, dacht ik toen, ‘daar kunnen we echt iets van leren, want onze connectie met het hier en nu houdt vaak op te bestaan als we gekwetst worden.’ 

Dat worden we allemaal wel eens op een of andere manier, vooral in ons vroege leven, omdat we dan allemaal bijzonder gevoelig zijn. Van de ballast die we als volwassenen meedragen, ligt de oorsprong in vroege gevoelens van afwijzing, onbegrip en een gebrek aan liefde.

Welk moment op jouw spirituele pad herinner je je als bijzonder inspiratievol?

Dan moet ik aan mijn eerste tantra retreat denken. Ik zag daar een vrouw een man omhelzen en achteraf zei ze dat het gevoeld had alsof ze als een moeder een jongetje had vastgehouden. Dat raakte me. 

Hypnotherapie

Onvoorwaardelijk lief hebben

Ik zag de eenvoud ervan, maar ook het belang. Ik besefte hoe krachtig het is om mensen te steunen, zonder te proberen om iets beter te maken, ze iets uit te leggen of advies te geven, maar hen alleen onvoorwaardelijk lief te hebben. 

De basis van elke vorm van therapie moet niet gaan over dingen van iemand verlangen, maar over het geven van ruimte aan mensen om te ontspannen en zich over te geven aan een gevoel van veiligheid, zodat boven kan komen wat boven moet komen.

Je praktijk heet Queer hypnotherapy. Waar komt die naam vandaan?

Queer is een andere term om de LGBTQ+ gemeenschap aan te duiden. Het gevoel van afwijzing, er niet bij horen en een gebrek aan liefde en acceptatie, speelt bij mensen uit deze gemeenschap in bijzondere mate een rol. 

Toen ik jong was, ging ik naar de theaterschool, waar ik de LGBTQ+ gemeenschap goed leerde kennen. Het was een vriendelijke omgeving en om een of andere reden heb ik altijd veel gay vrienden gehad. 

Wie ben ik nu?

Zelf heb ik ook wel even geworsteld met mijn gender. Ik vond het moeilijk om mijn gender te definiëren. Moeilijk ook om onderscheid te maken tussen een diepe connectie met iemand hebben en seksuele aantrekking. Ik vond het ook lastig om de verbinding met mijn eigen vrouwelijkheid te maken. Dat zie ik bij veel vrouwen terug en het zal voor een groot deel komen doordat we opgroeien in een mannelijke wereld, waarin van ons wordt gevraagd om onze vrouwelijkheid in zekere zin te onderdrukken. 

Mijn praktijk Queer hypnotherapy is open voor iedereen, maar juist voor mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap is het vaak moeilijk om een therapeut te vinden die hun problematiek niet alleen op een mentaal niveau begrijpt zonder te oordelen, maar specifieke gevoelens die met gender issues samenhangen ook kan invoelen.

Voor wie is jouw therapie geschikt?

Ik ben er voor mensen met grotere trauma’s maar iedereen kan baat hebben bij hypnotherapie. Ook als je uit een warm, liefdevol gezin komt en je zorgeloos bent opgegroeid, heb je kwetsende momenten gekend in de vroege jeugd. Niemand heeft altijd liefde gekregen. Als baby en jong kind heb je dit ongeveer 24/7 nodig en dat is onhaalbaar voor welke ouder dan ook om dit continue te geven. Dus kent iedereen momenten van verlating, gevoelens van angst om er niet bij te horen, niet gezien te worden en niet geliefd te zijn. 

Meer over Tatiana en haar praktijk weten? Je leest het hier

Over dit Wereldwijf: Esther Quatfass - Zweden

Hej. Ik ben Esther en ik woon sinds 2014 met mijn partner in Västerbotten, Zweden. Daarvoor woonden we 7 jaar in Estland en oorspronkelijk kom ik uit Amsterdam. Ik houd ervan om afgelegen in de natuur te wonen, waar ik heerlijk kan schrijven aan mijn boeken en waar mijn partner zich met zijn sledehonden bezighoudt. Voor de Wereldwijven schrijf ik graag over de wisselwerking tussen de natuur, mijn belevenissen en mij als persoon.