Waar het Amerikaans hart vol van is!

Toen we tien jaar geleden vanuit Engeland naar de VS verhuisden, vond ik het best spijtig die mooie Union Jack te moeten missen. En de niet te missen Britse droge humor. De Stars and Stripes zou me echter een warm welkom heten. En hoe!

De Fourth of July is echt dé vlaggendag in de VS. Dan verschijnen de Stars and Stripes overal. In elke Main Street die Amerika rijk is, zie je ze staan: een vlag, om de anderhalve meter stevig verankerd in de stoep. De straat ligt er tiptop bij voor de eventuele parade die zometeen langskomt.

Op hun strepen

Tiptop want behalve de vlaggen aan de zijlijn, zijn ook de plantenbakken gevuld met bloemen in rood-wit-blauw waar -uiteraard- zeker drie kleine vlaggetjes uitsteken. Ieder dorp heeft wel een gardening-club die dat klusje graag geheel vrijblijvend oppakt. Aan de hekken en heggen bij huizen sieren rood-wit-blauwe linten en grote strikken met sterren en strepen. Die dag eet je van en drink je uit papieren of plastic borden en bekers in jawel…

Maar ook als deze feestdag voorbij is, blijft de Amerikaanse vlag goed zichtbaar in het straatbeeld. Ik overdrijf niet als je om de 3-4 huizen hier wel een wapperende vlag aan de oprit of op de porch ziet. En zelfs op menig camping maakt een vlag onderdeel uit van de kampeer-uitset. Ja. Amerikanen zijn trots op hun sterren en staan wat dat betreft op hun strepen. Figuurlijk natuurlijk want het is een schande om letterlijk op je vlag te staan. Niet alleen in Amerika.

Vlaggenclub
Foto: Saskia van Alphen

Sterk duo

De vlag, samen met het volkslied, staat voor Amerikanen symbool voor hun vrijheden en rechten. Samen zijn ze een sterk stel en een uiting van het diepgewortelde patriotisme in dit ‘Land of the Free’. Niet te verwarren met het patriotisme gelinkt aan de ‘confederate flag’ want dat is een heel ander soort patriotisme. Als de Star Spangled Banner klinkt, dan gaat de rechterhand naar het hart en went je je gezicht tot de Stars and Stripes. Dit duo is de echte verbinding van alle Amerikanen.

De Pledge of Allegiance, kortweg Pledge genoemd, is heel gewoon voor Amerikanen. Daarmee beloof je trouw aan je land. Zo ook mijn eigen kroost. Ze leerden de Pledge al snel alsook het gebaar met de hand op het hart want iedere maandag start de schoolweek hiermee. Het volkslied klinkt uit de intercom en de gezichten kijken naar de vlag die in ieder lokaal wel te vinden is. Hetzij een echt exemplaar, hetzij een knutsel-kunstwerk van de kinderen. Dit gezin waarvan de kinderen wel maar de ouders niet dit liefdevolle gebaar voor volkslied en vlag delen, moet voor sommige Amerikanen een vreemd gezicht zijn.

Nationale rel

Gelukkig hebben we ons er nooit minder welkom om gevoeld of discussie door gekregen. Bekende NFL (football)spelers werden een paar jaar geleden wel aan de schandpaal genageld. Ze knielden in plaats van de hand naar het hart te brengen terwijl het volkslied klonk. Om aandacht te vragen voor raciale ongelijkheid in de Verenigde Staten. Schande was het volgens ex-President Trump en diens aanhangers. Totaal respectloos. Knielen voor de vlag? Knielen toont je nederigheid, hoe kan dat dan respectloos zijn? Tot op de dag van vandaag begrijp ik die felheid jegens de NFL-spelers, en Colin Kaepernick in het bijzonder, dan ook niet.

Wat ik inmiddels wel begrijp is waar die strepen en sterren precies voor staan. De vijftig sterren staan voor de vijftig staten van de Verenigde Staten en de dertien strepen voor de dertien oorspronkelijke kolonies die zich officieel afscheidden van het Verenigd Koninkrijk in 1776. Over die strepen zou George Washington gezegd hebben dat het rood afkomstig is van het moederland (Engeland) en de witte strepen de afscheiding tonen alsook de nieuwe toekomst in Vrijheid. Echter voor veel Amerikanen staat het rood en wit respectievelijk voor het bloed voor hen die het leven lieten voor het ideaal van de Vrijheid.

De wereldwijven en de Vlaggenclub, het leek ons een leuke samenwerking en dus schrijven we de komenden maanden artikelen over vlaggen en tradities vanuit de hele wereld. Wat zit er achter die gekozen kleuren? Wanneer hangen ze in Italië de vlag uit? En wat zijn de tradities rond de Britse vlag?

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.