Van glamourleven in de ‘rat race’ naar puur natuur paradijs

Gastschrijfster

Ik loop op mijn blote voeten, met mijn slippertjes in mijn hand, door het prachtig witte zand. Onze geadopteerde ‘doggies’ rennen voor ons uit. Hondenbezitters en hardlopers komen ons tegemoet. In de verte zien we een groepje vrouwen yoga oefeningen doen.

Rechts van mij de groenste bomen, links van mij de blauwe zee, die het ene seizoen onstuimig en wild is en het andere seizoen spiegelglad en kalm. Altijd in beweging, zoals het leven zelf. Ik laat mijn gedachten gaan over hoe ik mijn leven laag voor laag ‘detoxte’ tot dit paradijselijk bestaan.

Happy and Healthy
Foto’s: Esmee van Loon

Een wereldbaan waarin ik me niet meer thuis voelde

Ooit was ik een carrièrevrouw in de mode industrie. Ik vloog de wereld over voor mijn baan. Azië stal onmiddellijk mijn hart. Ik hield van de contrasten, genoot van de cultuur en de manier van leven die zo anders is dan ik gewend was. Maar naast al het moois zag ik ook veel dat niet klopte, of waar ik het moeilijk mee had. Ik maakte trieste situaties mee in sloppenwijken. Zag mensen die dag en nacht werkten om hun gezinnen te onderhouden. Ik werd moe van alle vragen over kinderarbeid en slechte omstandigheden. Zelfs al deden de bedrijven waar ik voor werkte het best goed, toch was er zo veel dat voor mij niet meer goed voelde. Ik kreeg steeds meer moeite met de ‘wear and throw’ maatschappij en voelde dat ik een veel duurzamer pad wilde inslaan.

Mijn eigen merk

Zo ontstond mijn eigen bedrijf, Yoshiko Homeware. Het begon met wat manden, gevlochten van zeegras en jute en geproduceerd onder eerlijke werkomstandigheden. Inmiddels is het uitgegroeid tot een volledige collectie van mooie home-ware spullen en accessoires. Bij de start van Yoshiko, reisde ik veel tussen mijn kantoor in Nederland en Azië. De verschillen in leefstijl waren een enorm contrast. Vrienden hadden geen tijd om af te spreken, alles moest op afspraak. Onderweg naar kantoor zag ik alleen nog maar een grijze grauwe wereld, tot aan de gezichten van degenen in de file naast me.

Op een dag, net weer terug in Azië, zei ik tegen mijn man: ‘Ik probeer de armen in Bangladesh te helpen, maar weet je waar ze ook echt arm zijn? In het Westen. Zo veel druk, zo veel stress.’

Ik zag het om mij heen. Het haasten om het ene kind bij de crèche af te leveren, het andere op tijd op school te hebben en dan zelf door naar kantoor. Of drie bakken koffie nodig hebben na weer een brakke nacht en dan net één minuut te laat op je werk verschijnen, waardoor de eerste mail van je baas een tik op de vingers was. Altijd maar die race tegen de klok. Was dat nu een fijn leven?

Happy and healthy

Mijn droom

Dit was mijn eye opener en ik realiseerde me dat ik een plek wilde creëren waar mensen weer kunnen relaxen en in balans komen om hun leven tegen het licht te houden. Een plek waar ze zich in alle rust mogen afvragen of dit het leven is dat ze ook willen: ‘Wil ik dit uit mijn leven halen?’ Kortom ik wilde mensen een escape geven uit de rat race. Even niets ‘moeten’ en geen ballen in de lucht houden. Een plek waar mijn eigen kernwaarden als duurzaamheid en eerlijkheid samen konden komen. Zo is Lan Sabai ontstaan, mijn retreat centrum in Nai Harn. Een plek die eerlijk en aards is en waar natuur het sleutelwoord is.

Dicht bij de natuur

Iedere ochtend word ik energiek wakker van de tjilpende vogels, gooi ik de deuren van mijn slaapkamer open en voel ik me gelukkig en vrij. Ik leef hier zoveel dichter bij de natuur en mijn natuurlijke ritme. Alles ruikt en proeft hier anders, rijker, vol van smaak… Een feestje voor de zintuigen. We leven met de seizoenen en alles wat we doen en eten gaat daarin mee. 

‘Hoe dichter ik bij de natuur kwam, hoe meer ik dit niet alleen voor mijn business wilde, maar ook voor mezelf.’

Onder begeleiding deed ik een detox kuur die me heel veel gebracht heeft. Ik ben van mijn suikerverslaving af, eet geen vlees of zuivel meer, maar juist heel veel groenten en alles biologisch of lokaal geteeld. 

Happy and Healthy

Jou eigen voorwaarden

Ik werk nog steeds hard, maar wel zoals ik dat wil. Als ik door afspraken nog tot negen uur ‘s avonds bezig ben, dan is dat mijn eigen keuze en duik ik daarna nog even lekker in ons zwembad. Alles wat ik nu doe, is onder mijn voorwaarden en dat wil ik ook voor al onze gasten. Om die reden zijn al onze retreats altijd helemaal afgestemd op jou. Of het nu alle ballen die je al die tijd in de lucht hebt gehouden je nu te veel geworden zijn, of het racen tegen de klok je opgebrand heeft of dat je relatie niet meer lekker loopt. Of je nu tegen de menopauze aanloopt, of gewoon het gevoel hebt niet alles uit je leven te halen. Wat het ook is, bij ons kun je vinden wat je zoekt.

Van simpelweg uitrusten en bijslapen tot een complete detox, wij willen je op diepere lagen inspireren om tot de kern te komen. We begeleiden je en geven je de handvaten om ook thuis door te zetten wat je bij ons hebt ingezien en bereikt. Zodat je minder stress ervaart, minder druk voelt, je grenzen aan durft te geven, op tijd de signalen herkent om gas terug te nemen en gezondere relaties aangaat. Wij zorgen ervoor dat je verblijf hier het verschil gaat maken in je leven. Want ik gun jou wat ik zelf heb mogen ervaren: Het allermooiste leven dat je kunt hebben

Lisa van Roode woont in Thailand en schreef al vaker voor de Wereldwijven. Ons allereerste gesprek met Lisa was over haar sociale onderneming Yoshiko Homeware, in de rubriek Bedrijf van een Wereldwijf!

Het verhaal van Lisa van Roode staat ook in Bedrijf van een Wereldwijf, een inspirerend boek vol ondernemende Nederlandse vrouwen. Benieuwd naar nog meer mooie ondernemingen? Koop dan zeker dit boek dat bol staat van inspirerende vrouwen met hart voor hun zaak! Bestellen kan hier.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.