Thema Juli en Augustus: Wereldwijven Wanderlust

Reikhalzend kijken we met z’n allen uit naar deze zomer. Een zomer waarin we weer kunnen reizen naar bekende of onbekende vakantiebestemmingen. Een zomer die ons voor altijd bij zal blijven en de teleurstellingen van het pandemie-jaar 2020 doet vergeten. Of in ieder geval de scherpe randjes.

De zorgen en frustraties smelten weg als sneeuw in de zomerse zon. Not. Nou ja, de zomer is er wel maar het reizen naar onze favoriete stekjes blijft erg onzeker.

Welles-Nietes

Alles staat weer op losse schroeven. De Europese landkaart kent nog maar drie kleuren. Groen, oranje of rood en die kleuren veranderen per land, per week. We raken er eerlijk gezegd de kluts van kwijt. Die heerlijk geplande vakantie naar eerder groen gekleurd Portugal? Onzeker. Of die wereldreis waar je zo hard voor gespaard hebt? Duimen. Besluit je de adviezen te negeren en toch andere grenzen op te zoeken, dan wacht een hele reeks aan formaliteiten. Testen op zak, formulieren invullen en uitzoeken wat je wel en niet mag of wat überhaupt open is op je vakantiebestemming. Niet het begin van de vakantie die je gedroomd had.

Voor de wereldwijven is dit niet anders. Je zult nu misschien denken dat zij al op waanzinnige vakantiebestemmingen wonen. Klopt. Maar, zij leven daar natuurlijk net zo’n leven als jij in Nederland. Eentje waar hard gewerkt moet worden. Waar de kinderen achter de broek gezeten moeten worden en letterlijk bij de les gehouden. Waar de was niet vanzelf gewassen, gestreken en gevouwen in de kast komt. Of de boodschappen in de koelkast. Waar vakantie een welkome adempauze is in de waan van de dag. Wanderlust dus.

Wereldwijven Wanderlust

Ook wij snakken naar avontuur of simpelweg een paar weken terug in Nederland. Naar ouders. Familie. Lieve vrienden. Het zijn al te lang onzekere tijden en toch maken we er allemaal het beste van. Vanwege alle reisrestricties, hebben veel wereldwijven, familie en vrienden al meer dan een jaar nu niet gezien. Oma’s en opa’s moeten wachten hun jongste lid van de familie in de armen te sluiten. Sterker, de kleine uk wil niet meer lekker in de armen gehouden worden maar wegkruipen of aan de wandel. Sommigen hebben dierbaren verloren en konden niet bij het afscheid zijn. Ik verzeker je, idyllische stranden helpen je dan niet.

Maar wereldwijven hebben een tomeloze honger naar Wanderlust en voeden zichzelf door terug te kijken op al het moois wat ze wel hebben kunnen doen. Of verdiepen zich in wat ze nog willen gaan verkennen. Want Wanderlust is niet alleen maar fysiek ondernemen, sterker het is (af)dwalen in het hoofd en hart naar een andere plek. Vaak associeren we dat met reizen maar Wanderlust is zoveel meer dan dat. Het is een verlangen om (even) uit de eigen leefwereld te stappen en naar andere dingen op zoek te gaan. Je te laten verrassen. Nieuwe ontdekkingen doen. Binnen en buiten jezelf.

Reis met ons mee

En precies over al die dingen schrijven wereldwijven het liefst. Inspireren we graag. Met onze verhalen willen we je de komende zomerweken graag mee op reis nemen. Lees over bijzondere plekken waar het nu volop zomer is. Of juist winter! Geniet van indrukwekkende ontmoetingen. Gniffel bij hilarische (maar eigenlijk dus beetje domme) ervaringen terwijl we zelf altijd denken zulke ervaren reizigers te zijn. Laat je inspireren, droom mee en geniet van de zomer die komen gaat.

De komende weken nemen we je graag mee op sleeptouw in onze Wereldwijven Wanderlust. Voed je eigen toekomstige reisplannen want echt, er komt de dag dat reizen in alle vrijheid weer mag!

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.